CSR version 2017 er et brobyggerprojekt

Hvad er årets vigtigste tendenser inden for CSR? Øverst på listen står virksomheder som lokomotiv for en bæredygtig samfundsudvikling.

CSR i 2017 handler om at bygge broer. Illustration: Vibeke Brylle.

14.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Nigel Salter, chefen for Salterbaxter MSLGROUP, en af verdens mest anerkendte CSR-rådgivningsvirksomheder, beskriver det glimrende i et indlæg på The Holmes Report: ”Erhvervslivets rolle i samfundet og nødvendigheden af at virksomheder tager ansvar er vigtigere end nogensinde”.

Baseret på en kort analyse af kapitalismens historiske udvikling og en konstatering af, at tilliden til virksomheder generelt set er historisk lav, når Nigel Salter frem til den konklusion, at virksomheder står over for et valg af de helt store: 

Noget at tænke over – historisk lav tillid

Siden 2001 har det amerikanske research- og rådgivningsfirma Edelman udgivet et globalt ”Trust Barometer”. På baggrund af interviews med repræsentative udsnit af befolkningen og repræsentanter for det, de kalder ”informed public”, i 28 lande, heriblandt Sverige og Holland, tegner udgivelsen et billede af tilliden til institutioner i samfundet.

I 2017 kan man se det største fald i tillid på tværs af regering, erhvervsliv, medier og NGO’er:

  • Virksomhedernes samlede tillids-score er 52 procent, et lille fald siden året før, men bemærkelsesværdigt tæt på at være mistillid, som der er tale om, når scoren når under 50.
  • Tilliden til virksomhedslederne faldt i samtlige 28 lande, samlet set med hele 12 procentpoint på kun et år, til det laveste niveau nogensinde: 37 procent.

”På den ene side har vi populisme, nationalisme og en anti-samhandelsdagsorden, som dominerer fortællingen om hvem vi er, og hvor vi står. På den anden side er der en mulig vej fremad, hvor virksomheder involverer sig i samfundet på ny og spiller en rolle i at forme både fortællingen og virkeligheden forbundet med kapitalismens behov for at genopfinde sig selv,” skriver han.

Mere involvering nødvendig
Nigel Salter og hans team, og Robin Nutall som er partner hos McKinsey & Company, mener, at den eneste vej frem for virksomhederne er, at skabe nye, bedre og tættere forbindelser til det samfund, de er en del af.

Robin Nutall udgav i 2016 en bog med titlen ”Connect – how companies succeed by engaging radically with society”, som han havde skrevet sammen med den tidligere chef for BP, Lord John Browne og Tommy Stadlen, en Silicon Valley iværksætterhelt. Baseret på research fra McKinsey siger de, at 30 procent af en virksomheds indtjening står og falder med deres forhold til eksterne interessenter. De peger på fire områder, som virksomhederne skal investere i og mestre, for at styrke sine forbindelser til verden:

  • Forstå din verden – som peger på, at virksomhederne skal forstå de trends, som former den kontekst de arbejder i. Hvis det gøres effektivt, betyder det, at man også har sammenlignet virksomhedens målsætninger med dem ens interessenter har. Hænger det sammen?
  • Definér dit bidrag – hvor det handler om at finde ud af, hvor netop din virksomhed kan gøre en forskel og overveje, hvordan man vil involvere sig: gennem modstand, gennem lederskab, gennem samarbejde eller en kombination af disse?
  • Invester i ledelse og integration i forretningen – hvor forfatterne konstaterer at i dag bliver forholdet mellem virksomhed og samfundet sjældent udført med samme professionalisme som andre dele af virksomhedens arbejde. Det skal der laves om på, og forholdet til interessenterskal prioriteres og ledes på samme måde som forretningen i øvrigt: opbyg kompetencer, effektiv organisering, gode processer, mål på resultaterne.
  • Gå hele vejen – hvis virksomheder ønsker tillid fra omverdenen så er det nødvendigt at de arbejder med reel åbenhed og gennemsigtighed, og at relationerne til interessenterne handler om løbende og oprigtige samtaler snarere end skueprocesser.

Kløfter, som mangler broer
SalterBaxter udgiver hvert år en rapport med et vue ud over CSR-landskabet og vejen frem. I november 2016 udkom den seneste med titlen ”Moving from Minding to Mending the Gap”. I den forklarer de, at det er tid til ikke bare at være opmærksomme på de ”kløfter” (gaps) der er mellem virksomheder og samfund og internt i virksomhederne.

Snapshot: Hvad gør virksomhederne lige nu?

I et webinar organiseret af rådgivervirksomheden SustainAbility, kom tre repræsentanter for henholdsvis UN Global Compact, tænketank og rådgiver Forum for the Future og netværks- og rådgiverorganisationen Business for Social Responsibility (BSR) med deres bud på trends i CSR i 2017.

De var enige om én ting: uanset det politiske klima, så fortsætter de virksomheder, der allerede er i gang, ufortrødent arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed. Det er blevet en markedsvirkelighed og især klima- og miljøarbejdet giver så meget økonomisk værdi, at det ikke betyder så meget, om regeringsledere rundt omkring bliver mindre ambitiøse.

Der er dog også et aber dabei. For det første, at de virksomheder, som var ved at blive klar til at engagere sig, nok lige trækker tiden lidt, før de tager springet. Fordi presset er lettet lidt. For det andet, at selvom virksomhederne arbejder videre, så er de blevet noget mere lavmælte i det, de kalder ’advocacy’, hvor man stiller sig op som fortaler for en sag, et emne, en befolkningsgruppe etc.

I stedet skal man i gang med at bygge broer over selvsamme kløfter. De definerer en ufuldstændig liste over broer der skal bygges. Den første er involvering, som allerede beskrevet. De andre er:

  • Integration og implementering – som er broen mellem strategi og drift, og handler om at få bæredygtighed ud i alle hjørner af virksomheden. Det kræver klare politikker, retningslinjer og målsætning forbundet med forretningen, tydelig governance og et 100% opbakning fra og involvering af topledelsen. Værktøjer skal rulles ud i en fart, og der er meget vundet ved at fokusere og fremhæve de små sejre som til sammen giver den store forandring.
  • Adfærd – som er broen mellem medarbejdere og en ny strategi med bæredygtighed i centrum. Kræver processer, som er designet, så de modarbejder ubevidste skred mod, ”som vi plejer”, og en kultur der tydeligt påskønner spørgsmål, undren, forslag og chancer.
  • Information – som bygger bro mellem virksomhed og forbrugere, og her er langt større åbenhed og gennemsigtighed uomgængeligt, ikke mindst i forhold til produktinformation. Få den eksternt verificeret og gør oplysninger sammenlignelige på tværs af producenter.
  • Marketing – som er om broen mellem CSR og marketing internt i virksomheden. De to discipliner skal lære hinandens sprog og finde ud af at bakke op om hinanden for at nå et fælles mål. Det anbefales, at finde et godt projekt at starte med.
  • Investeringer – som er broen mellem investorer og bæredygtig udvikling. Her skal de øverste ledelseslag i gang med at tale om bæredygtig forretning, så investorerne spidser ører. Det handler bl.a. om at re-formulere tidens store udfordringer som vækstmuligheder.
  • Menneskerettigheder – som er broen mellem virksomhedernes aktiviteter og de mennesker de påvirker. Her må langt flere virksomheder i gang med at vurdere deres aktiviteter ud fra hvordan de påvirker omgivelserne, set i forhold til de etablerede menneskerettigheder. Ikke mindst fordi lovgivningen bliver strammere i flere og flere lande.

Nigel Salter får det sidste ord her:

”Valget er egentlig ganske enkelt: du kan satse og spil spillet som det er, eller komme ind i kampen og være med til at gøre spillet bedre.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus