Coop tester pantmaskine til batterier i Norge

Hos Coop Norge vil man gerne have befolkningen til at aflevere det miljøskadelige affald korrekt. Derfor tester man for tiden en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Den nye pantmaskine kan blandt andet sortere batterier ved hjælp af et kamera og et deep-learning program. Foto: Coop Norge .

15.05.2017

CSR.dk

Selvom de fleste nordmænd er klar over, at brugte batterier er skadelige for miljøet, ender en stor del af dem som restaffald.

Således viser en undersøgelse foretaget af YouGov, at 26 procent af de adspurgte nordmænd smider brugte husholdningsbatterier i restaffaldet.

Læs også: Coop: Tjen penge på små investeringer i fødevarefirmaer

Samtidig svarer 80 procent, at de er opmærksomme på, at batterier kan indeholde giftige stoffer, og næsten ligeså mange mener, at det er vigtigt at genvinde brugte batterier.

Derfor vil Coop Norge og batteriproducenten Energizer nu forsøge at bidrage til øget returhandel ved at teste en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Værdikuponer til nye batterier
Fremover kan kunder i udvalgte Coop-butikker i Norge aflevere brugte batterier i pantmaskinen og modtage en krone pr. batteri på en værdikupon til at købe nye batterier for.

Her skal den nye pantmaskine blandt andet vise, om penge for batterier har en virkning på kunderne:

”Det vigtigste for os er at øge bevidstheden om batteri-retur hos kunder og teste teknologien”, siger Lise Mette Kjellberg, der er kommunikationschef hos Coop, til Tek.no.

Pantmaskine i dagligvarebutikker kræver fælles ordning
Skal pantmaskinen fremadrettet kunne tilbydes til alle dagligvarebutikker, kræver det en fælles standard:

”Flere politiske partier har talt for brug af pantordningen på andre produkter end flasker og aluminiumsemballage. Hvis myndighederne og branchen går sammen og bliver enige om en fælles ordning, vil Coop være positiv over for det”, siger Lise Mette Kjellberg ifølge Ingeniøren.

Danskerne kasserer også batterier i restaffaldet
Ifølge en undersøgelse, som Ingeniøren bragte i 2015, bliver fire ud af ti batterier i Danmark smidt i skraldespanden og ender på forbrændingen.

Samtidig viste tal, at batterierne står for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrændingen og hele 96 procent af de tabte ressourcer, hvis man fraregner det biologiske affald.

Hos Coop i Danmark er man i forvejen involveret i en ordning kaldet Miljøautomaten i Frederikssund Kommune. Her kan kunderne aflevere miljøfarligt affald som batterier og elsparepærer i SuperBrugsen.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Automaten udløser dog ikke pant, men skal gøre det lettere for borgerne at komme af med elektronikaffald.

Ifølge Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop Danmark, har man ingen planer om at kopiere Coop i Norges forsøg med pantmaskinen til batterier, skriver Ingeniøren.

- EL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.01.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars investerer 300 millioner kroner i at skabe en mindre klimabelastende mejeriproduktion

24.01.2025CSR.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

23.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed igen

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

EPD er licence to operate for Solartag

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

23.01.2025CSR.dk

Sol overhaler for første gang kul som energikilde i EU

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Valified
Webinar
Revisor Webinar: Nem ESG-rapportering for revisorer

Kom med, når Rambøll, Valified og Nykredit deler deres indsigt i, hvordan virksomheder og revisorer kan navigere i ESG og CSRD med digitale værktøjer og innovative løsninger.

Dato

28.01.2025

Tid

10:00

Sted

Online