Concito efterlyser helhedstænkning: Planetære grænser bør ind i klimapolitikken

Danmarks klimapolitik risikerer at svække biodiversitet og miljø, hvis den ikke tænkes bredere. Ifølge Concito bør de planetære grænser integreres i politikudviklingen for at sikre en bæredygtig fremtid.

06.03.2025

CSR.dk

Den globale klimakrise kan ikke længere betragtes isoleret. Ud over stigende temperaturer står verden også over for biodiversitetstab, ressourceknaphed og ødelæggelse af økosystemer. 

For Peter Andreas Norn, programchef i Concito, er det derfor afgørende, at en bæredygtig klimapolitik skal bygge på en forståelse af, at jordens systemer er forbundne, og at menneskelig aktivitet har absolutte grænser, som ikke kan overskrides uden alvorlige konsekvenser.

Risikoen ved at ignorere sammenhængene klima-, biodiversitets- og miljøkriserne er, at det kan komme til at underminere klimaindsatsen.

At tænke kriserne sammen vil ifølge Concito bidrage til mere effektive og langsigtede klimapolitiske løsninger og samtidig sikre, at klimapolitikken ikke løser klimaproblemerne på bekostning af miljø og biodiversitet. 

Jorden ude af balance

De planetære grænser er en videnskabelig model, der definerer ni kritiske processer, der til sammen opretholder et stabilt og modstandsdygtigt jordsystem. Menneskelig aktivitet presser i stigende grad disse processer, hvilket kan bringe systemet ud af balance.

Et eksempel er skovrejsning. Den grønne trepartsaftale sigter mod at øge CO2-fangsten gennem skovplantning, men hvis skovene ikke samtidig understøtter biodiversiteten, kan det føre til ubalance i økosystemerne. Derfor bør skovrejsning ske som store, sammenhængende naturområder, hvor naturen prioriteres højt.

En stærkere kobling mellem klima- og biodiversitetspolitik kan eksempelvis sikres gennem et fælles afrapporteringssystem. Ifølge Concito bør Klimarådet og Biodiversitetsrådet løbende rapportere til Folketinget om udviklingen på begge områder. Det vil give politikerne et bedre beslutningsgrundlag og sikre, at fremtidige løsninger er helhedsorienterede.

Danmark har en historisk rolle som foregangsland inden for klima og bæredygtighed. Ved at sætte en ny standard for, hvordan klimapolitik kan designes i respekt for de planetære grænser, kan vi igen gå forrest i den globale grønne omstilling på alle fronter.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle