Danske virksomheder skal dokumentere CO2-fodaftryk
Eksportvirksomheder oplever i stigende grad, at kunderne i salgskanalen kræver dokumentation for produkternes CO2-fodaftryk.
Du kan ikke håndtere dine CO2-udledninger effektivt, hvis ikke du kender omfanget af dem. Det, vi ser nu, er begyndelsen på et stort ryk frem for CO2-fodaftrykket, siger konsulent Pia Clausen fra Enervision til Nyhedsbladet Dansk Energi.
I to år har hun samarbejdet med virksomheder om at nedbringe deres CO2-udledninger og ifølge Pia Clausen viser erfaringerne, at der er tre grunde til, at virksomheder nu kigger samlet på miljøforbedringer, energibesparelser og CO2-fodaftryk:
Den økonomiske: Man sparer penge ved at skabe energibesparelser og nedbringe sine CO2-udledninger. Samtidig bliver Energi stadig dyrere og kvotebelagte virksomheder viser størst interesse, da de straffes direkte, hvis ikke de har styr på CO2-udledningerne. Også stadig flere ikke-kvotebelagte firmaer viser nu interesse for at kende deres CO2-fodaftryk.
Det grønne image: Virksomhederne får et miljø- og klimavenligt image. Der er en indre og en ydre faktor. Internt bliver det nemmere at skaffe de bedste ansatte, fordi flere ønsker at arbejde i en klimavenlig virksomhed. Eksternt kan det grønne image bruges i markedsføringen, og enkelte ser det også som deres samfundspligt.
Kundekrav: Særligt eksportvirksomheder bliver bedt om at levere CO2-fodaftryk på de konkrete produkter, de ønsker at eksportere. Det sker primært fra store koncerner og supermarkedskæder som Tesco i Storbritannien og Walmart i USA. Eksempelvis er Arla Foods blevet bedt om at udregne et CO2-fodaftryk på den mælk, de ønsker at sælge fra en engelsk supermarkedskædes kølediske.
-LA