Bolden er rund – og kunstgræsset snart cirkulært

Den danske startup Re-Match omdanner udtjente kunstgræsbaner til genanvendelige plastmaterialer. Det er ved at blive en stor forretning, til gavn for miljøet og snart også bundlinjen.

Dennis Andersen er stifteren og administrerende direktør bag miljøvirksomheden Re-Match, der som den første i verden har fundet en metode til at genanvende kunstgræsbaner. Foto: Re-Match. .

16.05.2018

CSR.dk

Fodboldbaner af kunstgræs breder sig i disse år hastigt gennem Danmark og mange andre lande verden over. I modsætning til traditionelle græsbaner er de slidstærke, jævne og ensartede året rundt. Men der er en bagside af den medalje, skriver Euroman.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Banerne udgør således et voksende problem for miljøet, fordi de store mængder materialer - en bane til 11-mandsfodbold indeholder ca. 240 tons sand, gummi og plastik – som regel ender i et forbrændingsanlæg eller på lossepladsen, og kun ganske lidt genbruges.

Det vil den godt fem år gamle danske startup Re-Match imidlertid lave om på.

99 procent til genbrug 
Iværksættervirksomheden er den eneste i verden, der hidtil har fundet en metode til at sortere alle delene i udpinte kunstgræsbaner, så materialerne kan genbruges. 

”Vi kan genbruge 99 procent af de brugte baner, vi får ind. Det er der store miljøfordele i”, siger stifter og administrerende direktør af Re-Match, Dennis Andersen til Euroman.

I løbet af et år kan firmaets 8.000 kvadratmeter store fabrik tæt på Herning omdanne 40.000 tons fodboldbaner til genanvendelige råmaterialer, fortæller han.

30 timer lang proces
Først bliver de gamle baner, der ankommer i kæmpemæssige ruller, skåret op og tørret, hvorefter en række specialmaskiner ryster og lufter materialerne fra hinanden i en patenteret separationsproces.

Det tager 30 timer, og så er rullerne skilt ad i gummi, sand, plastik og backingmateriale – en blanding af klæbemiddel, gummi og plastik.

99 pct. af de brugte baner kan bruges igen efter en tur hos Re-Match-fabrikken, der ligger lige uden for Herning. Foto: Re-Match. .

Gummi og backing kan bruges som råmateriale til eksempelvis gummifliser, fitnessmåtter og i asfaltindustrien.

Sandet kan bruges i byggebranchen eller til nye kunstgræsplæner. Og selve plastikstråene smeltes om og sendes til plastproducenter, som kan bruge dem i deres produktioner af for eksempel spande og paller af plast.

Endnu mere genbrug
Lige nu kan Re-Match rense ’græsstråene’ til en renhedsgrad mellem 90 og 95 porcent. Der sidder stadig en smule sand og støv tilbage, og det er barrieren for at kunne genbruge det til helt nye plæner.

”Det er dét, vi skal arbejde med. Vi forsøger at forfine dette produkt, så det er lige så godt som helt nyt materiale. Det er dér, pengene virkelig ligger”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Stort marked i vente
Dennis Andersen og resten af investorkredsen har ambitioner om at bygge op til fem fabrikker i Europa og USA inden udgangen af 2020.

Første skridt er at bygge en fabrik i Pennsylvania, USA, da parterne ser et stort potentiale for genbrug af kunstgræsbaner.

Markedsanalyse fra AMI

  • Der er 10.000 baner verden over, som er modne til nedtagning.
  • Det antal forventes at stige til 23.500 i 2025.
  • Alene i Danmark er der over 400 kunstgræsbaner. Det er en stigning fra knap 50 i 2007.

Kilde: Euroman

En markedsrapport, som firmaet har fået udarbejdet af konsulenthuset AMI, anslår, at der i USA venter godt 12.000 kunstgræsbaner.

”I princippet kunne vi godt koncentrere os om fabrikken herhjemme og fintune den. Men der ligger et stort marked og venter. Især i USA er vores model voldsomt profitabel med dobbelte salgspriser i forhold til Europa. Det største problem har været at bevise, at vi kan gøre det, vi siger, vi kan, men det kan vi nu dokumentere”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Tilbage i oktober fik Re-Match bekræftet sin teknologi af EU gennem en certificering kaldet The Environmental Tecknology Verification, ETV.

-JJK/AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Etisk Handel Danmark
Webinar
Indsigt i: CSRD og CSDDD (2025)

Webinar: Fra due diligence til lovgivning – Sådan bliver du klar til CSRD og CSDDD

Dato

06.05.2025

Tid

13:00

Sted

Online