CSR i 2018 - det tror de på i udlandet

Hvad kommer CSR til at handle om i 2018? Svaret fra internationale – overvejende amerikanske – praktikere kommer her. Følg med på CSR.dk i næste uge, for at se de danske svar.

30.01.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et emne fylder mere end alle andre, når man hos den internationale konsulent- og analysevirksomhed SustainAbility ser på top trends for 2018. Ud af 10 trends har tre at gøre med klimaforandringer og de afledte effekter: stadig og vældig vækst i vedvarende energi, skiftet til el- eller hybridbiler og virksomhedernes aktive indsats inden for klimatilpasning.

SustainAbilitys liste

10 trends for 2018:

  • We Are Still In - om fortsatte investeringer i vedvarende energi
  • #MeToo - om ligestilling
  • Charging Ahead - om omstilling af transport
  • Media Matters - om ytringsfrihed
  • Executive Advocacy - om topchefers offentlige stillingtagen
  • Trash Talk - om udfordringer og muligheder i affald
  • The Rise of Superbugs - om resistens og antibiotika
  • Fair Share - om ulighed og skattesnyd
  • Viva La Résilience - om klimatilpasning
  • A.I. Influence - om automatisering og kunstig intelligens

De øvrige syv trends spænder bredt – fra effekten af #metoo over toplederes nye trang til at udtale sig om kontroversielle emner, resistente bakterier, kunstig intelligens, ulighed, ytringsfrihed under pres og hvordan vi fordeler og håndterer affald.

Men også verdensmål, finans og mainstream
På et webinar d. 30. januar 2018 havde SustainAbility bedt tre aktører fra USA og Hong Kong om at kommentere på deres trendanalyse. Den samlede melding fra dem var, at listen – som har sit eget microsite – er rigtig og dygtig. Hver især ville de dog tilføje noget.

Hannah Pitts, som arbejder for The Natural Capital Coalition, påpegede at verdensmålene ikke er til at komme udenom, og at flere og flere virksomheder arbejder med dem.

Libby Bernick, fra den toneangivende bæredygtig finansrådgiver TrueCost, påpegede finanssektorens langt større involvering og interesse for bæredygtighed.

Pat Dwyer, fra den Hong Kong-baserede CSR-rådgiver The Purpose Business bragte bæredygtighed/CSR-emners indtræden på virksomhedernes centrale dagsorden på bane.

”Tilnærmelsen mellem CSR og mainstream er enorm, og sker i stort set alle dele af verden. Tænk på de 10 emner i denne liste over 2018-trends, og man vil hurtigt opdage, at alle emner har været en del af den almindelige mediedækning i rigtig mange lande. Vi kan se, at det påvirker måden virksomhederne laver væsentlighedsanalyser på,” sagde Pat Dwyer under webinaret.

Susan McPherson fra Forbes er enig…
Forbes Magazines CSR-ekspert er også kommet med sit bud på CSR i 2018. Hendes overordnede analyse er, at virksomheder fortsat vil styrke deres engagement og investeringer i emner der betyder noget for deres medarbejdere, kunder og lokalsamfund. 

I lighed med SustainAbilitys analyse nævner hun klimatilpasning og virksomhedsledere og brands der melder klart ud om deres holdninger til aktuelle emner og debatter. Som da Goldman Sachs's CEO, Lloyd Blankfein, lancerede sin Twitter-konto som et svar på Trumps beslutning om at trække USA ud af Parisaftalen.

Hun peger også på, at vi i 2018 vil se begyndelsen på enden på overgreb på arbejdspladsen og ulige adgang til muligheder. Hun understreger dog også, at det skal handle om alle underrepræsenterede grupper og ikke kun kvinder.

…og tilføjer suppliers og databeskyttelse
Analysen i Forbes skiller sig ud med to nye emner. For det første større krav til leverandører, som en naturlig forlængelse af virksomhedernes større bevidsthed om samfundsansvar og purpose. Det forventes også, at arbejdet vil ske både individuelt og i relevante branchesamarbejder, som arbejder med systemiske udfordringer som f.eks. human trafficking og vandbeskyttelse.

For det andet retten til privatliv og databeskyttelse, drevet af mange brud på datasikkerheden i det forgangne år. Havde Forbes skrevet ind i en europæisk kontekst ville der nok også have været tale om persondatabeskyttelsesdirektivet, der træder i kraft senere i år i EU.

Er der nyt under solen?
Trendanalyser er besnærende. Lidt lige som lottokuponer, hvor man, fordi begivenheden ikke er indtruffet endnu, stadig har lov til at forestille sig hvad som helst, og sige det er nyt.

Så et lille realitetstjek er nok en god idé. F.eks. ved at sammenligne med et tilsvarende trendoverblik CSR.dk lavede i begyndelsen af 2016. Dengang listede vi fem hovedtendenser: bæredygtighed og mainstream politik nærmer sig hinanden, klimaet, større gennemsigtighed, bedre mål for CSR-arbejdet og ansvarlige investeringer. 

Sammenlignet med forudsigelserne for 2018 ser det ud til, at svaret er ja, der sker noget inden for CSR. 

Når vi for to år siden nævnte klima, handlede det energieffektivitet og -besparelser og slet ikke om den gennemgribende omstillingsproces der er i gang i dag.

Når vi talte om finanssektoren var det isoleret til ansvarlige investeringer, og ikke det brede fokus på nye former for værdisættelse og krav til ESG-performance, der arbejdet med i dag.

Vi talte om at bæredygtighed og mainstream politik nærmede sig hinanden, men ikke at bæredygtighed var centralt for virksomhedernes arbejde, og at purpose var ved at blive en naturlig del af virksomhedslederes ordforråd.

Så kan man jo spørge om de danske aktørers ser det samme som de internationale? Det kan man få svar på her på CSR.dk, når vi i næste uge bringer en række CSR-folks bud på, hvad de skal beskæftige sig med i 2018.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet