Danske forskere vil udvikle sikker atomkraftteknologi

Vinden blæser ikke altid og ikke alle timer er solskinstimer. Kernekraft er vejen frem, mener en gruppe danske forskere, der bruger deres fritid på at udvikle et pålideligt atomkraftværk.

En gruppe danske forskere har udviklet designet til et pålideligt kernekraftværk. Det er oven i købet billigere end konventionelle kernekraftværker, fortæller forskerne, da sikkerheden ligger i fysikken. .

15.08.2016

CSR.dk

Det hele startede til en havefest.

”Det var der, det gik op for os, at vi ville arbejde på en ny type kernekraftværk sammen. Vi bitchede lidt over, at der ikke var nogen, der havde gjort det, men det var jo ligesom os, der kunne gøre det her i landet, så nu måtte vi bare i gang”.

Læs også: Skotlands sidste kulkraftværk er lukket

Sådan fortæller fysiker Troels Schönfeldt til Nordea Invest Magasinet om den dag for cirka to år siden, der satte gang i projektet. I dag er de 15 danske forskere, der sidder i kælderen på Niels Bohr Instituttet og bruger deres fritid på at udvikle en ny type kernekraftværk, der både er sikker og kan køre på atomaffald.

Atomkraft eller ej
Selvom der i højere grad bliver investeret i vedvarende energiformer som sol- og vindenergi, fastslog FN’s klimapanel under COP21, at verdens klimaudfordringer ikke kan løses uden kernekraft, skriver Nordea Invest Magasinet.

Der findes i dag 442 kernekraftværker på verdensplan, og 66 er under opbygning. Men energiformens usikre historie med skræmmende ulykker i Tjernobyl og senest Fukushima, har de seneste år fået lande som Tyskland og Sverige til at beslutte, at det er tid til at udfase brugen af kernekraft.

Generelt er der ligeså i Danmark hverken vilje i befolkningen eller blandt de folkevalgte politikere til at bruge penge på kernekraft – og det selvom forskergruppen efter to år nu har designet klar.

Designet er klar
Designet, der er kendt som en flydende saltreaktor, sikrer, at reaktoren ikke kan løbe løbsk, ligesom det skete i Tjernobyl. Stiger temperaturen i reaktoren, vil selve energiproduktionen automatisk lukke ned, og temperaturen vil derved falde igen. Og samtidig vil nuværende atomaffald kunne bruges som brændsel.

Fysiker Ask Emil Løvschall-Jensen uddyber:

”Vi bruger thorium i modsætning til uran, som man bruger i konventionel atomkræft. Det tillader simpelthen, at vi kan tage affaldet fra konventionel atomkraftværker og blande det sammen med vores thoriumsalt og brænde affaldet af”.

De 15 danske forskere arbejder i det daglige som vejledere på Niels Bohr Instituttet og som konsulenter for internationale firmaer, der arbejder med kernekraftreaktorer. Selvom der er lang vej igen for forskergruppen, så fortsætter de med at arbejde på projektet, også selvom arbejdet er for egen regning. For dem handler det nemlig om menneskets fremtid.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

”Jeg har to børn, og jeg skal give en verden videre til dem, som de kan leve i. Og jeg har ikke set teknologien, der kan gøre det udover den her”, siger Ask Emil Løvschall-Jensen til Nordea Invest Magasin.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

04.10.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia har forpligtet sig til Science Based Target Initiative

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J