Fem mand til at involvere 14.000 i bæredygtighed

Supply chain-virksomheden Chep har kun fem ansatte med bæredygtighed på visitkortet, ifølge selskabets globale sustainability-chef, Juan Jose Freijo. Men med den rette opbakning og strategi kan de få alle 14.000 medarbejdere med, fortæller han. Og reelt bidrager hundredvis.

Cheps forretningsmodel er grundlæggende cirkulær, forklarer bæredygtighedschef i moderselskabet Brambles Group, Juan Jose Freijo. Det giver flere fordele, påpeger han. PR-foto.

12.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Det siger Juan Jose Freijo, der er Global Head of Sustainability i Cheps australske moderselskab, Brambles Group, til CSR.dk, som svar på spørgsmålet om, hvilken rolle, bæredygtighed spiller for koncernen.

”Vi gør vores cirkulære forretningsmodel til en synlig del af vores tilbud ved at sige, at vi giver fordele på bæredygtighedskontoen. Og det er noget, vi bliver valgt til på”, forklarer JJ Freijo. Foto: Brambles.

Med 13 år i selskabet bag sig, og forskellige positioner i bæredygtighedsteamet siden 2010, har han været med til at udarbejde adskillige sustainability-strategier, både internt i virksomheden, og gennem branchesamarbejder med andre aktører i industrien – noget som han i øvrigt betegner som afgørende i forhold til at lykkes med FN’s Verdensmål, som Brambles/Chep arbejder aktivt med.

Når nu bæredygtighed er så central en komponent i en virksomhed, som tilfældet er i Brambles Group, så kunne man nemt tro, at de har et massivt hold af eksperter og policymakers til at udstikke kursen og definere det ene tiltag efter det andet, men det er faktisk ikke tilfældet.

Sammenlignet med de 14.000 ansatte, den samlede koncern har på lønningslisten, så er bæredygtighedsteamet faktisk ganske lille.

Involvering fra flere vinkler
”Vi er faktisk kun fem mand med sustainability på visitkortet, som så har til opgave at involvere hele organisationen. But we like it small, og det fungerer. Og reelt er der jo hundredvis af folk andre steder i selskabet, der også bidrager”, forklarer Juan Jose Freijo.

Videre fortæller spanieren, der af de fleste bare bliver kaldt JJ, at man arbejder med flere forskellige tilgange, når det kommer til at få alle til at tage den bæredygtige dagsorden til sig.

”Når man som organisation skal have så mange mennesker til at adoptere en tankegang, så skal det komme fra flere sider. Vi arbejder både med top-down-metoder og mere organiske vinkler. Her har vi altid topledelsens opbakning, hvilket er helt afgørende, og så kommer der spontane initiativer fra andre steder i koncernen, som vi koordinerer”, siger han.

Det resulterer i det, Juan Jose Freijo med et glimt i øjet kalder ”vores lille hemmelighed” i form af en ’virtuel cirkel’, hvor idéer florerer lidt på samme måde som virksomhedens produkter. De bedste fletter sig ind i den overordnede forretningsmodel, der som nævnt allerede er baseret på et cirkulært purpose.

Bæredygtighed som en synlig del af tilbud
Og det er en model, der virker på alle planer, understreger Freijo. Hos Brambles er bæredygtighed og finansiel succes således definitivt ikke hinandens modsætninger, men derimod to faktorer, der ”går hånd i hånd”, som han formulerer det. Det handler bl.a. om at udnytte de materialer, man anvender optimalt.

”Vi bruger 100 procent bæredygtighedscertificeret træ og 100 procent genbrugsplast i vores paller, og generelt er vi meget åbne omkring hvilke materialer, der giver mening for os. Jeg er materialeagnostiker, og i min bog findes der ikke dårlige materialer; det handler om at anskaffe og bruge dem ordentligt”, siger han og fortsætter:

”I det hele taget er bæredygtighed den rigtige måde at spare penge på. Vi sørger eksempelvis for, at vores træpalleleverandører anvender overskudstømmer, som er en værdifuld ressource, der ikke bør gå til spilde. Det skaber omsætning i stedet for tab for alle parter, så det synes vi er en åbenlys rigtig tilgang”, siger Juan Jose Freijo.

Strategien betyder bl.a., at Chep for nylig blev kåret til verdens næstmest bæredygtige virksomhed af den amerikanske avis Barrons, og tidligere i år blev man – som den første virksomhed i branchen – udmærket med EcoVadis’ Gold Recognition Level for fjerde år i træk. 

Den bæredygtige profil er i øvrigt ikke noget, man er bleg for at bruge i markedsføringssammenhæng, understreger JJ Freijo. Det er nemlig ved at være en efterspurgt egenskab på markedet.

Læs også: Cirkulær økonomi 2.0: Økosystemer og partnerskaber – og rigelig belønning

”Tidligere var der lidt en mangel på tillid på det her område, men efterhånden som ikke mindst klimaforandringerne får mere og mere opmærksomhed, så er det min opfattelse, at der er meget få skeptikere tilbage. Derfor gør vi også vores cirkulære forretningsmodel til en synlig del af vores tilbud ved at sige, at vi giver fordele på bæredygtighedskontoen. Og det er noget, vi bliver valgt til på”, understreger han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)