15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Dansk Affaldsforening har lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark. Men det kræver, at danskerne er villige til at investere i fremtiden, siger formand for foreningen.

Står det til Dansk Affaldsforening, bør der være mere cirkulær økonomi i Danmark. Derfor har de i dag lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til dette. Foto: Dansk Affaldsforening..

01.06.2017

CSR.dk

I Danmark har vi et særligt ansvar, når det kommer til fremtidens udfordringer med øget forbrug, klimabelastning og ressourceknaphed – vi bruger nemlig rigtig mange ressourcer per indbygger.

Men det kan imidlertid også give Danmark mulighed for at styrke sin position som et grønt foregangsland, mener Dansk Affaldsforening.

Mere genbrug og genanvendelse kræver nytænkning
På årsmødet Affald 2017, der foregik tidligere i dag, lancerede Dansk Affaldsforening 15 forslag, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark:

”Vi skal genbruge og genanvende mere – og så skal vi så vidt muligt skabe lukkede kredsløb af ressourcer. Det vil kræve nytænkning. Det vil kræve styring, og det vil kræve, at vi er villige til at investere i fremtiden”, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Et af forslagene er, at papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ som standard indsamles sorteret i hele Danmark. Derudover skal der ske ændringer i affaldsgebyrreglerne, så det fremover bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Og så skal der udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.

Stadig behov for offentligt ejerskab
Ifølge Mads Jakobsen er der dog stadig behov for offentligt ejerskab og styring af affaldsopgaver, hvorfor man mener, at kommunen med sit lokalkendskab og i samarbejde med borgerne bedst og mest effektivt kan definere, hvordan den konkrete sortering og indsamling skal se ud, ligesom kommunerne samtidig skal være i stand til at bygge og drive anlæg til for eksempel sortering.

Dansk Affaldsforenings forslag går imidlertid mod regeringens idë om at tvangsprivatisere al kommunal affaldsaktivitet på genanvendelsesområdet - udover indsamlingen. Det kunne dog betyde, at danskernes omstilling til den cirkulære økonomi sløves, advarer Dansk Affaldsforening:

”Vi skal fastholde kommunernes ret til at holde sammen på værdikæderne, så vi ikke taber mulighederne undervejs. Affald hænger sammen fra indsamling til energiudnyttelse”, siger Mads Jakobsen.

Ser gerne mere samarbejde
Der er dog også et stort ønske om at samarbejde med private virksomheder. Konkret foreslår Dansk Affaldsforening blandt andet, at virksomheder, som vil tage deres produkter tilbage, når de er blevet affald, skal kunne købe sig adgang til den offentlige affaldsinfrastruktur. Samtidig skal det være frit for borgerne at køre deres affald hen til andre aktører, end det kommunale affaldssystem. Og så skal det fortsat være muligt for f.eks. små håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser.

Læs også: Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje

Men det handler ikke kun om affald. Dansk Affaldsforening gør også opmærksom på, at dem, der producerer produkterne, skal tænke anderledes. 

”Vi kan hverken redde verden eller skabe en cirkulær økonomi fra bunden af skraldespanden. Derfor har vi brug for, at industrien spiller med. Produkterne skal designes på en anden måde. De skal holde længere. De skal være lettere at reparere, og så skal være lettere at skille produkterne ad og genanvende materialerne, når de bliver til affald,” mener Mads Jakobsen.

Læs alle de 15 forslag i publikationen ”Fuld skrald på den cirkulære økonomi”.

- EL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed igen

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

EPD er licence to operate for Solartag

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

23.01.2025CSR.dk

Sol overhaler for første gang kul som energikilde i EU

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Valified
Webinar
Revisor Webinar: Nem ESG-rapportering for revisorer

Kom med, når Rambøll, Valified og Nykredit deler deres indsigt i, hvordan virksomheder og revisorer kan navigere i ESG og CSRD med digitale værktøjer og innovative løsninger.

Dato

28.01.2025

Tid

10:00

Sted

Online