Dansk indkøbssystem bruges i kampen mod korruption

Korruption er et dagligt problem for private og offentlige danske virksomheder i Uganda. Derfor har Danida allieret sig med indkøbsorganisationen Dansk Indkøb i kampen mod korruption og bestikkelse i det afrikanske land.

15.12.2008

CSR.dk

Dania er nu så trætte af den omfattede korruption i det afrikanske land Uganda, at de har bedt den danske indkøbsorganisation, Dansk Indkøb, om hjælp til at sno sig uden om korrupte mellemhandlere. Samarbejdet betyder, at Dansk Indkøb i dag har etableret eget kontor i Uganda under navnet SMARTbuy. Herfra arbejdes der målrettet på at etablere et netværk af medlemsvirksomheder og leverandører, der alle ønsker at komme de utallige bestikkelsessager til livs.
”Vores medlemsvirksomheder i Uganda er primært multinationale virksomheder, ambassader og NGO´ere. En stor international virksomhed eller organisation kan ikke leve med at blive involveret i sager om korruption. Derfor henvender de sig til os – eller vi henvender os til dem. Vi har etableret et netværk af leverandører, de kan stole på”, siger Steen Egsdal, Business Development Director i Dansk Indkøb.
På nuværende tidspunkt består Dansk Indkøbs netværk af omkring hundrede medlemsvirksomheder, der alle arbejder på at bekæmpe korruptionen.

Undgår mellemmanden
Dansk Indkøbs rolle som indkøbsorganisation i Uganda er – lige som i Danmark – at sikre, at deres medlemmer får en række fordelagtige rabatter gennem store, fælles indkøb. Men når det danske indkøbssystem overføres til et land som Uganda, er fordelen, at det kan det være med til at forhindre korruption.
”Man undgår korruptionen, når vi står for forhandlingen. En leverandør skal ikke forhandle med en person, der ønsker bestikkelse for at aflevere en indkøbsordre. Vi har allerede stået for forhandlingen og har aftalt en fast pris hos leverandøren. Den kender virksomheden og kan derfor ikke diskuteres. Denne procedure gør det meget gennemskueligt for en virksomhed, fordi man hurtigt kan finde ud af, om en indkøbsmedarbejder i virksomheden er ude på at tjene sorte penge”, forklarer Steen Egsdal fra Dansk Indkøb, der netop er vendt hjem fra Uganda, hvor han inspicerede det afrikanske kontor.

Manglede et værktøj
En af Dansk Indkøbs største kunder er Danida, der bruger indkøbssystemet for at undgå bestikkelsessager.
”Vi fik i sin tid en henvendelse fra Dansk Industri, der så en oplagt mulighed for at samarbejde med Danida for at eliminere korruption og svindel ved at bruge vores indkøbssystem. I Uganda er det helt naturligt, at der indgår bestikkelse, når man handler varer eller tjenesteydelser. Derfor havde de brug for et værktøj i kampen mod de mange problemer med bestikkelse – og Danida og Dansk Industri mente, at vores indkøbssystem kunne hjælpe”, forklarer Steen Egsdal fra Dansk Indkøb.
Danida bruger eksempelvis Dansk Indkøb og SMARTbuy, når de skal købe en bil. De henvender de sig til Dansk Indkøb, der indhenter tilbud i netværket eller etablerer en forbindelse til en leverandør. Dansk Indkøb præsenterer tilbuddene for Danida, og de kan vælge det bedste. Mellemmanden er forsvundet, og bestikkelse er ikke mulig.

Leverandører udvælges med omhu
Før en leverandør kan blive medlem af Dansk Indkøbs SMARTbuy i Uganda gennemgås den i detaljer for at sikre, at virksomheden kan leve op til en række standarder.
”Først undersøger vores medarbejdere i Uganda, om virksomheden overhovedet eksisterer og ikke bare har en falsk hjemmeside. Derefter tjekker vi, om de har et lager med varer, så de kan levere, hvad de siger, de sælger. Vi undersøger også, om virksomheden er momsregistreret, bruger børnearbejde, om de forurener, og hvordan de behandler deres medarbejdere. Alle disse forhold skal overholdes, før vi kan indgå en aftale med en leverandør”, siger Steen Egsdal fra Dansk Indkøb.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K