CO2-fri varmeforsyning i København om 20 år

En række nye ”grønne” energiteknologier som f.eks. solvarme og fjernkøling, er på vej ind i fjernvarmesystemet. Sammen med kommunen skal Københavns Energi i den kommende tid tage stilling til hvilke løsninger, som har størst nytteværdi. Ikke mindst CO2-fri varmeforsyning er højt prioriteret.

10.08.2009

CSR.dk

Københavns Energi skal i de kommende år supplere de hidtidige forsyningskilder med nye teknologiske løsninger - både centrale og decentrale. Samtidig skal de nye energiteknologier give mening såvel økonomisk som miljømæssigt, lige som de naturligvis meget gerne skal give værdi for kunderne. Udfordringerne synes derfor store.

”Målet er ikke mindst, at varmeforsyningen på sigt bliver CO2-neutral,” forklarer forsyningsdirektør for Varme og Bygas i Københavns Energi, Astrid Birnbaum.

”For øjeblikket tyder alt på, at affaldsmængden stiger, hvilket medfører, at den andel af varmen, som vi får via affald, bliver større. Derudover viser vores analyser, at kraftvarmeværkerne med fordel kan bruge mere biomasse, som i høj grad vil bidrage til at skabe den CO2-neutrale by. På længere sigt er det ydermere planen at øge mængden af geotermisk varme.

"Endelig vil vi gennemføre en total konvertering af dampsystemet, så vi senest i 2025 har gjort al fjernvarmeforsyning i København vandbaseret.”

Selv om nogle energiteknologier er mere oplagte end andre, understreger planchef Magnus Foged, at ingen løsninger endnu er valgt fra. Sammen med kommunen skal Københavns Energi imidlertid i den kommende tid vurdere, hvad der totalt set giver den bedste løsning.

”Indtil videre bliver der ikke besluttet noget, men når valget af fremtidige energiløsninger træffes, vil disse blive indført gradvis i de enkelte bydele. Foreløbig arbejder vi på et katalog over forskellige løsninger, som skal danne basis for et samlet koncept for udviklingen af forsyningen i nye byområder.”

Nye teknologier skal ikke mindst ses i sammenhæng med, at der fremover bliver langt lavere temperaturer i de enkelte bydeles fjernvarmenet. Derfor vil mange af de nye energiløsninger, som introduceres af bygherrerne, blive langt billigere samt have betydelig større energieffektivitet, såfremt de indarbejdes i fjernvarmesystemet. Det gælder ikke mindst solfangere, og målet er jo at finde ud af, hvordan vi får mest miljø for pengene,” siger Magnus Foged.

Solvarme og fjernkøling
Københavns Energi er allerede nu ved at projektere et større demonstrations-solvarmeanlæg ved Kløvermarken på Amager, som gerne skulle være i drift til september. Her vil man kunne høste de første data for fremtidens samspil mellem fjernvarme og solvarme.
”Vi supplerer anlægget med en ny type varmepumpe, så vi kan bruge solfangeren som reservoir i forårs- og efterårsmånederne, hvor de ikke selv kan levere tilstrækkelig energi med tilstrækkeligt høje temperaturer. Varmepumpen, som ikke bruger skadelige kølemidler, vil hæve temperaturen i fjernvarmesystemet.”

En anden teknologi, som kan bidrage til at gøre København CO2-neutral, er fjernkøling, som grundlæggende er det samme som fjernvarme, blot med koldt vand i stedet for varmt. Kunderne får to rør ind til deres kølesystem, så de via en veksler kan koble dem på deres interne anlæg. Fordelen ved fjernkøling er, at man kan lave nogle store havvands-indtag og dermed optimere anvendelsen af frikøling.

”Derudover bruger vi allerede nu varmedreven køling. Denne energiform er baseret på en absorberingsvarmepumpe, som bevirker, at vi kan bruge overskudsvarmen til at lave køling, og dermed reducere CO2-udledningen,” forklarer Astrid Birnbaum.

Ikke plads til jordvarme
Magnus Foged vurderer imidlertid, at brug af såvel jordvarme som solvarme er yderst kompliceret i en storby. Jordvarme er en uegnet løsning, ganske enkelt fordi der ikke er plads nok. For solvarmes vedkommende er problemet for så vidt det samme, idet tagene ikke er til rådighed i nødvendigt omfang. Disse to energikilder har derfor næppe store muligheder i den fremtidige københavnske energiforsyning, erkender han.

Imidlertid vil vi se fremkomsten af mange andre nyttige løsninger, og Københavns Energis forsyningsdirektør er overbevist om, at vi om 15-20 år vil være tættere på målet om at have en varmeforsyning, som er CO2-neutral. Samtidig vil der formentlig indgå en del vedvarende energi i fremtidens varmeforsyning. Personligt er hun overbevist om, at ikke mindst fjernkøling i løbet af de kommende år vil blive meget udbredt.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus