Danmark skal satse klogt i det globale batterikapløb
Ny rapport peger på tre indsatsområder, hvor Danmark kan styrke sin rolle og udnytte sine styrker i den grønne omstilling
Foto: 123rf.com
Elektrificeringen af transport og industri driver en eksplosiv vækst i efterspørgslen på genopladelige batterier. Men med Kina og USA i førersædet risikerer Danmark og Europa at blive reduceret til tilskuere i et marked, der bliver centralt for den grønne omstilling.
I en ny rapport kortlægger Teknologisk Institut mulighederne og peger på tre konkrete veje, hvor Danmark kan skabe værdi og sikre sin position.
”I rapporten kortlægger vi markedet og peger på konkrete løsninger. Der er flere veje fremad til at øge Danmarks bidrag til en cirkulær batteriøkonomi, styrke forsyningssikkerheden og skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder”, siger Mikkel Agerbæk, direktør i Teknologisk Institut – Materialer, ifølge Metal Supply.
Rapporten Batterier i Cirkulær Økonomi fremhæver, at Danmark ikke skal forsøge at konkurrere direkte med store batterinationer på volumen. I stedet skal vi satse, hvor vi har et forspring, og hvor vi kan levere løsninger med høj specialisering og teknologisk dybde.
Tre veje til en stærkere position
Første anbefaling fra rapporten er at investere i genanvendelsesanlæg og teknologi, der kan udvinde råstoffer som litium og kobolt fra udtjente batterier. Det kan mindske Danmarks og Europas afhængighed af import og samtidig reducere klimaaftrykket. Danmark har allerede erfaring med cirkulær økonomi og kan udnytte dette som afsæt.
Dernæst peger rapporten på nicheproduktion. I stedet for masseproduktion kan Danmark udvikle skræddersyede batteriløsninger til fx byggeri, sundhedsteknologi og industriel lagring. Her har vi stærke forskningsmiljøer, innovative virksomheder og en tradition for samarbejde mellem erhvervsliv og offentlige aktører.
Endelig understreges vigtigheden af politisk handling. EU’s nye batteriforordning med krav til genbrug og producentansvar er et vigtigt første skridt. Men det er afgørende, at Danmark bakker op med regulering og investeringer, der gør det muligt for virksomhederne at tage del i markedet og udnytte de nye rammevilkår.
”Danmark kan ikke konkurrere med Kina på volumen, men vi kan udvikle højteknologiske løsninger, der skaber værdi i nichemarkeder. Vi har stærke forskningsmiljøer og innovative virksomheder, der kan drive udviklingen”, siger Mikkel Agerbæk.
- lhs