Dansk CDM-duo i Sydamerika
Det dansk-ejede Nordic Ambiental Consultores rådgiver europæiske investerings- og energiselskaber i den latinamerikanske CDM-sektor. Men endnu har virksomheden ingen danske kunder. Den syd- og mellemamerikanske forretningsmentalitet er kortsigtet, og det er en barriere for danske virksomheder.
Af Rune Vitus Harritshøj, Buenos Aires
Fra den chilenske hovedstad, Santiago, rådgiver det dansk-ejede Nordic Ambiental Consultores europæiske kunder, store investerings- og energiselskaber, udi den latinamerikanske CDM-sektor herunder om køb af klimakreditter og kontinentets miljø- og energisektor generelt. Direktør Niels Bordum oprettede firmaet i 2005, der siden da har samarbejdet med Grue & Hornstrup i Sydamerika. Den danske CDM-duo i Sydamerika har flere europæiske kunder fra blandt andet Tyskland, England og Schwiez, der er globalt engagerede på CDM-feltet og i Sydamerika læner sig op ad Nordic Ambiental for gode miljøvenlige forretninger.
Men trods flere brede henvendelser i dansk erhvervsliv, hvor Grue & Hornstrup kontaktede mere end 50 danske virksomheder, har vi endnu ingen danske kunder. Generelt har vi mødt en meget begrænset interesse og forståelse, selvom særligt vedvarende energi og energieffektivisering netop nu har et stort potentiale i Sydamerika, siger Niels Bordum.
Douglas A. Marett, leder for emission reduction development for Grue & Hornstrup siger, at energieffektivisering er det helt store i Sydamerika. Men også biogas, affaldsteknologi, biomasse energi og vindkraft er oplagte sektorer for danske virksomheder.
Vi kender ingen danske virksomheder, der direkte arbejder i Sydamerika med CDM-udvikling og teknologioverførsel, investeringer og køb af CO2-kvoter. Virksomheder som Aalborg Industries og FLSmidth har en etableret position i Sydamerika men har meget lidt CDM-fokus i regionen, siger Douglas A. Marett.
I FLSmidth bekræfter pressechef Pia Friis Andersen, at virksomheden ikke arbejder konkret med CDM i Sydamerika.
Mentalitetsforskelle spænder ben
Douglas A. Marett siger, at det danske fravær i Sydamerikas CDM-sektor delvist skyldes den korte sydamerikanske forretningsmentalitet:
Syd- og mellemamerikansk forretningsmentalitet er kortsigtet, og det har tydeligvis været en barriere for for danske virksomheder. Vi kender flere danske virksomheder, der har undladt at engagere sig i regionen af denne grund, selvom danske teknologiske løsninger er gode indenfor energieffektivitet, biomasse- og vindenergi. Og på den anden side kan sydamerikanske virksomheder ikke helt forstå, hvorfor der kan være halvanden års leveringstid på en vindturbine, siger Douglas A. Marett.
Grue & Hornstrup er for tiden ved at udarbejde rapporten, Danske virksomheders deltagelse i JI/CDM (Joint Implementation, red.), som Klima- og Energiministeriet samt Danmarks Eksportråd udgiver dette forår.