COK og GBC uddanner kommunerne i bæredygtigt byggeri

Kommunerne kæmper med byggeriet, der både udhuler kistebunden og belaster miljøet. Et nyt partnerskab mellem COK og DK-GBC, skal derfor få flere kommuner til at opnå kompetencer til at bygge bæredygtigt.

”Med kurserne håber vi, at de kommunale bygherrer kan stille sig på skuldrene af de erfaringer, der allerede er gjort med at bygge bæredygtigt og videreudvikle metoderne, så vi både kan mindske miljøbelastningen og spare på de kommunale budgetter”, siger Claus Damgaard, afdelingschef i COK. PR-foto..

16.08.2019

CSR.dk

Byggeriet belaster miljøet i helt særlig grad og har et betydeligt træk på kommunekassen, både når det bliver opført, i driften, og når det skal rives ned. Kommuner, der bygger bæredygtigt, har erfaret, at der er mange penge at spare på driften og store gevinster at hente på miljø, indeklima, brugervenlighed og trivsel, når de stiller krav til bæredygtighed i byggeriet.

Læs også: Branchesamarbejde skal hjælpe håndværkere i gang med bæredygtigt byggeri

Men der findes ikke en færdig manual til, hvordan man som kommune kan udbyde og gennemføre et bæredygtigt byggeri. Til gengæld er der efterhånden mange gode erfaringer med bæredygtigt byggeri i kommunerne.

Dem vil Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) og Green Building Council Denmark (GBC) med en række endagskurser udbrede til endnu flere, så hver kommune ikke skal starte forfra med opgaven, men i stedet kan bygge videre på andres erfaringer.

”Med kurserne håber vi, at de kommunale bygherrer kan stille sig på skuldrene af de erfaringer, der allerede er gjort med at bygge bæredygtigt og videreudvikle metoderne, så vi både kan mindske miljøbelastningen og spare på de kommunale budgetter”, siger Claus Damgaard, afdelingschef i COK.

Stor klimabelastning
Bygningerne står for en stor del af den samlede CO2-udledning, hvor byggeaffaldet udgør cirka 1/3 af det samlede affald og bygningers indretning og materialevalg har stor betydning for vores trivsel og sundhed. Samtidig har byggeriet en levetid, der langt overgår andre produkter. De beslutninger vi træffer, når vi opfører og renoverer bygninger i dag, kan derfor få betydning for samfundet 50-100 år ind i fremtiden.

De kommunale bygherrer bygger skoler, daginstitutioner, rådhus, idrætshaller og kan med deres store byggevolumen påvirke hele sektoren i mere bæredygtig retning, hvis der stilles krav til bæredygtighed.

”I Roskilde Kommune har vi fokus på FN’s Verdensmål i vores byggeprojekter. DGNB- bæredygtighedscertificering er et effektivt værktøj til at understøtte de verdensmål, vi har fokus på. Vi anvender f.eks. DGNB til at definere det gode indeklima med konkrete kvaliteter, som dokumenteres gennem certificeringsprocessen”, siger bygherrerådgiver og bæredygtighedsarkitekt Klaus Kellermann, og tilføjer:

”Disse erfaringer vil vi rigtig gerne dele med vores kolleger i andre kommuner, og derfor har vi takket ja til at bidrage til COK og Green Building Council Denmarks kursusprogram”.

Brugeradfærd og bæredygtighed
Bæredygtige bygninger er ikke kun en kvalitet i og for fremtiden. En bæredygtig bygning er også nem at drive og tilpasses brugernes adfærd.

En hjørnesten i bæredygtigt byggeri handler om at vælge materialer, der passer til den brug og det slid, bygningen bliver udsat for, så den kan holde længst muligt. Livscyklusbetragtninger, totaløkonomiske beregninger og afdækning af brugeradfærd er derfor nøgleredskaber i bæredygtigt byggeri.

Men det er ikke en enkel opgave at lave livscyklusbetragtninger, totaløkonomiske beregninger og afdække kommende brugeres adfærd og rutiner.

Certificeringsordning til dokumentation
Green Building Council har udviklet en certificeringsordning, som kan dokumentere de bæredygtige valg. Men mange af de krav, der ligger i ordningen, er også sund fornuft, som mange bygherrer kan have fordel af at benytte. De greb, der ligger i en certificeringsordning kan give et bedre byggeri både i forhold til økonomi, miljø og trivsel. Og det er det COK og GBC’s kurser om bæredygtige byggeri handler om.

”Hos GBC oplever vi en stigende interesse fra kommunerne. De ønsker at formulere en ejendomsstrategi, der giver et dokumenteret bidrag til FN’s Verdensmål baseret på livscyklusbetragtninger af byggematerialer og levetidsbetragtninger af bygningen som helhed”, siger Mette Qvist, direktør i GBC, og fortsætter:

”Implementeringen af en sådan strategi begynder med intern kompetenceopbygning. Vi er overbeviste om, at samarbejdet med COK kan være et væsentligt bidrag til formidling af gode strategi-eksempler til flere kommuner. Således kan vi sammen accelerere den bæredygtige omstilling af vores byggesektor”.

Læs også: Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

I november 2019 udbyder COK og GBC to endagskurser om bæredygtigt byggeri til kommunale bygherrer, der skal give en grundig indføring i begreberne Livcyklusvurderinger, totaløkonomiske beregninger og redskaber til udbud og krav til bæredygtigt byggeri.

- SDN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15