Cirkulært byggeri undervejs hos Lejerbo

Boligselskabet Lejerbo står bag det nye projekt Circle House, hvor parter i øjeblikket er i fuld gang med at undersøge nye muligheder for at bygge almennyttige boliger i Aarhus, der både skal være cirkulære, fleksible og billige.

Hos Lejerbo vil man i fremtiden gerne opføre cirkulære almennyttige boligbyggerier. Derfor har man igangsat et nyt projekt, hvor parterne skal finde mulige løsninger på dette..

03.04.2017

CSR.dk

I forbindelse med projektet Circle House afholder Lejerbo for tiden en række workshops, hvor involverede parter diskuterer, hvordan man fremadrettet kan definere og udvikle cirkulære byggeprincipper, så prisen på det omfattende byggeri ikke overstiger almenboliglovens rammer, hvilket svarer til ca. 20.000 kr. per kvadratmeter.

Læs også: Cirkulært design - en vej til vækst?

På projektets fælles tegnestue planlægger 3XN, Vandkunsten og Lenager Arkitekter i øjeblikket, at 90 procent af byggeriets materialer skal være genanvendelige og samtidig til markedets laveste kvadratmeterpris.

Derfor diskuterer de i øjeblikket mulige løsninger med ingeniørvirksomheden Orbicon, entreprenørvirksomhederne NCC og MT Højgaard samt nedrivningsvirksomheden Kingo.

Samtlige af virksomhederne var til stede til en workshop, der blev afholdt den 14. marts i år, hvor de kunne få mere klarhed over, hvor mange løft monteringen af et cirkulært byggeri vil indebære.

Circle House

  • Projekt Circle House har som ambition at blive verdens første cirkulære byggeri med ca. 60 almene boliger i Lisbjerg ved Aarhus, hvor 90 procent af materialerne kan genbruges uden at miste afgørende værdi. 
  • I dag er 40 procent af den globale opvarmning forbundet med byggeri, og i Danmark stammer 30 procent af alt affald fra bygge- og anlægssektoren.
  • I byggeindustrien vil forretningspotentialet på europæisk plan forventeligt være 13 mia. euro (små 100 mia. kr.), alene når man ser på råhusene. I Danmark er potentialet forventeligt ca. 1,5 mia kr. om året. 

Her foreslog den fælles tegnestue blandt andet, at man kunne anvende mindre og ens betonvægge, der kan tillade stor, funktionel fleksibilitet i byggeriet.

Boliger skal kunne ændres efter behov
Ifølge Lejerbo er ambitionen med Circle House ikke kun, at materialerne skal kunne genbruges. Byggeriet skal ligeledes være så fleksibelt, at boligenheder i fremtiden kan ændres efter behov.

Hos boligselskabet er man dog klar over, at fleksibilitet koster dyrt i forbindelse med montering, hvorfor innovation er afgørende for, at byggeriet af Circle House kan holdes inden for de økonomiske rammer, der stemmer overens med almenboligloven.

Hvorvidt de almennyttige boliger bliver bygget af beton eller f.eks. massivt træ, besluttes først i tilbudsfasen. Hos Lejerbo påpeger man dog vigtigheden af innovationsfasen, da det er her, branchens virksomheder skal udtænke nye løsninger, så markedet for cirkulære byggeprodukter kan vokse sig stort nok til, at produkterne bliver attraktive i mainstreambyggeriet.

De løsninger, der udvikles af teamet undervejs, vil blive vedlagt udbuddet af Circle House i 2018, så de bydende parter kan få fuld indsigt i de diskussioner og løsninger, projektet har været omkring i løbet af innovationsfasen.

Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning

Boligerne forventes at stå færdige i 2020 og skal fungere som en demonstrationsmodel for fremtidigt cirkulært boligbyggeri.

- EL

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

29.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Klimaspådom: Bæredygtig it-anvendelse vil overhale fokus på madspild og plastik

28.11.2024VIA University College

Sponseret

Forskning skal sænke tøjforbruget

27.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Din morgenkaffe presser verdens skove

27.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom