Britiske detailvirksomheder presser regeringen til at stramme op på anti-slavery regler

Marks and Spencer, Tesco og Co-op er blandt de 35 virksomheder, der har underskrevet en fælles opsang til den britiske regering. Heri forlanger man, at der oprettes et register, hvor det tydeliggøres, om virksomheder overholder de moderne regler for tvangsarbejde.

Marks & Spencer er en af de 35 virksomheder, der har underskrevet en ny erklæring til den britiske regering. Af erklæringen fremgår det, at man ønsker en større indsats for at sikre, at alle virksomheder overholder reglerne for moderne slaveri og tvangsarbejde, som flere detailhandlere bryder. Arkivfoto..

03.08.2018

CSR.dk

35 virksomheder i England er gået sammen om en opfordring til regeringen. Tanken er, at der skal oprettes et offentligt register, hvor virksomhedernes indsats mod tvangsarbejde og moderne slaveri fremgår. Her vil det altså tydeliggøres, hvis nogen ignorerer eller bryder anti-slavery reglerne. Stormagasinet Marks & Spencer samt supermarkedskoncerne Tesco og Co-op er blandt nogle af de store detailhandlere, der har underskrevet erklæringen. Det oplyser edie.net.

Lige nu dikterer the Modern Slavery Act, der er et regelsæt udformet i 2015, at alle virksomheder med en årlig omsætning på 36 millioner pund eller derover skal offentliggøre årlige statements om, hvad de gør for at bekæmpe tvangsarbejde i deres forsyningskæder.

Men ifølge blandt andet skoforhandleren Clarcks og British Retail Consortium har manglende konsekvenser og forening på området betydet, at flere virksomheder har set stort på reglerne. Og det bekræfter seneste tal fra Office for National Statistics and non-profit Corporate Responsibility. Ifølge deres oplysninger levede 43 ud af 100 børsnoterede FTSE virksomheder i 2017 ikke op til kravene i loven.

Læs også: Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Det forsøger man med et kollektivt opråb at lave om på ved at få regeringen opad stolen.

"På trods af imponerende handling fra nogle virksomheder og sektorer har overholdelsen af lovens §54 været svag. Det er vores opfattelse at ved at pålægge et centralt statsstøttet arkiveringspunkt for moderne slaveriudtalelser, vil et fælles registreringsregister gøre det lettere at overholde", lyder det i erklæringen.

Med Marks & Spencer som frontløber er flere britiske virksomheder gået ind i kampen mod at udrydde al tvangsarbejde i forsyningskæderne. Stormagasinet har blandt andet forsøgt at opfordre andre i branchen til at tage samme standpunkter ved at udvikle et værktøjssæt til at håndtere moderne slaveri i forsyningskæden og sammentænke etik og erhverv.

Læs også: Værdikæder: Der hvor udfordringer og potentiale bor

Derudover bliver kædens medarbejdere trænet i at spotte tegn på slaveri og håndtere en sådan situation, hvis den opstår. Adskillige håndhævelsesagenturer er også tilknyttet alle de lande, hvor M & S operer.

Alle disse tiltag betyder, at Marks & Spencer sidste år fik en topplacering blandt de 100 FTSE-firmaer.

- EST 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle