Bæredygtigt indkøb vinder langsomt frem

Selv om flere virksomheder er i gang med inkorporere bæredygtighed i deres indkøbsstrategi og –praksis, er der stadig lang vej for flertallet.

Øget bæredygtighed i indkøbsfunktionen stiller store krav til ændringer i systemer og processer, viser en Accenture-rapport. Foto: Photos.com. .

09.01.2014

CSR.dk

”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne”, siger Alis S. Hemmingsen fra Responsible Procurement Excellence. Foto: Privat. .

Indkøbsfunktionen spiller en afgørende rolle i implementeringen af bæredygtighed, men den store udfordring er at finde ud af, hvordan virksomhedens overordnede mål for bæredygtighed kan oversættes til den konkrete indkøbsproces, uden at omkostningerne løber løbsk.

Læs også: Staten skal købe bæredygtigt træ

Det konkluderer konsulenthuset Accenture i rapporten ’The Chief Procurement Officer’s Perspective’, der også påviser, at et dybere engagement i bæredygtighed stiller nye krav til indkøbscheferne. Det vil kræve ændringer i systemer og processer, nye overvejelser om indkøbs rolle og de nødvendige færdigheder, og kræver også nye samarbejdsformer. Og hvad er status egentlig på den øvelse?

Ifølge Alis S. Hemmingsen, ekspert i ansvarlig leverandørstyring og ejer af konsulentfirmaet Responsible Procurement Excellence, spiller bæredygtighed i stigende grad en rolle i virksomheders indkøbsstrategi og –praksis. Især når det gælder om bruge bæredygtige indkøb til at minimere risici, der har potentiale til at bringe forretningen i knæ. Bæredygtighed dækker her over både miljømæssige, økonomiske og sociale risici. 

Som eksempel nævner Hemmingsen Lego, der for at undgå en skandale, der kunne true forretningen, i mange år har afdækket, hvorvidt der finder børnearbejde sted i legetøjskoncernens forsyningskæde.

”Ligeledes er Coca-Cola også nødt til at sikre sig, at der er nok rent vand, for ellers er der ingen forretning”, siger hun. Men det er stadig kun et fåtal af de danske virksomheder, der for alvor er kommet i gang med på struktureret vis at afdække risici i forsyningskæden, vurderer Hemmingsen.

<p>”… hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”. <br /> </p>

Alis S. Hemmingsen, Responsible Procurement Excellence

Bæredygtighed forbedrer konkurrenceevnen 
”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne. Men hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”, siger Alis S. Hemmingsen, og kommer med følgende opsang:

”Det er altså ikke længere nok bare at skrive på sin hjemmeside, at indkøbet lever op til FN’s ti Global Compact-principper for menneskerettigheder, miljø, arbejdskraft og anti-korruption. Det skal dokumenteres, at man rent faktisk har gjort noget”.

Bæredygtig innovation 
Også med hensyn til bæredygtig innovation er indkøbsfunktionen i færd med at udvikle sig. Hemmingsen hæfter sig blandt andet ved, at forskere på Syddansk Universitet er i gang med at afdække, hvilke værktøjer indkøb skal have til rådighed for at realisere innovationsindsatsen.

Læs også: 5 hurtige til Rikke Dreyer

Innovationen kommer blandt andet til udtryk ved, at flere virksomheder indgår bæredygtige partnerskaber med sine leverandører. Det sker for eksempel i kraft af ny teknologi og ved at investere i partnerens forretning og dermed opnå højere effektivitet og besparelser. Men igen, ifølge Hemmingsen halter det stadig med at omsætte de gode intentioner til praksis for de fleste indkøbsafdelinger.   

Bæredygtig innovation førte til store besparelser 
Ifølge Accenture-rapporten hjalp et globalt mineselskab en ny leverandør i Chile, der til gengæld samarbejdede med et lokalt universitet for at udvikle nye metoder, der tredoblede levetiden på de gigantiske dæk, som gravkøer og lastbiler bruger ved minedrift. Prisen på et enkelt dæk var 170.000 dollars, og de blev indkøbt i tusindvis hvert år. Besparelsen har derfor været stor for mineselskabets indkøbsafdeling. Samtidig fik den lokale dækleverandør mulighed for at tilbyde et internationalt konkurrencedygtigt produkt.

”Vi nyder godt af samarbejdet, men det udvikler samtidig leverandøren”, udtaler mineselskabets indkøbschef i rapporten.
Kilde: Accenture-rapporten ’ The Chief Procurement Officer’s Perspective’. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J