Danmark skal satse klogt i det globale batterikapløb

Ny rapport peger på tre indsatsområder, hvor Danmark kan styrke sin rolle og udnytte sine styrker i den grønne omstilling

Foto: 123rf.com

27.05.2025

CSR.dk

Elektrificeringen af transport og industri driver en eksplosiv vækst i efterspørgslen på genopladelige batterier. Men med Kina og USA i førersædet risikerer Danmark og Europa at blive reduceret til tilskuere i et marked, der bliver centralt for den grønne omstilling. 

I en ny rapport kortlægger Teknologisk Institut mulighederne og peger på tre konkrete veje, hvor Danmark kan skabe værdi og sikre sin position.

”I rapporten kortlægger vi markedet og peger på konkrete løsninger. Der er flere veje fremad til at øge Danmarks bidrag til en cirkulær batteriøkonomi, styrke forsyningssikkerheden og skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder”, siger Mikkel Agerbæk, direktør i Teknologisk Institut – Materialer, ifølge Metal Supply.

Rapporten Batterier i Cirkulær Økonomi fremhæver, at Danmark ikke skal forsøge at konkurrere direkte med store batterinationer på volumen. I stedet skal vi satse, hvor vi har et forspring, og hvor vi kan levere løsninger med høj specialisering og teknologisk dybde.

Tre veje til en stærkere position

Første anbefaling fra rapporten er at investere i genanvendelsesanlæg og teknologi, der kan udvinde råstoffer som litium og kobolt fra udtjente batterier. Det kan mindske Danmarks og Europas afhængighed af import og samtidig reducere klimaaftrykket. Danmark har allerede erfaring med cirkulær økonomi og kan udnytte dette som afsæt.

Dernæst peger rapporten på nicheproduktion. I stedet for masseproduktion kan Danmark udvikle skræddersyede batteriløsninger til fx byggeri, sundhedsteknologi og industriel lagring. Her har vi stærke forskningsmiljøer, innovative virksomheder og en tradition for samarbejde mellem erhvervsliv og offentlige aktører.

Endelig understreges vigtigheden af politisk handling. EU’s nye batteriforordning med krav til genbrug og producentansvar er et vigtigt første skridt. Men det er afgørende, at Danmark bakker op med regulering og investeringer, der gør det muligt for virksomhederne at tage del i markedet og udnytte de nye rammevilkår.

”Danmark kan ikke konkurrere med Kina på volumen, men vi kan udvikle højteknologiske løsninger, der skaber værdi i nichemarkeder. Vi har stærke forskningsmiljøer og innovative virksomheder, der kan drive udviklingen”, siger Mikkel Agerbæk.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.05.2025CSR.dk

Musikbranchen toner grønt: Fra klimakoncerter til naturen som medkunstner

28.05.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka tilbage i plus – og godt i gang med 2025

27.05.2025CSR.dk

Danmark skal satse klogt i det globale batterikapløb

27.05.2025CSR.dk

Anima kræver fuld stop for turbokyllinger hos Coop

26.05.2025CSR.dk

Dansk batterivirksomhed driver grøn omstilling med lokal produktion

26.05.2025CSR.dk

Unge stiller nye krav til arbejdsgivere: ”Det er fantastisk”

23.05.2025CSR.dk

Med ny standard slår B Corp mange fluer med et smæk

23.05.2025CSR.dk

Supermagter ved skillevej: Kinas CO2-kurve knækker og USA fyrer op i kulkraftværkerne

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Webinar
CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

WEBINAR 6: ESRS G1 Forretningsetik & afslutning af serien

Dato

29.05.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Konkret klimakommunikation på sociale medier

Du lærer at producere SoMe-opslag om klimatiltag og får konkrete eksempler og cases til inspiration. Din underviser Astrid Haug sørger for, at du efter kurset kan lægge en plan og eksekvere på, hvordan du bruger din organisations sociale medier til at fortælle om klimatiltag og skabe onlinefællesskaber omkring dine bæredygtige budskaber.

Dato

02.06.2025

Tid

09:30

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Nordic Meeting 2025

Through high-level plenaries and interactive workshops, the Nordic Meeting 2025 will dive into key themes such as achieving a just net-zero transition, effective stakeholder engagement, and navigating the evolving EU sustainability landscape.

Dato

02.06.2025

Tid

12:00

Sted

Helsinki

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

03.06.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby