Bæredygtighed betaler sig, hvis det er en del af forretningen

Den positive effekt af bæredygtighedsarbejde på forretningen findes, men den kommer stort set kun, hvis bæredygtighed er ordentligt integreret i virksomhedens forretning og drift.

Foto: 123rf.com

08.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Virksomheder, der integrerer bæredygtighed i deres aktiviteter, vil sandsynligvis opleve betydelige fordele sammenlignet med andre virksomheder. Det gælder både for omsætningsvækst, rentabilitet og tiltrækning af talent. Resultaterne kommer selv når de ikke investerer mere i deres bæredygtighedsindsats end andre virksomheder. 

Det er hovedkonklusionen i en ny rapport udgivet af IBM's Institute for Business Values (IBV) i samarbejde med Oxford Economics. Rapporten bygger på interviews med 5.000 topledere på tværs af 22 lande og 22 brancher. 

Fremskridt matcher ikke vigtighed, men det går fremad

Undersøgelsesresultaterne viste, at topledere globalt forventer at få betydelig værdi ud af deres bæredygtighedsinitiativer, hvor 75 procent er enige i, at bæredygtighed skaber bedre forretningsresultater, og 72 procent siger, at det kan være en indtægtskatalysator snarere end en omkostning. Tilsvarende rapporterede 76 procent, at bæredygtighed er centralt for deres forretningsstrategi, og 69 procent sagde, at bæredygtighed skal prioriteres højere i deres organisationer.

På trods af opbakningen til de forretningsmæssige fordele ved bæredygtighed viste undersøgelsen imidlertid, at kun 30 procent sagde, at de har gjort betydelige fremskridt med at udføre deres bæredygtighedsstrategier - selvom dette er en betydelig stigning fra kun 10% i en tidligere undersøgelse. Næsten halvdelen (47 procent) af de adspurgte ledere fortalte også, at de kæmper for at finansiere bæredygtighedsinvesteringer. 

En af de vigtigste indsigter fra undersøgelsen, der fremhæver de vanskeligheder, virksomheder står over for i deres bæredygtighedsindsats og investeringer, er, at compliance i øjeblikket vinder over strategi. IBM's forskning viser således, at virksomheders udgifter til bæredygtighedsrapportering i øjeblikket overstiger udgifterne til bæredygtighedsinnovation med 43 procent.

“En virksomheds tilgang til bæredygtighed kan være det, der holder den tilbage. Der findes ikke lette løsninger. Bæredygtighed kræver intentionalitet og en fælles vision for virksomheden. Bæredygtighed er nødt til at være en del af den daglige drift og ikke anskues som en complianceopgave eller en rapporteringsøvelse. Med bæredygtighed integreret i forretningen er virksomheder mere tilbøjelige til at drive intern innovation, tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere og står bedre i forhold til at levere på bæredygtighed og finansielle resulatater,” siger Oday Abbosh, Global Managing Partner, Sustainability Services, IBM Consulting. 

Det afgørende er integration

På denne måde viste undersøgelsen, at en af de afgørende faktorer i, hvor meget bæredygtighed påvirker forretningsresultater, var, i hvilket omfang virksomheder har integreret bæredygtighed i virksomheden. Virksomheder, der i undersøgelsen blev identificeret som "embedders", altså hvor bæredygtighed var blevet integreret på tværs af forretningsenheder i kernefunktioner og arbejdsgange i stedet for at være en funktionel silo eller drevet udelukkende af compliancehensyn, havde større sandsynlighed for at få udbytte af deres indsats. Både form af 16 procent højere omsætningsvækst og det faktum at 75 procent var mere tilbøjelige til at koble omsætningsvækst til deres bæredygtighedsresultater. På samme måde var embedders 52 procent mere tilbøjelige til at overgå andre virksomheder på rentabilitet.

En anden interessant indsigt er, at "embedders" også kræver mere af deres bæredygtighedsinitiativer. Der er således 53 procent af disse virksomheder, som fortalte at forretningsmæssige fordele er afgørende for deres bæredygtighedsinvesteringer, og kun 17 procent sagde, at opfyldelse af bæredygtighedsmål alene berettigede investeringer. På samme måde viste det sig, at ”embedders” ikke brugte mere på bæredygtighed end andre virksomheder og ikke havde større bæredygtighedsprogrammer, men snarere nød godt af inkorporeringen af bæredygtighed i deres kerneaktiviteter.

Data og kompetencer er de største barrierer

Undersøgelsen undersøgte også nogle af de vigtigste udfordringer, som virksomheder står over for i forhold til at integrere bæredygtighed. I denne del af undersøgelsen fremstår ”brugbare data” som en af de største barrierer. Mens et stort flertal (82 procent) af respondenterne var enige om, at data af høj kvalitet og gennemsigtighed er nødvendige for at opnå bæredygtighedsresultater, rapporterede kun omkring 40 procent, at deres organisationer automatisk kan hente bæredygtighedsdata fra kernesystemer såsom ERP, enterprise asset management, CRM, Energy Management Systems eller Facilities Management-systemer. 

Ifølge rapporten kan generativ AI imidlertid være en "game changer" for bæredygtighed, hvor 64 procent af lederne siger, at generativ AI vil være vigtig for deres bæredygtighedsindsats, og 73 procent planlægger at øge investeringerne i generativ AI for bæredygtighed.

Andre vigtige udfordringer omfattede kompetenceopbygning og begrænset integration af bæredygtighed i kerneforretningsfunktioner. Næsten 40  procent af lederne angav mangel på nødvendige færdigheder som den største hindring for fremskridt inden for bæredygtighed, samtidig med at respondenterne fortalte at de forventer betydelige stigninger i graden af bæredygtighedsintegration i løbet af de næste par år

Klik her for at få adgang til undersøgelsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn