Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

Regeringens byggepolitiske udspil skal blandt andet få byggebranchen til at genanvende byggematerialer. I Carlsberg Byen genanvender man mursten fra ikke-bevaringsværdige bygninger og sparer derved store mængder CO2.

”I Carlsberg Byen kigger vi hele tiden på, hvordan vi kan udleve vores vision om at skabe en bæredygtig bydel”, siger Jens Nyhus, adm. direktør i Carlsberg Byen. .

20.03.2015

CSR.dk

Genbrug af mursten i Carlsberg Byen

  • Der er genanvendt 10.000 mursten til renovering af Carlsbergs gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen.
  • Der skal udvikles i alt 564.000 kvadratmeter byggeri i Carlsberg Byen. I alt nedrives 150.000 kvadratmeter, hvoraf der indtil nu er nedrevet mere end 50.000 kvadratmeter. 
  • Carlsberg Byen samarbejder med virksomheden ’Gamle Mursten’, der, som de eneste på markedet, kan rense og genbruge mursten.

Regeringen præsenterede i november et byggepolitisk udspil, hvor et centralt tema er genbrug af byggematerialer, så byggebranchen kan udvikle sig i en grøn og bæredygtig retning.

Eksempelvis sparer man et 0,5 kg CO2 ved at genanvende én mursten. Og netop genanvendelse af byggematerialer er på dagsordenen i Københavns nye bydel Carlsberg Byen, der er under opførelse på Carlsberg-bryggeriets gamle areal.  

Læs også: Carlsberg vil udvikle selvnedbrydende flasker

For at give plads til udviklingen af Carlsberg Byen, bliver der nedrevet en række ældre, ikke-bevaringsværdige bygninger på den tidligere bryggerigrund. Dermed bliver en masse gamle mursten til overs, som med fordel kan genanvendes til bygge- og renoveringsprojekter både i og uden for bydelen. Genanvendelse af gamle mursten er nemlig en effektiv kilde til CO2-besparelser.

Genanvendte mursten giver miljøgevinst 
Senest er 10.000 mursten fra nedrivningen af en værkstedsbygning blevet genbrugt til at renovere facaden på den gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen, som blev færdig før årsskiftet. Det gav en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten. 

"I Carlsberg Byen kigger vi hele tiden på, hvordan vi kan udleve vores vision om at skabe en bæredygtig bydel – og her er genanvendelse af mursten fra nedrevne bygninger en oplagt mulighed. Der er store miljømæssige gevinster ved at genanvende mursten, fordi det udleder langt mindre CO2 at rense gamle mursten end at producere nye", forklarer administrerende direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus, og uddyber:

"I et byudviklingsprojekt som vores, hvor der løbende skal rives ned og bygges nyt, er det helt oplagt at udnytte de eksisterende byggematerialer. Ud over de klart miljømæssige gevinster har genanvendelse af gamle mursten desuden den fordel, at de bidrager til at bevare det oprindelige udseende på de mange bevaringsværdige bygninger, der løbende renoveres som en del af byudviklingen". 

Læs også: Klimaministeren på besøg i Carlsberg Byen

Udregninger fra rådgivningsvirksomheden Niras viser, at 2.000 gamle mursten sparer miljøet for et ton CO2 i forhold til produktion af nye mursten. Til produktion af rensede, palleterede gamle mursten bruges cirka 98 procent mindre energi, end hvad der går til produktion af en ny mursten. 

Om Carlsberg Byen

  • Udviklingsselskabet Carlsberg Byen opfører over de næste 10-15 år et nyt bykvarter på Carlsbergs tidligere bryggeriområde på Vesterbro med blandt andet kontorlokaler, butikker, restauranter, skoler, kulturinstitutioner, og 3.000 boliger i forskellige størrelser og prisklasser. 
  • Visionen er at skabe et mangfoldigt, levende og bæredygtigt bykvarter, som vil være attraktivt for erhvervsliv, beboere og besøgende.
  • Når Carlsberg Byen er fuldt udviklet, vil bykvarteret være på knap 600.000 etagemeter, der forventes fordelt med cirka 45 procent til boliger, cirka 45 procent til butikker og erhverv og cirka 10 procent til kultur, idræt og institutioner. 
  • Bykvarteret kommer til at rumme tæt bebyggelse med byrum og pladser, smalle gader og snævre passager kombineret med åbne, grønne parker og ni tårnhuse i varierende højder fra 50 m til 120 m. 
  • Den kollektive trafik til og fra området sikres gennem en ny S-togsstation, Carlsberg Station, der står færdig i 2016. 
  • Carlsberg Byen ejes af Carlsberg, Realdania, PFA Pension, PenSam og Topdanmark. 

-JKK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø