CO2-kvote og miljølovgivning er ikke en hæmsko for konkurrencen

Ny rapport fra OECD afviser, at CO2-kvoter og stram national miljølovgivning skader eksportvirksomheders konkurrenceevne.

”Vi finder ingen beviser for, at en stor forskel mellem to givne landes miljøpolitikker væsentligt påvirker deres samlede varehandel”, konkluderer OECD’s cheføkonom Catherine L. Mann på baggrund af rapportens undersøgelser. .

17.03.2016

CSR.dk

Det er ikke en ny påstand, at miljølovgivning skader konkurrenceevnen. I politiske debatter vil mange ofre miljøet til fordel for erhvervets evne til at klare sig ude i den store verden – for de to kan ikke sammen.

Eller kan de?

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) har netop offentliggjort en ny rapport, der viser, at de gamle fordomme ikke holder stik, skriver Information. Rapporten undersøger samhandlen mellem de tre OECD-lande med strengest miljøregler (Danmark, Tyskland og Schweiz) og BRIKS-landene.

Læs også: CSR megatrends i 2016

Ifølge rapporten er det som motiverer handel mellem lande med strengere miljøregler og lande med mindre strenge regler alle de sædvanelige ting – dvs. eksempelvis afstand, lønudgifter og tariffer.

”Vi finder ingen beviser for, at en stor forskel mellem to givne landes miljøpolitikker væsentligt påvirker deres samlede varehandel”, slår OECD’s cheføkonom Catherine L. Mann fast i en præsentation af rapporten i London.

CO2-kvote er ikke problemet
Samme konklusion kommer Antoine Dechezleprêtre til. Han er leder af Grantham Researche Institutes Energi-, Teknologi- og Handelsforskning og i 2014 var han medforfatter på en anden rapport: The impacts of enviromental regulations on competitiveness.

Læs også: Fakta om CO2-kvoter

Forskningslederen har især undersøgt konsekvensen af EU’s CO2-kvotehandelssystem (EU ETS):

"Effekten var meget tæt på nul. Der var ingen effekt på omsætningen ved at have en pris på CO2-udslip. Der var heller ikke nogen reduktion i beskæftigelsen i disse virksomheder," siger Dechezleprêtre i en præsentation på London School of Economics i forlængelse af OECD-rapportens offentliggørelse.

Miljøskade kan redde jobs
Med resultater som disse, burde tilslutningen til en grøn stramning være oplagt. Intet er dog (naturligvis) så sort/hvidt. Industrier, der af natur forurener meget og oven i købet ikke er særlig konkurrencedygtige, vil i mange tilfælde blive lagt i graven af en grønnere lovgivning.

Det viser sig for tiden i Europas stålindustri, hvor massefyringer ødelægger mange menneskers hverdag, hvilket yderligere lægger pres på de nationale politikere for at give fripas til de forurenende virksomheder. For hvad er værst – arbejdsløshed eller miljøskade?

”Det er et klassisk ’politisk økonomi’-spørgsmål. Der er nogle meget veldefinerede potentielle tabere, mens vinderne er virksomheder, som måske slet ikke eksisterer endnu. Men man bør tænke sig meget godt om, før man giver den slags undtagelser, for det er meget sandsynligt, at man forspilder en chance”, siger seniorøkonom i OECD Thomas Kozluk, der tager stilling til problemet som medforfatter af rapporten.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online