Bestyrelsesformanden bliver den nye CSR-chef

Tre sammenhængende og gensidigt forstærkende kriser konfronterer virksomhederne med en virkelighed, de færreste er rustet til at møde - Behov for at nytænke sammensætningen i bestyrelserne

02.03.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan skal virksomhederne agere i en verden, der som nu domineres af den ene krise efter den anden. CSR.dk har stillet spørgsmålet til Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen og Sustainia og som samtidig står bag initiativet “Navigating 360”. Under denne overskrift samles den 4. april forskere og fremtrædende lederskikkelser om at drøfte, hvordan Danmark kan omstille sig til en ny virkelighed.

Erik Rasmussen er ikke i tvivl:

“Samspillet mellem tre eksistentielle kriser - corona, krige og klimaforandringer -   ændrer dramatisk vilkårene for virksomhedernes vilkår og deres lederskab. Her taler vi om permanente forandringer. Ét er konsekvenserne af de enkelte kriser. De er i sig selv voldsomme, men de hænger samme, forstærker hinanden og vil forandre vores tilværelse for årtier frem, antagelig for altid. Det gælder også virksomhedernes tilværelse og deres eksistensmuligheder, ” siger han.

Ifølge Erik Rasmussen bliver den alvorligste konsekvens af kriserne, at vi risikerer at tabe klimakampen. Det var vi allerede stærkt på vej til før pandemien og krigen ramte os. Men nu bliver mulighederne for at vinde den kamp stærkt forringet.

Læs også: CSR Agendaen #10 om bæredygtighedsarbejdet i 2022

Behovet er ellers ikke til at komme udenom. Som FN’s klimapanels nye rapport, der blev offentliggjort den 28. februar, dokumenterer, hvor voldsomt klimaforandringerne nu accelererer og har passeret en række kritiske tipping points og dermed muligheden for at undgå uoverskuelige konsekvenser i vores børns levetid.

”Virksomheder skal nu tage bestik af et markant ændret og forværret trusselsblllede. Vi har netop oplevet, hvordan Ørsted havnede i et sikkerhedspolitisk dilemma på grund af sin afhængighed af russisk gas. Det er bare ét eksempel på virksomhedernes ny virkelighed. Kriserne betyder, at virksomhederne i langt større udstrækning skal forholde sig til akutte og komplekse samfundsproblemer og tage del i løsningerne. Den tid er forbi, hvor forretning og politik kunne skilles af,” siger Erik Rasmussen.

Et andet konkret eksempel på dette er Sampensions nye krav til virksomheder, der bedriver lobbyarbejde, i overensstemmelse med pensionsselskabets nye politik for ansvarlig lobbyaktivitet.

”Samfundsansvar og CSR bliver en eksistensbetingelse”
“Hvis det skal udtrykket lidt forenklet: Samfundsansvar og CSR bliver en eksistensbetingelse. Hierarkisk rykker samfundsansvaret fra CSR-chefen op til bestyrelsesformanden. I fremtiden bliver bestyrelsesformanden den egentlige CSR- ansvarlige. Det bliver nemlig virksomhedernes erkendelse af deres ansvar overfor samfundsudviklingen og deres bidrag til at løse samfundets problemer og udfordringer, der udløser deres license to operate,” siger Erik Rasmussen.

Det sidste er han ikke alene om at mene. F.eks. forudser World Economic Forum i den nye Global Risks Report for 2022 et omfattende udskilningsløb i virksomhederne indenfor de nærmeste år.

Den naturlige konsekvens af dette er, at det bliver enhver bestyrelses opgave at nytænke virksomhedernes overordnede formål med samfundet som den primære stakeholder.

”Det handler både om at være bedst i verden og bedst for verden. Det betyder, at virksomhedernes topledelser skal kombinere forretning og politik i alle strategier og planer,” siger Erik Rasmussen.

Virksomhederne generelt dårligt rustet
Spørgsmålet er, om virksomhederne og deres bestyrelser er rustet til at klare så store forandringer?

“Det korte svar er nej. Naturligvis er der undtagelser, men mange bestyrelser og direktioner vil opleve mindre eller større kulturchok de kommende år i takt med, at de mødes med nye krav og forventninger fra såvel aktivistiske aktionærgrupper, investorer, politikere som offentligheden i øvrigt,” forudser Erik Rasmussen.

At kravene er på vej, kan ses i EU-kommissionens udspil til nye regler om due diligence, som kom i sidste uge. Mens der stadig udestår lange forhandlinger frem til det kan vedtages, så er der i forslaget lagt op til vidtgående forventninger til, at ledelser og bestyrelser integrerer bæredygtighed og samfundsansvar i alle virksomhedens beslutninger og strategier. Noget der kræver solide kompetencer. 

Læs også: Podcast: Strategisk bæredygtighed

”Når vi ser på bestyrelsernes sammensætninger, præges de fortsat af en kompetencemæssig indavl. De kommer i vidt omfang fra samme inderkredse med typiske traditionelle erhvervserfaringer. Igen er der forskelle, men generelt savnes modet til at nytænke behovet for den indsigt og de kompetencer, der bliver nødvendige for at navigere i helt nye og langt mere komplekse situationer - f.eks.omkring forståelsen af geopolitiske udfordringer, cybersikkerhed eller en indlevelese i helt nye adfærdsnormer. Der er for mange forretningsfolk og økonomer og for få antropologer og sociologer i bestyrelserne. De skal være langt mere multikompetente,” siger Erik Rasmussen.

Bliv bedre rustet d. 4. april
Det er denne oprustning på viden og forståelser, som Navigating 360 handler om. Og d. 4. april 2022 indbyder initiativet til en unik mulighed for at forstå de vilkår, virksomhederne skal omstille sig til, og hvor en hurtig omstillingsevne kan blive en eksistensbetingelse.

Kom med til reduceret pris ved at tilmelde dig på hello@navigating360.dk med koden CSR-RABAT. 

Se programmet for d. 4. april 2022 her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)