Danske arkitekter bag verdens største waste-to-energy-anlæg

Schmidt Hammer Lassen Architects og Gottlieb Paludan Architects har vundet en international arkitektkonkurrence om designet af verdens største affaldsforbrændingsanlæg i Kina.

Shenzhen East Waste-to-Energy Plant bliver verdens største når det efter planen står færdigt i 2020. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects.

05.02.2016

CSR.dk

Behovet for elektricitet i Kina er enormt, men samtidig er de kulkraftværker, der fortsat producerer størstedelen af landets energi, efterhånden ganske uglesete på grund af den massive luftforurening de medfører. Derfor har Riget i Midten efterhånden for alvor fået øjnene op for afbrænding af affald som kilde til en betydeligt renere energi, der samtidig modvirker de enorme lossepladser, der hober sig op ved landets mange millionbyer.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

Det har to danske arkitektfirmaer nu profiteret af. Et team bestående af Schmidt Hammer Lassen Architects og Gottlieb Paludan Architects har nemlig vundet den internationale arkitektkonkurrence om designet af verdens største affaldsforbrændingsanlæg i Shenzhen i det sydlige Kina, lige nord for Hong Kong.

Værkets cirkulære form skal minimere anlæggets fodaftryk, og reducere det nødvendige omfang af udgravning. For besøgende bliver det desuden muligt at gå hele vejen rundt langs kanten af taget, en tur på 1,5 km. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects..

Solceller på taget
Værket med det fulde navn Shenzhen East Waste-to-Energy Plant vil ikke alene anvende den mest avancerede og effektive teknologi til affaldsforbrænding og elproduktion, det vil også invitere alle interesserede indenfor, hvor de dels kan se, hvordan anlægget fungerer, og dels kan lære om initiativer til, hvordan de kan reducere deres egen daglige mængde affald.

Derudover er bygningens tag designet til at kunne dækkes med op til 44.000 m2 solceller, så anlægget ikke kun håndterer byens affald på en renere måde, men også bidrager med vedvarende energi. Og endelig har de danske arkitekter valgt en ren cirkulær form for at minimere anlæggets fodaftryk, og samtidig reducere omfanget af udgravning, der skal til for at bygge i det ganske kuperede område.

Læs også: Dansk designet grøn bydel på vej i Kina

Med en samlet størrelse på godt 112.000 m2 og en kapacitet på 5.000 tons affald om dagen bliver det kinesiske værk ca. tre gange så stort som det 85 meter høje Amager Bakke-anlæg, der er under opførelse i København. Se en animation fra Schmidt Hammer Lassen af vinderdesignet her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle