CSR-profilen: Agerer i krydsfeltet mellem forretning og klima

Grundfos bidrager til global bæredygtighed gennem banebrydende teknologier, som forbedrer livskvaliteten for mennesker og tager vare på planeten. Her fortæller CSR-direktøren Pernille Blach Hansen, som altid har haft miljø som sit arbejdsmæssige omdrejningspunkt, om udfordringerne i den globale koncern.

06.01.2012

CSR.dk

Water2life-projektet gør en forskel for mennesker i hele verden, fortæller Grundfos' CSR-direktør Pernille Blach Hansen..

Pernille Blach Hansen, hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?
Jeg er fascineret af at arbejde i krydsfeltet mellem to gode formål: at virksomheden gør en god forretning, og at vi gør en forskel for bæredygtighed globalt. Det betyder noget for mig, at indholdet i mit arbejde er meningsfuldt og giver værdi både for samfundet generelt og for Grundfos. Med nu 7 mia. verdensborgere, en stigende urbanisering og for stor belastning af klodens ressourcer, er der i høj grad brug for mere bæredygtighed – og flere bæredygtige løsninger.


Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Bæredygtighed er en forretningsmæssig driver for Grundfos og er tænkt ind i forretningen. vores produkter kan blandt andet flytte vand derfra, hvor der er for meget og dertil, hvor der er for lidt. Sammenhængen mellem klimaændringer (og dermed produkters energiforbrug) og vand er både spæpndende og af stor betydning for verdenssamfundet.
Vi kan se, at vi gør en forskel i virkeligheden, og at vi er med til at skubbe til forandringer og forbedringer. De konkrete resultater af arbejdet viser sig hele tiden, så jeg kan slet ikke lade være med at være meget optaget af mit arbejde. Oveni er jeg omgivet af engagerede og dygtige kolleger i Grundfos, der brænder for bæredygtighed og csr :-)

"Bæredygtighed er en forretningsmæssig driver for Grundfos og er tænkt ind i hele forretningen"

Pernille Blach Hansen, Grundfos

Hvordan er kollegerne engagerede?
I det daglige arbejde. Men vi har også succes med vores projekt Water2life, hvor medarbejdere over hele kloden, der har lyst og mulighed, donerer penge til vandprojekter i Kenya. Grundfos bidrager med halvdelen af prisen på vandsystemet, medarbejderne bidrager med den anden halvdel, og Røde Kors bidrager med den nødvendige hygiejnetræning mm. Målet var 10 vandprojekter på to-et-halvt år, men medarbejderne har doneret så mange penge, at vi på kun halvandet år har indsamlet midler til at etablere otte vandsystemer i Kenya.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Lige nu står vi midt arbejdet med at udvikle en ny bæredygtighedsstrategi for hele koncernen. Vi er ved at identificere, hvor Grundfos har størst påvirkning på samfundet, hvor forretningsinteressen er størst, og hvilke forvenrninger vores stakeholdere (eksterne interessenter) har til os. Vi skal have de mange forventninger og forskellige svar til at gå op, og vi skal prioritere vores indsatser derefter. Koncernstrategien skal udpege den overordnede retning, og derefter skal implementeringen målrettes de lokale forhold i fx Mexico til Kina.

Hvordan får du medarbejdere og samarbejdspartnere til at tage CSR alvorligt?
I Grundfos er arbejdet med bæredygtighed dybt forankret; det er nærmest en del af virksomhedens DNA. Bæredygtighed og socialt ansvar er en stærk del af historien og kulturen. Det første fleksværksted blev etableret i 1968, og arbejdet med energieffiktive produkter har været højt prioriteret i årtier.
Bæredygtighed er en central del af virksomhedens værdier, vores formål og hele eksistensgrundlag. I forhold til at tage CSR alvorligt, så er banen i høj grad kridtet op på forhånd. Udfordringen er snarere at få en fælles og bred forståelse af bæredygtighed globalt, så det også handler om fx menneskerettigheder, forretningsetik, lokalsamfund, miljøforhold, forhold for egne medarbejdere samt at få prioriteret mellem alle de csr-udfordringer, vi kunne vælge at arbejde med.

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?
Jeg oplever, at bestyrelse og direktion er med til at højne ambitionsniveauet. Jeg skal ikke overbevise nogen, snarere sparre og inspirere. I forhold til at få tilstrækkelig ledelsesmæssig forankring af bæredygtighed har vi netop etableret en bæredygtighedskommitte på direktørniveau i koncernen.

Hvad er din virksomheds største udfordring i forhold til CSR?
At vi opererer i en global kontekst – og har komplekse forsyningskæder. Vores underleverandører er det første led i kæden, men hvad med underleverandørens underleverandører!

Hvordan synes du, CSR har ændret sig i din tid i faget?
Fokus er klart stigende, og der vil være større opmærksomhed på, hvordan virksomhederne agerer i fremtiden. Miljøarbejde har siden 1998 været den røde tråd i mit arbejde først som folketingsmedlem og senere som direktør for Miljø og Teknik i Randers. I starten arbejdede jeg i sær med love og regler på miljøområdet. Nu er mit arbejde bredere. Det sociale og det forretningsetiske ( Code of Conduct) fylder mere.

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?
Som jeg ser det er der især to: den ene at få bæredygtighed integreret i alle virksomhedens egne processer. Den anden at få taget hånd om leverandørkæden og herunder at afgrænse, hvortil virksomhedens ansvar går.

Da erhvervsmagasinet CSR tildelte Grundfos CSR Communication Award tidligere på året, var du underspillet jysk og lagde vægt på, at Grundfos sagtens kan gøre det bedre. Hvorfor?
Vi vil gerne fortælle vores gode historier, men lige frem at blære sig og gi’ historien en ekstra omgang. Det ligger ikke lige til os. Men indrømmet: Vi er ikke så ringe endda.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Ved at være sammen med min familie eller løbe en tur – og gerne de to ting samtidig :-)

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus