B Corp kan inspirere og udvikle din forretning

B står for ”benefit”. Ifølge dem, der arbejder med B Corps, er der mange fordele at hente, når man melder sig under fanerne: inspiration, ideer til forretningsudvikling og et fantastisk fællesskab.

Nikoline Olesen og Nille Nolsø Skalts er B-Corps danske frontkvinder..

22.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

B-Corp bevægelsen er den nye dreng i certificeringsklassen. Han er ikke fræk, men han kræver lidt mere end de andre børn: for at blive en certificeret skal man ikke bare performe på et vist niveau, det skal også være en del af ens vedtægter og formål, at man også arbejder for at gøre godt for samfundet:

”Certificeringen skaber synlighed om, hvad det er, vi konkret gør, og at det ikke bare er noget, vi siger, når vi siger, vi er ”et godt selskab”. Den viser, at det er noget, vi forpligter os til. Den skaber transparens, for dens indhold og resultater er tilgængelige for alle. Men B Corp er mere end en certificering, fordi man også juridisk forpligter sig på sit formål,” forklarer Nille Nolsø Skalts, som er hovedkraften bag B Corp-bevægelsen i Danmark.

Fællesskab trækker
På B Corps hjemmeside er der i øjeblikket fire danske certificerede B Corps. En af dem er Skagerak, hvis ejer i en Youtubefilm fortæller, hvorfor de har valgt at blive certificeret og skrive ind i virksomhedens formål, at de vil bidrage til en bedre verden:

”Grundtanken om at bruge sin virksomhed til at løse problemer og have omtanke for planet og mennesker er vi helt forelskede i, Vi havde søgt efter noget, som strakte sig ud over produktet, og vi var begejstrede for at det er et fællesskab, hvor man kan udveksle erfaringer,” siger Jesper Panduro.

Det med fællesskabet var også noget, der fangede Nicoline Olesens opmærksomhed, da hun og hendes kollegaer i bureauet Märk besluttede sig for at blive B Corp:

”Det, jeg blev fascineret af, var ikke så meget, at det var en certificering, men snarere mødet med et community, som havde taget radikalt stilling til en virksomheds rolle i det samfund, de er en del af – at den rolle godt kan være noget andet end bare at tjene penge til aktionærerne. Så for mig er B Corp allermest en bevægelse af fremsynede virksomheder og virksomhedsledere, som er samlet under bevægelsens slogan: at det handler om at være bedst for verden og ikke bedst i verden”, siger hun.

"B Corp har udviklet en standard, som samtidig fungerer som ledelsesværktøj, hvor man kommer hele vejen rundt i at forstå sin virksomhed og med spørgsmål som udfordrer ens tænkning."

Nille Nolsøe Skals

Standard og værktøj er gratis konsulentbistand
B Corp bevægelsen opstod i USA i 2007, og i dag er der virksomheder i 50 lande og 130 industrier, som har valgt at blive en del af fællesskabet. Kernen i arbejdet er B Corp-standarden, som opdateres hvert andet år.

I alt er ca. 2.100 virksomheder blevet certificeret som B Corp. Men omkring 50.000 har brugt værktøjet:

”B Corp har udviklet en standard, som samtidig fungerer som et ledelsesværktøj, hvor man kommer hele vejen rundt i at forstå sin virksomhed, og med spørgsmål som udfordrer ens tænkning. Samtidig er der knyttet best practice eksempler fra de højest scorende B Corps til alle spørgsmål, ligesom du, når du udfylder spørgeskemaet online, får ideer til, hvad din virksomhed kunne gøre for at blive bedre. Og alt det koster det ikke noget at bruge. Det er gratis management consulting,” siger Nille Nolsø Skalts.

Nicoline Olesen har afleveret sin virksomheds ansøgning om certificering og har sluttet sig til Nille Nolsø Skalts arbejde for at udbrede B Corp i Danmark. Men også på egen virksomhedskrop har hun mærket, hvad det giver at arbejde med certificeringen:

”For Märk har processen givet en masse gode ideer til, hvordan vi kan udvikle vores forretning, så den er fremtidssikret. Ikke kun inden for miljø eller social men hele vejen rundt, og det holistiske perspektiv på hvad det vil sige at være en god virksomhed, det finder man ikke andre steder”, siger hun.

En del virksomheder vælger da også at arbejde forholdsvis længe med standarden, før de sender ansøgningen om certificering ind. De vil gerne bruge det internt først og få alle i organisationen involveret.

"Rygraden i vores nervesystem"
Til Sustainable Brands i Detroit i maj mødte CSR.dk Christopher Sveen, som samme dag havde afleveret sin ansøgning om B Corp-certificering af den start-up virksomhed, han er en del af: UBQ Materials, som efter års forskning og udvikling er tæt på at kunne præsentere deres plastiklignende materiale baseret på husholdningsaffald:

Sådan bliver man B Corp-certificeret

Man udfylder et omfattende spørgeskema, med spørgsmål inden for fem områder: miljø, medarbejdere, kunder, lokalsamfund og governance.

Efter en gennemgang og bedømmelse af ansøgningen modtager man en samlet score, som minimum skal være 80 ud af 200 for at opnå certificering.

Så skal virksomheden bekræfte sin juridiske forpligtelse til at sidestille profit med samfundsimpact og tilgodese alle interessenter i beslutningsprocesser i både formålsparagraf og vedtægter.

Resultaterne af alle B Corps evalueringer er tilgængelige på www.bcorporation.net under ”community”.

Certificeringen måler på:

1) Virksomhedens formål og forretningsmodel: Hvorfor har man virksomheden, og hvordan bruger man sin forretningsmodel til at gøre verden bedre.

2) Virksomhedens praksisser og drift: Man måles på adfærd og politiker og på, om man opfører sig ordentligt – ikke kun overfor aktionærer men overfor alle virksomhedens interessenter.

”Når man har tænkt sig at vokse så meget som os, så giver B Corp-værktøjet dig en slags dna, noget du næsten kan bruge som en strategi for, hvordan du vil have din virksomhedskultur til at udvikle sig. Vi synes, det er vigtigt at få på plads nu, så vi kan læne os op ad det, når vi vokser til 50, 100, 500 personer i fremtiden,” forklarer han.

Christopher Sveen har udfyldt ansøgningen i samtale med sin CEO, med deres investorer, andre dele af ledelsen, virksomhedens øvrige medarbejdere osv.:

”Der har været mange spørgsmål om noget, vi måske ikke arbejder med i dag – bl.a. fordi vi stadig er en meget lille virksomhed. Men vi får anledning til at føre samtale med os selv og vores medarbejdere om, hvad vi gerne vil, og hvad vi går op i. Det giver os chancen for at være proaktive. Vi får en slags vejkort, som viser os, hvad vi kunne gøre, hvis vi ville,” siger Christopher Sveen og fortsætter:

”Både vores investor og vores ledelse betragter dette som noget, der vil hjælpe os med at udvikle vores virksomhed. Man kan sige, at B Corp udgør en slags rygrad i forhold til det nervesystem, vi gerne vil have vores virksomhedskultur til at udvikle sig til".

Intern inspiration
B Corps findes i alle størrelser og spørgeskemaet til analysen findes også i forskellige udgaver afhængig af virksomhedsstørrelse. Der er er også store koncerner, som er en del af B Corp-bevægelsen, dog uden at have certificeret hele butikken.

I stedet vælger de typisk at få et antal datterselskaber certificeret, og de tjener så som inspiration for resten af virksomheden:

”I franske Danone er man f.eks. ved at få certificeret 10 datterselskaber, og koncernen har så en dedikeret B Corp-manager, som bruger de 10 boldbaner til at identificere, hvad resten af koncernen kan lære af det,” fortæller Nille Nolsø Skalts.

Danone har sat sig det mål, at hele koncernen skal være certificeret som B Corp i 2030. Det er den første multinationale virksomhed, der har taget det skridt, hvilket af nogle tolkes som et tegn på, at B Corp er ved at blive mainstream.

Danske planer
Nille Nolsø Skalts og Nicoline Olesen forventer at der med udgangen af 2017 vil være 10 certificerede B Corps i Danmark. Sideløbende skal der bygges en forening op, som står for samarbejde, udvikling og certificering, men om den skal være dansk eller skandinavisk, og hvem dens vigtigste alliancepartnere skal være, er under overvejelse.

I første omgang er der for nylig kommet et dansk website - www.bcorp.dk med inspiration og tilbud til interesserede danske virksomheder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: certificering og uddannelse

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)