Dansk Metal: Plads til mere cirkulær økonomi i industrien

Fagforeningen Dansk Metal ser et stort uudnyttet potentiale i den cirkulære økonomi hos de danske industrivirksomheder. Kun halvdelen arbejder med principperne, så der er enorme muligheder for besparelser, lyder det.

De danske industrivirksomheder kan opnå en lang række fordele ved at tage den cirkulære økonomi til sig. Mange er imidlertid ikke med på området (endnu), viser en rundspørge fra Dansk Metal..

13.08.2019

CSR.dk

Sådan lyder det i hvert fald fra fagforeningen Dansk Metal, der har foretaget en rundspørge blandt sine tillidsrepræsentanter i industrien. Den viser et stort uudnyttet potentiale og dermed også nogle missede muligheder, som ærgrer forbundet.

”Det er kun halvdelen af vores tillidsrepræsentanter i industrien der svarer, at deres virksomhed arbejder med at designe produkter med henblik på at mindske ressourceforbruget og forlænge levetiden. Det er en skam, for vi ved fra analyser, at vi både kan gøre noget for klimaet, miljøet og ikke mindst virksomhedernes konkurrenceevne”, siger cheføkonom Thomas Søby.

Dansk Metal peger på de mange fordele, der ligger i den cirkulære økonomi, både for miljøet i form af CO2-besparelser som følge af fx mindre produktion, og finansielt på grund af et mindre behov for indkøb af nye råmaterialer.

Mangel på vilje blandt forhindringerne
Ifølge organisationen, så udgør udgifter til råvarer og forarbejdede materialer således halvdelen af produktionsomkostningerne i de danske industrivirksomheder. Dermed er der et stort potentiale for at mindske omkostningerne og skabe nye forretningsmodeller ved i større grad at tænke cirkulært i produktionen.

”Råvarerne er noget af det, der er mest omkostningstungt for de danske industrivirksomheder, så her ligger der et enormt potentiale, hvis virksomhederne formår at udnytte de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi”, siger Thomas Søby.

De adspurgte tillidsrepræsentanter forklarer i rundspørgen også, hvilke barrierer der er, for at lave en mere bæredygtig produktion. Her er topscoren ”vilje/interesse i virksomheden”, mens ”nødvendige kompetencer” er nummer to.

Læs også: Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi

”Det er en bunden opgave for os at gøre noget ved klimaet og samtidig sikre vores virksomheders konkurrenceevne. Der er ingen tvivl om, at cirkulær økonomi kan være med til at understøtte begge mål,” slutter Thomas Søby.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle