CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Virksomheder er begyndt at rykke på CO2-lagring, men den nødvendige nationale indsats lader stadig vente på sig.

18.05.2021

CSR.dk

Det danske borerigselskab Maersk Drilling er sammen med partnerne Ineos, Wintershall Dea og Geus enige om visionen: Tomme oliefelter i Nordsøens danske felter skal bruges til at lagre CO2.

“Vi ser et meget stort potentiale i CO2-fangst, og vi tror på, at permanent lagring, særligt i den tidlige fase af energitransitionen, vil spille en stor rolle,” siger Marika Reis, innovationsdirektør hos Maersk Drilling til Børsen.

Selskaberne er derfor gået sammen om projektet Greensand, og de sigter mod at have et brugsklart lager i undergrunden klar i 2025, og at kunne sende 3,5 millioner ton CO2 om året i lagre fra 2030.

Potentialet er enormt
Flere faktorer peger på, at CO2-lagring i undergrunden måske ikke er så dumt et sted at satse.

For det første konkluderer FN’s Klimapanel IPCC, at lagring er helt afgørende for at imødegå de værste klimaforandringer, og at Parisaftalens mål ikke kan opnås uden væsentligt øget lagring af kulstof.

For det andet er lagring et vigtigt element i den danske regerings klimaplan– og givet også i andre nationale handlingsplaner under Paris-aftalen. Et sted mellem fem og ti af de 22 millioner tons, Danmark skal reducere sine udledninger med inden 2030, er udset til at komme fra CO2-lagring.

Konsulenthuset Kearney har da også for kort tid siden udgivet en rapport, der spår, at det globale marked for CO2-lagring ventes at vokse til 6,13 mia. dollar i 2027 fra 1,75 milliarder i 2019.

Maersk Drilling og Greensand er dog ikke klart til at satse alt på et bræt endnu. Dertil er teknologien og rammebetingelserne stadig for usikre. Det handler om lovgivning der kan sikre den økonomiske bæredygtighed i forretningsmodeller på området og sikkerhed om regler og vilkår for den type aktiviteter. Begge kalder på handling fra politisk hold.

Venter på politikerne
Ifølge en rapport fra klimatænketanken Concito fra december 2019 findes teknologierne allerede, og at der på det tidspunkt fandtes ca. 20 større kommercielle anlæg i drift. Rapporten konstaterede dog samtidig, at der er alt for lav politisk opbakning og finansiering. 
Af samme grund anbefalede Klimarådet i sin årlige statusrapport i både 2020 og 2021 en egentlig national strategi for fangst og lagring af CO2, fordi ”…der er ni år til 2030, og derfor haster det med at få klarlagt de planlægningsmæssige, strategiske og lovgivningsmæssige rammer, der er en forudsætning for at realisere potentialet.”

Den danske regering sendte den første støttepulje på 197 millioner kroner rettet mod CO2-lagring i Nordsøen ud i virkeligheden ud i april 2021. Og klimaminister, Dan Jørgensen, har lovet en national strategi for fangst og lagring af CO2 inden sommerferien i år.

Hvad skal f.eks. træ bruges til
Concito leverer i sin rapport nogle bud på, hvorfor det ikke er helt ligetil at få sæt skub i markedet for lagring af CO2. Det drejer sig om , at der ikke umiddelbart er de samme økonomiske og beskæftigelsesmæssige effekter i lagring som eksempelvis sol- og vindenergi - de kan måske ligefrem have en erhvervsmæssig omkostning. Hvis man taler om lagring i skove og jorde kan der desuden være diskussioner af, om de landarealer hellere burde tages i brug til andre klimavenlige aktiviteter. F.eks. taler en øget brug af træfibre som erstatning for f.eks. plastik for, at man bruger skovarealer til udvikling af sådanne nye materialer og ikke til alene at stå og opsuge CO2.

Til Børsen siger Marika Reis da også, at om end Maersk Drilling ser lagring af CO2 i undergrunden som en stor mulighed, så tager de det et skridt ad gangen, indtil de har valideret teknologien helt og til der er kommet afklaring af vilkår fra politisk hold.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

Jobmarked

Se alle

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V