B Corp virksomheder vækster voldsomt

B Corp er en certificeringsordning der undersøger alt lige fra medarbejderfordele til miljøpåvirkning. Og faktisk vækster B Corp-virksomheder 28 gange hurtigere end gennemsnittet samtidig med, at de står i spidsen for positive samfundsforandringer.

Nynne Nedergaard har i uge 44 været i folkeskolepraktik hos B Corp Danmark.

02.11.2018

Sponseret

Nynne Nedergaard, MäRK

Undskyld, men B Hvad-for-noget?

B Corp er en certificeringsordning for gode virksomheder, der ikke bare er gode for miljøet, men gode for medarbejderne, gode for samfundet og har en god governance, som betyder, at virksomheden har god selskabsledelse. B Corps er med til at redefinere, hvad succes er for en virksomhed. Det handler ikke længere kun om at være den bedste i verden, men den bedste for verden. Indtil videre er der 2655 virksomheder, der er blevet B Corp-certificerede fordelt over 60 lande.

Vi har brug for B Corp

Vores samfunds største problemer, såsom klimaforandringer, ordentlige arbejdsbetingelser og fattigdom, kan ikke blive løst af stater og nonprofitorganisationer alene. Vi har også brug for at virksomheder tager ansvar. B Corp-fællesskabet arbejder mod mindre social ulighed, afskaffelse af fattigdom, et sundere miljø og stærkere fællesskaber. B Corp stræber for en verden hvor virksomheder ikke længere kun arbejder for at være den bedste i verden, men for at blive den bedste for verden.

B står for benefit

B Corp startede i 2006, da en gruppe venner, Jay Coen Gilbert, Bart Houlahan, og Andrew Kassoy, alle forlod deres jobs for at lave en organisation, der var dedikeret til at gøre det nemmere for formålsdrevne virksomheder at beskytte og forbedre deres positive indvirkning på længere sigt. De første 19 B Corps blev certificeret i 2007. Jay, Bart og Andrew grundlagde B Lab da de fandt ud af at de ville forandre verdens virksomheder, og den måde de fungerer på. 

B Corp skiller sig ud fra mængden

Der findes jo mange andre certificeringsordninger, der hver især er gode på sin måde. Mange af de certificeringsordninger, der findes, certificerer forskellige dele af virksomheden: Nogle certificerer produktet, fordi det er økologisk og dyrket ordentligt. Andre certificerer behandlingen af medarbejderne, fordi de bliver behandlet godt og bliver betalt fair. Den måde B Corp skiller sig ud fra mængden er ved at certificere hele virksomheden fra A-Å. Når en virksomhed er B Corp-certificeret ved man, at den er god for medarbejderne, den behandler miljøet ordentligt, engagerer sig i samfundet og ikke mindst er har en ordentlig selskabsledelse. Så når man køber et produkt med et B Corp-mærke ved man, at produktet og virksomheden er god fra start til slut.

B Corp er for de bedste af de bedste

For at en virksomhed bliver B Corp certificeret, skal der mere til end et godt produkt og god service. B Corp-certificeringen er den eneste certificering, der måler en virksomhed på både et socialt, samfundsmæssigt og miljømæssigt plan. For at en virksomhed kan blive certificeret skal virksomheden udfylde en B Impact Assessment. En B Impact Assessment er et slags spørgeskema. Her skal man besvare en række spørgsmål der evaluerer på alt fra, hvordan virksomheden fungerer, medarbejdernes fordele, miljøpåvirkning og samfundsengagement til velgørenhedsdonationer. En B Corp-certificering beviser, at virksomheden møder de højeste standarder. Når man har indsendt sin B Impact Assessment bliver man målt på en skala fra 0 til 200 point, og for at blive B Corp certificeret skal man mindst optjene 80 point. For almindelige virksomheder er gennemsnittet en score på 50 point. Når man er blevet certificeret, skal man underskrive ’The B Corp Declaration of Interdependence’. Det betyder, at man forpligtiger sig til at være den forandring, man ønsker at se i verden.

Derfor skal man blive B Corp

Der er mange gode grunde til at blive B Corp. Alt skal ikke handle om penge og profit, og når man er B Corp, arbejder man mod en anden forståelse for, hvad succes er inden for businessverden. Det handler om en bedre verden for dig og mig, bedre for miljøet, bedre for medarbejderne, bedre for samfundet. Så kan det være, at der er nogle virksomheder, der tænker; ”ja ja, det er da alt sammen meget godt, men uden profit og penge, så har man jo ikke nogen virksomhed.” Det er vel også rigtigt, og faktisk er der undersøgelser fra England der viser, at virksomheder, der er med i B Corp bevægelsen, vokser 28 gange hurtigere end landets nationale økonomiske vækst på 0,5%. Ifølge undersøgelsen har næsten halvdelen (48%) af B Corp-certificerede virksomheder erfaret, at potentielle medarbejdere tiltrækkes til deres forretning, fordi de ved, at firmaet er en del af B Corp. Og mere end en tredjedel (35%) af B Corps har allerede tiltrukket nye kunder siden certificeringen.

Vil du vide mere? 

Hvis du har fået mod på at blive certificeret, kan du allerede i dag besøge https://bimpactassessment.net/ og begynde at måle din impact og lade dig certficere. Hvis du vil høre mere, kan du skrive en mail til bcorp@generousbusiness.dk

Nynne Nedergaard har været folkeskolepraktikant hos B Corp Danmark i uge 44.

18.03.2024MäRK

Sponseret

Her bor den gode (bæredygtigheds-)historie

18.03.2024MäRK

Sponseret

ESG er som at lære et nyt sprog

07.02.2024MäRK

Sponseret

GIV ESG-KOMPETENCERNE ET LØFT I VIRKSOMHEDEN

16.03.2023MäRK

Sponseret

Forretning eller klima? Her er direktørens grønne dilemmaer

30.01.2022MäRK

Sponseret

Fem veje til forbrugerens bæredygtige hjerter

18.01.2022MäRK

Sponseret

Bliv klogere på bæredygtighedskommunikation