Dansk handelsinitiativ skal støtte syersker i Bangladesh

Et etisk handelsinitiativ fra Danmark, Norge og Storbritannien skal være med til at ændre arbejdsforholdene for ansatte i Bangladeshs tekstilindustri. Handelsinitiativet kommer som reaktion på katastrofer og undertrykte arbejdere.

Et nyt handelsinitiativ ændre skal ændre på adfærden hos de mange fabrikker, der i årevis årevis slået hårdt ned på fagligt aktive arbejdere i Bangladesh. Foto: Thinkstock. .

26.03.2014

CSR.dk

Sulteløn, katastrofer og mangel på rettigheder har vendt verdens øjne mod tekstilindustrien i Bangladesh. I dag kom det eksempelvis frem, at arbejderne på fabrikken Well-tex I Bangladesh, der leverer tøj til H&M, bliver afstraffet og fyret, hvis de ikke følger anvisningerne fra ledelsen. Nu forsøger tre etiske handelsinitiativer fra Danmark, Storbritannien og Norge at være med til at forbedre tekstilarbejdernes forhold. Det skriver Fagbladet 3F.

Strategierne i handelsinitiativet er blandt andet ’social dialog’ og bedre samarbejde mellem arbejderne, arbejdsgiverne og regeringen. Den seneste tid har arbejdsmarkedet i Bangladesh været præget af uro og strejker.  

Læs også: Bangladesh – en ny begyndelse?

”Alle parter skal sætte sig sammen og finde hinanden. Når man kan se, at det fungerer på nogle enkelte fabrikker, kan man udrulle det til andre. I første omgang handler det om at opbygge tillid og skabe lokale øjenåbnere, for retorikken er gennem flere år spidset til mellem arbejdsgivere, regering og fagforeninger i Bangladesh”, siger Hanne Gürtler, sekretariatsleder i Dansk Initiativ for Etisk Handel, Dieh, til Fagbladet 3F.

Idéen er, at udvalgte fabrikker skal være et forbillede for andre virksomheder ved at styrke social dialog og faglige rettigheder.

International opbakning og bevågenhed
Handelsinitiativet skal involvere både fagforbund og repræsentanter fra arbejdsgivere i tekstilindustrien. Fagbladet 3F oplyser, at 3F, Dansk Erhverv, organisationen Europe Commerce og det globale fagforbund, IndustriALLer blandt deltagerne i initiativet.

Desuden modtager initiativet 5 millioner kroner fra Danidas CSR-pulje.

Læs også: H&M støtter udviklingsprojekter med 180 millioner svenske kroner

Bangladesh har efter flere katastrofer, hvoraf det meste kendte er fabrikskomplekset Rana Plaza, der kollapsede i april 2013 med over 1.100 omkomne til følge, fået international bevågenhed. Det har affødt en lang række internationale initiativer i landet, og målet for handelsinitiativer er således at koordinere indsatsen med eksisterende projekter og de globale brands, der har produktion i Bangladesh.

H&M har efter dagens afsløringer af arbejdernes forhold på Well-tex valgt at stoppe samarbejdet med leverandøren.  

Det langsigtede mål for handelsinitiativer er, at arbejderne får rettigheder og selv kan være med til at forhandle løn og arbejdsforhold.

Læs mere om handelsinitiativet og 3F's indsats for arbejderne i Bangladesh her

Bangladesh-arrangement
Udenrigsministeriet inviterer i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel til møde om forholdene i Bangladesh d. 3 april i 2014 i København.

Initiativet til mødet kommer som følge af situationen og episoderne i Bangladesh, og der vil blandt andet være talere fra myndighederne og foreninger i Bangladesh.

-TK

Se planen for mødet her: 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus