Concito: Vi skal bo på færre kvadratmeter, hvis klimaaftrykket skal ned

Byggeriet er en af de helt store hovedpiner for klimaet, og den bliver kun stærkere fremover i takt med, at vi bliver flere, og alle skal have tag over hovedet. Der er derfor al mulig grund til politisk at tage fat og med en bred indsats få skåret ned på den enorme klimabelastning fra byggeriet. Det påpeger Concito på baggrund af en ny udgivelse, Byggeriets Klimaanalyse.

At renovere frem for at bygge nyt er et af de fokusområder, Byggeriets Klimaanalyse fra CONCITO peger på til at accelerere den grønne omstilling af byggeriet. Foto: Concito..

23.06.2023

CSR.dk

”Det er på høje tid, at vi får taget fat på den grønne omstilling af byggeriet. Udfordringerne er kendte, de går ikke væk af sig selv. Vi kommer ikke til at kunne undvære bygninger – og vi kommer heller ikke til at stoppe med at bygge nyt og bygge om. Derfor skal vi have sat gang i en systematisk omstilling, hvor vi tænker det hele sammen, fra byggematerialer til byggeplads og bygningens drift.”

Sådan lyder det fra den grønne tænketank Concitos programchef Nethe Veje Laursen i forbindelse med den nye udgivelse Byggeriets Klimaanalyse, hvor tænketanken definerer 18 fokusområder, der kan accelerere omstillingen.

Læs også: Sjælland sætter turbo på udviklingen af bæredygtigt byggeanlæg

Målet er at få en cirkulær tankegang i byggebranchen til at fremme renovering, genbrug, genanvendelse og udbredt brug af ressourceeffektive materialer.

Og der er nok at tage fat i, men Concito fremhæver især bygningers størrelse. Det er nemlig antallet af kvadratmeter, der er den faktor, der har størst indflydelse på de samlede CO2-udledninger, da store boliger har større materiale- og energiforbrug.

Antallet af byggede kvadratmeter er stigende, nye parcelhuse bygges nu på over 200 kvadratmeter, og vi har nu et gennemsnitligt boligareal på 54 kvadratmeter pr person.

”Den trend skal vendes, hvis byggeriet for alvor skal være bæredygtigt. Derfor skal vi bygge mindre, og med mere klimavenlige, biobaserede materialer. Vi anbefaler også, at man renoverer eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt,” siger Nethe Veje Laursen.

Læs også: Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid

80 procent af de bygninger, vi har i dag, står også i 2050. Det er derfor afgørende, at vores bygninger renoveres for at leve op til nutidige – og fremtidige – standarder på en bæredygtig måde, mener tænketanken.

Det bør ske ved at forbedre bygningen generelt og reducere driftsenergibehovet, lyder det.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

07.05.2025

Sted

Odense

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - inspiration til handling

Kom til 7 timers konference og oplev 10 stærke oplægsholdere, der deler deres viden og erfaringer – og inspirerer dig til, hvordan du tager reel strategisk action på virksomhedens bæredygtige dagsorden. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J