COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

For virksomheder, der arbejder med alt fra landbrug og råstoffer til finans og teknologi, er det nødvendigt at forstå, hvad det aktuelle topmøde om biodiversitet, COP16, handler om, og hvorfor det kan have afgørende indflydelse på fremtidens markeder og forretningsstrategier.

Foto: 123rf.com

23.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I dag begynder FN’s COP16-topmøde om biodiversitet. Mødet, der strækker sig over to uger fra den 23. oktober til den 1. november 2024, skal prøve at skabe fælles fremdrift mod at imødegå den alvorlig krise i biologiske mangfoldighed.

Biodiversiteten går tilbage hurtigere end nogensinde før, hvilket senest er dokumenteret i WWF’s flagskibsrapport Living Planet, der udkom 10. oktober og viser, at verdens bestande af vilde dyr i gennemsnit er gået tilbage med 73 procent siden 1970. Samtidig medfører accelererende klimaforandringer en forværring af naturkrisen – og omvendt. 

Dette biodiversitetstab, der i særlig grad rammer Latinamerika og Afrika, truer ikke kun dyreliv og økosystemer, men også økonomisk stabilitet og forsyningskæder. Ødelæggelse af skove, forringelse af landbrugsjord og forsvindende økosystemtjenester skaber stigende forretningsmæssige risici.

”Naturkrisen er ikke blevet mindre alvorlig siden COP15 for to år siden, og vi har kun fem år til at levere på vores mål. Det kommer til at koste penge, men vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være. Mere end halvdelen af verdens BNP er afhængig af naturen, og regningen vil kun blive større, hvis ikke vi handler nu, som vi har aftalt,” siger Jacob Fjalland.

COP16: Fra politik til konkret handling

COP16 bygger videre på den globale Kunming-Montreal-aftale fra COP15 i 2022, hvor verdens lande forpligtede sig til ambitiøse mål om at beskytte 30 procent af jordens overflade, genoprette ødelagte økosystemer og stoppe menneskeskabte udryddelser inden 2030. Men hvor COP15 satte målene, handler COP16 om at omsætte dem til handling. 

For virksomheder betyder det, at politiske tiltag og reguleringer vil blive intensiveret i de kommende år, hvilket kan påvirke sektorer som landbrug, skovbrug, fiskeri, minedrift og energi. Hvis virksomheder ikke tilpasser sig de nye rammer, risikerer de at blive mødt med strengere regler, sanktioner og højere krav om ansvarlighed i forsyningskæder.

Præcis hvordan er dog svært at forudsige, for selvom landene er forpligtet til at præsentere nationale handlingsplaner (NBSAP'er) i år, havde kun 29 lande indleveret dem til tiden. Blandt EU-landene har kun syv indsendt egne nationale planer. Danmark er ikke blandt de syv.

Private penge skal også i spil

Et af de mest kontroversielle emner på COP16 bliver spørgsmålet om finansiering af biodiversitetsindsatsen. Udviklingslande, hvor meget af verdens biodiversitet findes, mangler økonomiske ressourcer til at beskytte og genoprette naturen. Verdens rigeste lande har lovet at mobilisere 200 milliarder dollar årligt til at beskytte naturen, hvoraf 20 milliarder skal gå til udviklingslande fra næste år. Men indtil videre er der kun afgivet løfter om 8,2 milliarder dollar – langt fra målet.

Privat kapital er afgørende for at sikre de nødvendige midler til biodiversitetsindsatsen. Dog står finansielle institutioner og virksomheder over for udfordringer med at finde klare investeringsmodeller. 

Mens klimaforandringer kan prissættes gennem CO₂-kreditter, er det sværere at måle og værdisætte naturens rigdom, hvilket hæmmer investeringer. Markedet for biodiversitetskreditter, hvor virksomheder investerer i skovrejsning eller naturbevarelse for at opnå grønne resultater, er stadig i sin spæde start, men kan blive et fremtidigt marked.

Biodiversitetskreditter får da også øget opmærksomhed, og World Economic Forum anslår, at den globale efterspørgsel efter kreditter kan nå op på USD 2 mia. i 2030 og USD 69 mia. i 2050.  Det lyder af meget, men det er værd at huske, at behovet for investeringer ligger på 200 milliarder dollar om året. Og biodiversitetskreditter vil givetvist have samme diskussions- og kritikpunkter som CO₂-kreditter i form af greenwashing, manglende kontrol eller tvivlsom værdiansættelse. 

Den Europæiske Union (EU) og førende ledere, herunder Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tydeligt tilkendegivet deres støtte til udviklingen af forretningsmodeller, der omfatter biodiversitetskreditter. 

Det stigende fokus på finansiering af biodiversitet fremgår tydeligt af dagsordenen for COP16, hvor der er en pavillon dedikeret specifikt til naturfinansiering med særlig vægt på integration af finansiering og naturbevarelse på tværs af alle sektorer.

Muligheder – men nok især trusler – for virksomheder

COP16 er ikke kun en politisk arena; det er en platform, hvor virksomheder kan positionere sig i forhold til fremtidens grønne økonomi, og spille en aktiv rolle gennem investeringer, der ikke blot gavner naturen, men også virksomhedens bæredygtighedsmål og omdømme.

For eksempel kan investeringer i regenerative landbrugsmetoder, skovbevaring eller cirkulær økonomi hjælpe virksomheder med at sikre deres råvareforsyninger og reducere miljøpåvirkningen. Samtidig vil virksomheder, der vælger ikke at handle, stå over for stigende risici – både økonomisk og omdømmemæssigt – som biodiversitetskrisen forværres.

Biodiversitet er også kommet højt på danske virksomheders dagsorden. Flere end 40 danske virksomheder er med på COP16, hvor WWF Verdensnaturfonden også afholder et officielt event sammen med Dansk Industri.

For vores egen skyld – ikke pingvinernes

Tiden er knap. Mange af de økosystemer, som verdensøkonomien afhænger af, nærmer sig "tipping points," hvor skaderne bliver uoprettelige. Amazonas-regnskoven er et tydeligt eksempel. Forskning viser, at skovens evne til at absorbere CO₂ er faldende, og uden handling kan den blive en udleder af drivhusgasser i stedet for en opsuger. 

Dette vil ikke kun påvirke klimaet, men også verdensøkonomien, herunder fødevarer, energi og forsyningskæder. Af same grund opfordrede forsker ved University of Kent og klimaaktivist, Charlie J. Gardner, på LinkedIn til, at vi holder op med at tale om biodiversitetsindsatser som noget vi gør for ”pingvinernes og planetens skyld”. Det handler om overlevelse. Han skriver: 

”Vi har i årtier forsøgt at overtale samfundet til at betale for naturbevarelse med etiske argumenter og søde dyr og samfundet har grinet os op i vores åbne ansigt. Globalt bruger vi mindre end en tredjedel af det beløb vi bruger på is på at passe på alle verdens naturlige ressourcer. Så måske skulle vi sige det som det er: hvis vi ikke passer på naturen, overlever vi ikke”. 

Vil man længere in di den tænkning, kan man dykke ned i en artikel Gardner udgav i 2021, hvor han og hans medforfatter argumenterer for et skift til ”overlevelsesøkologi”. Se mere her

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K