Dansk Erhverv savner fokus på serviceerhverv

En stor del af den danske industriproduktion er flyttet ud af landet – fx til Kina, mens en større del af beskæftigelsen er flyttet over i serviceerhvervene. Det betyder, at de kommer til at veje tungt, når vi skal opfylde vores CO2-reduktionsmål.

29.08.2008

CSR.dk

Dansk erhverv er for øjeblikket i gang med et større analysearbejde blandt sine medlemsvirksomheder. Analysen skal dels kortlægge, hvordan servicevirksomhederne på det ledelsesmæssige plan arbejder med yderligere nedbringelse af CO2-udslip i egne virksomheder og dels, hvilke forretningsmæssige muligheder, reduktionsmålene åbner op for. En stor del af analysearbejdet foregår i dialog med virksomhederne.

Udgangspunktet for arbejdet er, at beskæftigelsen i Danmark i stigende grad har bevæget sig over i serviceerhvervene. Ser man på udviklingen i beskæftigelsen i de sidste fem år, så har antallet af arbejdspladser i serviceerhvervene overhalet antallet af arbejdspladser i industrien.

Serviceerhvervenes klimapåvirkning er langt mindre end industriens, så Klima- og energiministeriets fortælling om, at Danmarks økonomi vokser, samtidig med at energiforbruget er konstant, skyldes ifølge politisk konsulent Marie Louise Rasmussen fra Dansk Erhverv ikke kun, at ”vi er verdensmestre i energieffektivitet.”

En gennemsnitlig arbejdsplads i serviceerhvervene bruger ifølge Elsparefondens beregninger 1.994 kilowatttimer pr. ansat på årsbasis. Det tilsvarende tal for produktion er 11.107 kilowatttimer per ansat om året. Det viser, at en hel del af faldet i CO2-udledningen er forårsaget af strukturelle ændringer på arbejdsmarkedet.

Det ændrer imidlertid ikke ved Danmarks reduktionsmål frem til 2020, så der bliver hårdt brug for serviceerhvervenes aktive deltagelse.

”Der har været stor fokus på industriproduktion og på nye produkter, det vil især sige clean-tech samt de helt store industrivirksomheder, mens serviceerhvervene i høj grad er blevet glemt, selvom de i dobbelt forstand er vigtige. De skal selv bidrage til at nedbringe til CO2-udslippet ved reduktion i deres egne virksomheder, og samtidig kan mange af dem spille en vigtig rolle i opnåelsen af det samlede mål – fx i form af rådgivning og konkret arbejde med energiforbrugende installationer,” siger Marie Louise Rasmussen fra Dansk Erhverv.

Energibesparelser i praksis
”Analysen skal vise, hvilke redskaber og metoder, der virker bedst, uden samtidig at give virksomhederne stort besvær. Det er også vigtigt at finde ud af, hvilke eksisterende teknologier vi skal anvende. Det er ikke nok, at det er effektivt, tilbagebetalingstiden må ikke være for lang. Der er stor forskel på om den ligger på fem eller ti år – ikke mindst for en mindre virksomhed, så alt, der kan bidrage til en kortere tilbagebetalingstid er velkomment,” siger hun.

Med hensyn til initiativer fra politisk hold nævner hun, at man bør se på, om afgiftssystemet kan gøres mere effektivt. Øvrige kommentarer vil hun helst gemme til analysearbejdet er afsluttet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online