Danske virksomheders klimaambitioner får baghjul

Den danske stat ligger i den globale top, når det gælder klimapolitiske ambitioner. Det samme kan ikke siges for danske virksomheder, der overhales indenom af ni andre europæiske lande

Carlsberg er blandt de danske virksomheder, som ridder med på en grøn bølge. Men endnu ikke hele C25-indekset er fulgt med. Foto: 123RF.

25.11.2022

CSR.dk

73 af de største danske virksomheder har samlet set kurs mod en temperaturstigning på 2,6 grader i år 2100. Det viser en rapport fra organisationen Carbon Disclosure Project (CDP), en af de mest troværdige aktører på området, der har regnet virksomhedernes klimamål om til et estimat for deres relative bidrag til den globale opvarmning.

De danske virksomheders ambitionsniveau flugter langtfra med Paris-aftalens mål om 1,5 grader. De er samtidig et godt stykke efter lande som Italien, Tyskland og Holland, hvor de største virksomheder har kurs mod 2,2 graders temperaturstigning. For hele Europa er tallet 2,4 grader.

Læs også: Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

”Det flyver lige i fjæset på vores selvforståelse som danskere,” siger investeringsdirektør i AkademikerPension Anders Schelde til FINANS.

”De private virksomheder er tydeligvis ved at misse målet. Vi er på vej mod et katastrofalt niveau, hvis de fortsætter i den nuværende retning, og Danmark ligger skidt i forhold til mange andre europæiske lande” udtaler Maxfield Weiss, der er adm. direktør for CDP i Europa, ligeledes til FINANS.

De store sætter retningen

Det er især de danske virksomheders manglende opmærksom på og ambitioner indenfor scope 3 – udledninger i sine værdikæder – der sætter dem bagefter sine europæiske modparter.

Carbon Disclosure Project

CDP har verdens suverænt største database med detaljerede oplysninger om virksomheders klimaindsats. Det er data, som virksomheder selv indberetter på opfordring fra investorer og samarbejdspartnere. Desuden står CDP sammen med bl.a. FN bag initiativet Science Based Targets (SBTi), der er den største uafhængige aktør, som validerer virksomheders klimamål.

Temperaturstigningerne i den nye rapport bygger på en gennemgang af handlingsplanerne - eller mangel på samme - i ca. 13.000 virksomheder rundt omkring i verden. Heraf er 73 af dem danske.

Kilde: FINANS

Ligeledes er det et problem for dansk erhvervsliv, at der godt nok er grønt momentum blandt nogle virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk, Ørsted og Lego, mens andre danske giganter endnu ikke har sat mål for deres scope 1 og 2-udledninger.

En opgørelse fra FN’s Global Compact viser, at fem af de danske C25-selskaber endnu ikke har tilsluttet sig til de videnskabelig klimamål via Science Based Targets-initiativet (SBTi).

Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter

”Jeg synes, det er svagt. I C25 burde alle virksomheder have tilsluttet sig SBTi. Det gælder også, selvom man er i en lavemissionssektor, hvor man jo i øvrigt skulle tro, at det var lettere at sætte et mål. Det er de store selskaber, der sætter retningen for hele underskoven af mindre selskaber, og flere af dem glimrer ved deres fravær,” siger Anders Schelde.

Religiøse krav

Bavarian Nordic er blandt de børsnoterede selskaber i C25-indekset, som endnu ikke har et klimamål. Dertil har virksomheden biotekselskabet aktivt fravalgt at rapportere til CDP, selvom virksomheden næster år forventer at præsentere de første reduktionsmål for sin egen drift.

»Det er lidt blevet et religiøst område, og man ikke tør stå udenfor, for så bliver man udskammet. Men i sidste ende skal omstillingen ske hos os på mikroniveau i virksomhederne. Jeg mener bare ikke, at det er journalister eller selvbestaltede organisationer, der skal sætte standarden. Der ville jeg meget hellere have, hvis der sad nogle folk i Miljøministeriet eller i EU, som havde kompetencerne til at udstikke nogle retningslinjer,” kommenterer Rolf Sass Sørensen, der er vice president for investor relations.

I løbet af det seneste år har virksomhederne i Europa sænket deres temperaturpåvirkning fra 2,7 til 2,4 grader. Det er et direkte resultat af, at flere virksomheder har tilsluttet sig SBTi.

- KCP

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

08.02.2024CSR.dk

Genbrugssten får et ordentligt markedsskub med ny aftale

08.02.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

AKKC er klar med nyt klimaregnskab

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online