Better World Fashion vil have modebranchens mindste aftryk

Skindjakker produceret med en cirkulær model er kernen i den danske start-up, Better World Fashion. Men ideen bagved er langt større.

Reimer Ivang iført eget produkt. Skindjakker af 98 procent genbrugsmaterialer skal vise verden, at der er andre måder at drive virksomhed på end ren profitjagt. Foto: BWF.

20.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Anders Kampmann, CSR.dk

I efteråret 2014 holdt Reimer Ivang og Karsten Lund et møde. De skulle egentlig have talt om noget helt andet, men da Karsten Lund, som har 20 års erfaring fra modebranchen og ikke mindst produktionen i Sydøstasien, nævnte muligheden for at skabe noget af genbrugt læder, skete der noget.

To år senere, efter at have rejst penge på Kickstarter, designet jakkerne, fundet og oplært producenterne og sourcet rå-materialerne, begyndte salget af skindjakker på deres website betterworldfashion.com i december 2016, og i januar 2017 blev virksomheden certificeret som B-corporation.

Der må da være en anden måde
”Vi skabte virksomheden da vi gerne vil vise verden, at virksomheder kan skabes på et andet grundlag end udnyttelse og profit. Vi vil være en del af den bevægelse, der sender modebranchen i en mere bæredygtig retning,” siger Reimer Ivang, CEO og en af Better World’s grundlæggere.

Det var ikke en tilfældig indskydelse fra Reimer Ivangs side. Han er økonom, forsker ved Aalborg Universitet og forretningsudvikler med speciale i digitale løsninger. Men lige siden han begyndte sin uddannelse havde noget naget ham.

”Jeg har altid tænkt, at det da ikke kunne passe, at profit var den eneste målestok og værdi vi havde, når vi drev virksomheder. Better World Fashion er på den måde også en mulighed for at lave et bevis på, at det kan lade sig gøre, og fratage alle de virksomheder, som er bygget på udnyttelse, muligheden for at sige, at det ikke kan lade sig gøre,” siger Reimer Ivang.

Kun sytråden er ikke bæredygtig
Better World Fashion producerer skindjakker og tasker af 98 procent genbrugte materialer. Kasserede skindjakker bliver klippet op og syet om til nye. Foret er polyester, som er fremstillet af genbrugte plastikflasker. Lynlåsen og knapperne består af omsmeltet metal fra f.eks. sodavandsdåser. Det eneste element, som ikke er 100 procent bæredygtigt er sytråden.

Sourcingen af de kasserede skindjakker foregår ved opkøb hos NGO’er i primært Danmark, og også andre steder i Europa. Produktionen, hvor læderet renses uden brug af kemi, foregår på en familieejet virksomhed i Polen. Med jakken følger adgang til en app, hvor kunderne kan følge genbrugslæderets ID og se deres jakkes historie.

”Vores målsætning er, at skabe det mindst ressourceforbrugende modebrand i verden. I denne forbindelse er den cirkulære forretningsmodel og anvendelsen af 2. generations materialer absolut uundgåeligt,” siger Reimer Ivang.

Det betyder, at man som kunde enten køber jakkerne med tilbagekøbsgaranti, eller lejer sin jakke. Det koncept har givet BWF en case-omtale af Ellen MacArthur Foundation, der bl.a. peger på den  langtidsholdbare model, selskabet har sat i søen. Og amerikanske Project Just har valgt BWF som “Rising Star”.

Svært at blive certificeret som cirkulær
Better World Fashion, har været certificeret B corp siden januar i år. De ville egentlig gerne have haft deres produkt certificeret, men det viste sig ikke at være så nemt.

”Hvis vi kigger ud i landskabet for certificeringer lige nu, så er det faktisk meget nedslående. Vi kan ikke blive Svanemærket eller nogle af de andre gængse, for de er ikke bygget til cirkulære forretningsmodeller. B Corp er så en rigtig god certificeringsmulighed af virksomheden, hvor vi får dokumenteret vores intentioner og vores evne til at føre dem ud i virkeligheden, så den valgte vi,” forklarer Reimer Ivang.

Bevisførelsen på plads
Manglen på produktcertificering har dog ikke afholdt Better World Fashion fra at dokumentere deres produkt. I samarbejde med Institut for produktion på Ålborg Universitet har de fået regnet på deres jakkers aftryk på omverdenen sammenlignet med den typiske skindjakke.

Det tyder på, at Better World Fashion (BWF) er godt på vej. Hvor produktionen af en jakke af helt nye materialer kræver 17 kg CO2, bruger en BWF-jakke trekvart kilo. Der er nul gram kemi i en BWF-jakke mod 3,75 i en af nyt læder etc. På vandforbrug er tallene en liter mod 341,5 liter, på affald nul kilo mod seks kilo.

Better World Fashion er langt fra færdige. De arbejder på en ny livscyklusmodel og forventer at skabe overskud i 2017.

”Vi betaler selvfølgelig vores producenter og salgsfolk, men partnerne i virksomheden har ikke fået løn endnu. Skal vi bevise at denne her virksomhedsmodel virker, skal det på plads. Ellers er det jo ikke bæredygtigt,” afslutter Reimer Ivang. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online