BASF: Global strategi skal implementeres lokalt

Store, globale virksomheders strategier bliver rullet ud og omsat til deres datterselskaber i hele verden. Det gælder også for CSR og bæredygtighed. I BASF’s nordisk-baltiske region har direktør Mark Meier arbejdet på at finde det rigtige ”fit” mellem BASF’s globale strategi og den region han er chef for. Men hvordan gør man det? Læs Mark Meiers svarer her. 

Mark Meier fra BASF og Carina Halvord fra Universeum lancerede samarbejdet om at elske kemi på Almedalsveckan på Gotland juli 2017. Foto: BASF.

04.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er BASF’s globale prioriteter inden for CSR/bæredygtighed?
Verden står over for en række alvorlige globale udfordringer såsom befolkningsvækst, urbanisering og udfordringer med energi og fødevareforsyninger. Vi er overbevist om, at den kemiske industri spiller en afgørende rolle i at levere løsninger på disse problemer.

For BASF er bæredygtighed et strategisk fokusområde og vores mål er at skabe kemi for en bæredygtig fremtid. Det slog vi fast ved lanceringen af vores ”We create chemistry”-strategi i 2011. Som et led i den har vi udviklet en intern metode, som vi bruger til at evaluere hvor bæredygtige vores produkter er. Det hjælper os med at styre vores portefølje i en bæredygtig retning. Til dato har vi undersøgt mere end 60.000 produkter og løsninger i vores portefølje og mere end 97% enten opfylder eller overstiger de nuværende bæredygtighedsstandarder i markedet.

Når det handler socialt engagement har vi revideret vores strategi, og er på vej væk fra forskelligartede og mindre donationer henimod en mere fokuseret og målrettet tilgang, som er bedre afstemt med, hvem vi er som virksomhed. Vores hovedfokus er livslang læring og adgang til uddannelse om kemi særligt rettet mod børn. Ideen er at skabe bevidsthed, forståelse og interesse for naturvidenskab.

Det er jo så BASF’s globale strategi, men hvordan implementeres den i datterselskaberne?
Bæredygtighedsarbejdet kan kun lykkes, hvis det er velintegreret i organisatoriske og ledelsesmæssige systemer. Hos BASF har vi derfor introduceret processer, der fremmer bæredygtig forretningsaktiviteter - fra strategiske planlægning til gennemførelse. Ansvaret for implementering af strategien ligger hos regionsdirektøren i samarbejde med de regionale ledelsesteam.

Det er end del af strategien, at alle vores medarbejdere have en klar forståelse af, hvad bæredygtighed betyder for BASF. Af samme grund har vi siden lanceringen af strategien uddannet vores medarbejdere inden for bæredygtighed og vores strategi gennem e-læringsportaler, store fællesmøder og frokostmøder i mindre grupper.

Hvordan har I arbejdet på at gøre det levende i en dansk/regional sammenhæng?
Bæredygtighed er en rejse, der aldrig slutter. For at omsætte en global strategi til en relevant regional kontekst skal du forstå de lokale aktørers behov og udfordringer. Ved at anvende vores løsninger og produkter mener vi, at nordiske virksomheder kan gøre deres egne produkter mere bæredygtige og mere rentable. Vi satser særligt på tre forretningsområder: bil- og emballageindustrien samt byggebranchen. Derudover har vi særligt i Sverige fokus på råvarer som er helt eller delvist biobaserede.

Man skal lede efter det gode match i hvert land, så det er tilpasset kontekst, behov, kultur osv.

Mark Meier, direktør for BASF’s nordisk-baltiske region

I forhold til vores indsats for at fremme livslang læring og uddannelse inden for kemi har vi for nylig annonceret vores største CSR-initiativ i Norden nogensinde. Det er et langsigtet samarbejde med science center Universeum i Göteborg i Sverige, hvor vi er med til at etablere projektet ’Älska Kemi’ og et science lab med fokus på børn. Universeum har omkring 600.000 besøgende om året fra de nordiske lande og vores nye samarbejde passer som hånd i handske med vores CSR-strategi: at uddanne børn om kemi og på den måde forhåbentlig inspirere nogle af dem til at få en naturvidenskabelig uddannelse. Så kan de senere hjælpe os – den kemiske industri – med at løse de udfordringer vores samfund står over for på en bæredygtig måde. Science lab er planlagt til at åbne i slutningen af oktober i år, og vi glæder os meget til samarbejdet.

I Danmark har vi gennem de sidste mange år støttet programmet Unge Forskere og hvert år i april har vi en stand på den årlige udstilling i Forum i København hvor vi fortæller børn om nogle af vores produkter. Dette år fokuserede vi på bioplast og mere end 500 elever kom forbi for at høre om det.

Hvilke udfordringer er der forbundet med at konvertere fra global til lokal strategi?
Ser man på CSR fra et læringsperspektiv, kræver det, at du er grundig, omhyggelig og tålmodig, når du leder efter den rigtige partner. Det kræver hårdt arbejde og dedikation at få det til at ske. Med Universeum tog vi den første kontakt allerede for nogle år siden, og vi er meget glade for, at det har udviklet sig til et partnerskab, som passer perfekt til vores strategi. Men det er jo ikke sådan, at det bare kan kopieres i andre markeder. Man skal lede efter det gode match i hvert land, så det er tilpasset kontekst, behov, kultur osv.

Hvor tror du, I har ramt rigtigt i forhold til at rulle jeres strategi ud?
Vi har sørget for at bæredygtighed er en integreret del af vores intro-program for alle medarbejdere, og vi bruger alle vores kommunikationsplatforme til løbende informere om nye aktiviteter og produkter i området bæredygtighed. Og så har BASF i flere år været en del af Dow Jones Sustainability Index, så vi bliver opfattet som frontløber i den kemiske industri, når det handler om bæredygtighed.

Hvad er sammenhængen mellem forretningsstrategi og bæredygtighedsstrategi i BASF?
Samlet set er bæredygtighed er blevet en afgørende faktor i virksomhedens værdiskabelse og langsigtede vækst. Vi er på en rejse, hvor vi sammen med vores kunder og stakeholders skal lære at omsætte bæredygtighed til konkrete handlinger og måder at bidrage til forretningen på. Men vores forretnings- og bæredygtighedsstrategi er den samme: Vi skaber kemi for en bæredygtig fremtid, og vi arbejder for at sikre, at vores forretningsinitiativer og bæredygtighedsinitiativer alle understøtter dette mål.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Virksomheder øger fokus på bæredygtighed i møder og events

27.02.2024Red Barnet

Sponseret

Toms Gruppen fylder 100 år og forlænger værdifuldt partnerskab med Red Barnet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online