Dansk indkøbssystem bruges i kampen mod korruption

Korruption er et dagligt problem for private og offentlige danske virksomheder i Uganda. Derfor har Danida allieret sig med indkøbsorganisationen Dansk Indkøb i kampen mod korruption og bestikkelse i det afrikanske land.

15.12.2008

CSR.dk

Dania er nu så trætte af den omfattede korruption i det afrikanske land Uganda, at de har bedt den danske indkøbsorganisation, Dansk Indkøb, om hjælp til at sno sig uden om korrupte mellemhandlere. Samarbejdet betyder, at Dansk Indkøb i dag har etableret eget kontor i Uganda under navnet SMARTbuy. Herfra arbejdes der målrettet på at etablere et netværk af medlemsvirksomheder og leverandører, der alle ønsker at komme de utallige bestikkelsessager til livs.
”Vores medlemsvirksomheder i Uganda er primært multinationale virksomheder, ambassader og NGO´ere. En stor international virksomhed eller organisation kan ikke leve med at blive involveret i sager om korruption. Derfor henvender de sig til os – eller vi henvender os til dem. Vi har etableret et netværk af leverandører, de kan stole på”, siger Steen Egsdal, Business Development Director i Dansk Indkøb.
På nuværende tidspunkt består Dansk Indkøbs netværk af omkring hundrede medlemsvirksomheder, der alle arbejder på at bekæmpe korruptionen.

Undgår mellemmanden
Dansk Indkøbs rolle som indkøbsorganisation i Uganda er – lige som i Danmark – at sikre, at deres medlemmer får en række fordelagtige rabatter gennem store, fælles indkøb. Men når det danske indkøbssystem overføres til et land som Uganda, er fordelen, at det kan det være med til at forhindre korruption.
”Man undgår korruptionen, når vi står for forhandlingen. En leverandør skal ikke forhandle med en person, der ønsker bestikkelse for at aflevere en indkøbsordre. Vi har allerede stået for forhandlingen og har aftalt en fast pris hos leverandøren. Den kender virksomheden og kan derfor ikke diskuteres. Denne procedure gør det meget gennemskueligt for en virksomhed, fordi man hurtigt kan finde ud af, om en indkøbsmedarbejder i virksomheden er ude på at tjene sorte penge”, forklarer Steen Egsdal fra Dansk Indkøb, der netop er vendt hjem fra Uganda, hvor han inspicerede det afrikanske kontor.

Manglede et værktøj
En af Dansk Indkøbs største kunder er Danida, der bruger indkøbssystemet for at undgå bestikkelsessager.
”Vi fik i sin tid en henvendelse fra Dansk Industri, der så en oplagt mulighed for at samarbejde med Danida for at eliminere korruption og svindel ved at bruge vores indkøbssystem. I Uganda er det helt naturligt, at der indgår bestikkelse, når man handler varer eller tjenesteydelser. Derfor havde de brug for et værktøj i kampen mod de mange problemer med bestikkelse – og Danida og Dansk Industri mente, at vores indkøbssystem kunne hjælpe”, forklarer Steen Egsdal fra Dansk Indkøb.
Danida bruger eksempelvis Dansk Indkøb og SMARTbuy, når de skal købe en bil. De henvender de sig til Dansk Indkøb, der indhenter tilbud i netværket eller etablerer en forbindelse til en leverandør. Dansk Indkøb præsenterer tilbuddene for Danida, og de kan vælge det bedste. Mellemmanden er forsvundet, og bestikkelse er ikke mulig.

Leverandører udvælges med omhu
Før en leverandør kan blive medlem af Dansk Indkøbs SMARTbuy i Uganda gennemgås den i detaljer for at sikre, at virksomheden kan leve op til en række standarder.
”Først undersøger vores medarbejdere i Uganda, om virksomheden overhovedet eksisterer og ikke bare har en falsk hjemmeside. Derefter tjekker vi, om de har et lager med varer, så de kan levere, hvad de siger, de sælger. Vi undersøger også, om virksomheden er momsregistreret, bruger børnearbejde, om de forurener, og hvordan de behandler deres medarbejdere. Alle disse forhold skal overholdes, før vi kan indgå en aftale med en leverandør”, siger Steen Egsdal fra Dansk Indkøb.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

07.06.2024CSR.dk

Debat: Danskere skal kunne tage klimaboliglån

07.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

06.06.2024CSR.dk

Kantineleverandør uddanner ’climate chefs’

05.06.2024CSR.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København