Bil-kartel får bødesmæk af EU

En gruppe af de største bilproducenter i EU har indrømmet at have deltaget i et kartel, hvor de skjulte vigtige miljøoplysninger fra forbrugere.

Foto: 123RF.com

04.04.2025

CSR.dk

EU-Kommissionen har idømt 15 af verdens største bilproducenter samt brancheorganisationen ACEA en samlet bøde på cirka 3,4 milliarder kroner for at have indgået i et kartel omkring håndteringen af udtjente biler. 

Kartellet, som eksisterede i over 15 år, har ifølge Kommissionen medført, at bilproducenterne bevidst undlod at promovere genbrugspotentialet i deres biler, hvilket har svækket forbrugernes mulighed for at træffe bæredygtige valg.

“Vi vil ikke tolerere nogen form for karteller, især ikke dem, der forsøger at skjule vigtige miljøoplysninger fra forbrugerne,” udtalte Teresa Ribera, næstformand i EU-Kommissionen, i en pressemeddelelse. Hun fremhævede bilindustriens rolle i at opfylde EU’s ambitioner for cirkulær økonomi og reduktion af CO2.

Blandt de bødefældte producenter er BMW, Toyota og Volkswagen. De har alle indrømmet deres deltagelse i kartellet og har accepteret et forlig med Kommissionen. Mercedes-Benz blev fritaget for bøde, da virksomheden meldte kartellet til myndighederne og samarbejdede under Kommissionens straflempelsesprogram.

Organiseret afsporing af den grønne omstilling

Kommissionens undersøgelse viser, at de involverede virksomheder i fællesskab vedtog to centrale strategier: 

  • For det første aftalte de ikke at kompensere virksomheder, der står for adskillelse og genbrug af udtjente biler. I stedet hævdede de, at genbrug var økonomisk rentabelt nok til ikke at kræve betaling. 
  • For det andet aftalte de at undlade at fremhæve, hvor stor en andel af bilerne der kunne genanvendes, samt hvor meget genbrugsmateriale, der blev anvendt i nye modeller.

Denne strategi var ifølge Kommissionen designet til at undgå, at forbrugere lagde vægt på genbrug og genanvendelighed ved bilkøb, hvilket kunne have øget presset på producenterne for at overstige de lovpligtige minimumskrav.

ACEA, den europæiske bilproducentforening, spillede ifølge afgørelsen en central rolle i at organisere og koordinere samarbejdet mellem virksomhederne gennem møder og fortrolige kontaktpunkter.

Selvom kartellet ophørte i 2017, sætter sagen fokus på det presserende behov for gennemsigtighed og ansvarlighed i bilsektoren. Og at det ikke er gratis at lave organiseret afsporing af den grønne omstilling.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle