Danmark halter bagud på gasdrevet transport

Den grønne omstilling bliver en udfordring for den danske transportsektor med de nuværende afgifter på biogas. Samtidig er lande som Sverige og Tyskland langt fremme, når det kommer til gasdrevet transport.

Omstillingen til grønne vognparker bliver for dyr med danske afgifter, mener Lars Petersen, administrerende direktør i KP Logistik. .

03.12.2019

CSR.dk

Men omstillingen til biogas-baserede vognparker er for dyr, siger administrerende direktør i KP Logistik, Lars Petersen, til Børsen: "Det er simpelthen for dyrt i Danmark at lave omstillingen. Der er ikke økonomi i det”, siger han.

En vognmand betaler i Danmark 40 procent mere i afgift pr. kørt kilometer, hvis han kører i en gaslastbil frem for en almindelig diesellastbil. Det viser tal fra foreningen Biogasbranchen. Det betyder, at vi er langt bagud i forhold til biogas, hvis man sammenligner med vores nabolande.

I Danmark er afgiften på biogas 4,18 kr. pr. kg. LNG (flydende naturgas), hvor den i Sverige og Tyskland henholdsvis er på 2,09 og 1,34 kr. pr. kg.

Derudover har Sveriges regering vist sin velvilje ved at støtte udbredelsen af gasdrevet transport med 200 mio. svenske kroner, mens Tyskland helt har fritaget deres gaskøretøjer for motorvejsafgifter.

Risikerer diesel-ø
Hos KP Logistik har man omstillet vognparken i selskabets tyske afdeling til gas – der har de i øjeblikket 100 lastbiler, der kører på LNG.

Selvom den gode vilje er der, er det dog ikke en mulighed at omstille den danske vognpark grundet de nuværende økonomiske forhold, forklarer Lars Petersen til Børsen.

Og det gælder ikke kun KP Logistik.

Ifølge Michael Svane, branchedirektør hos DI Transport, ville store dele af den danske transportbranche være villige til at benytte sig af gaslastbiler, hvis afgifterne sænkes.

"Hvis ikke vi får gjort det her, så risikerer Danmark at ende som en diesel-ø. I Sverige og Tyskland er bilerne allerede i drift. Grundlæggende har vi et behov for at være med på den her omstilling, så vi kan bidrage til regeringens målsætning om at reducere CO2 udslippet med 70 procent i 2030", siger han til Børsen. 

Læs også: Grønt transportkoncept modtager endnu en pris

Der er i øjeblikket otte tankstationer med flydende gas i Tyskland, 14 i Sverige og 24 i Holland – men endnu ingen i Danmark.

- SMP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

01.11.2024CSR.dk

CSRD-erfarne virksomheder fremhæver positive gevinster

01.11.2024CSR.dk

Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

31.10.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nøglen til din virksomheds grønne omstilling findes i it-afdelingen

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

04.11.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - DMA med værdi

I dette webinar dykker vi sammen med ingeniørvirksomheden DIS/CREADIS ned i dobbelt væsentligheds-processen og de faser, man skal igennem for at sikre overholdelse af kravene – men vi stopper ikke der. Vi ser også på, hvordan man kan udnytte processen til at skabe konkrete tiltag, der både styrker virksomhedens bæredygtighedsprofil og bundlinjen.

Dato

05.11.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen