Bæredygtigt indkøb vinder langsomt frem

Selv om flere virksomheder er i gang med inkorporere bæredygtighed i deres indkøbsstrategi og –praksis, er der stadig lang vej for flertallet.

Øget bæredygtighed i indkøbsfunktionen stiller store krav til ændringer i systemer og processer, viser en Accenture-rapport. Foto: Photos.com. .

09.01.2014

CSR.dk

”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne”, siger Alis S. Hemmingsen fra Responsible Procurement Excellence. Foto: Privat. .

Indkøbsfunktionen spiller en afgørende rolle i implementeringen af bæredygtighed, men den store udfordring er at finde ud af, hvordan virksomhedens overordnede mål for bæredygtighed kan oversættes til den konkrete indkøbsproces, uden at omkostningerne løber løbsk.

Læs også: Staten skal købe bæredygtigt træ

Det konkluderer konsulenthuset Accenture i rapporten ’The Chief Procurement Officer’s Perspective’, der også påviser, at et dybere engagement i bæredygtighed stiller nye krav til indkøbscheferne. Det vil kræve ændringer i systemer og processer, nye overvejelser om indkøbs rolle og de nødvendige færdigheder, og kræver også nye samarbejdsformer. Og hvad er status egentlig på den øvelse?

Ifølge Alis S. Hemmingsen, ekspert i ansvarlig leverandørstyring og ejer af konsulentfirmaet Responsible Procurement Excellence, spiller bæredygtighed i stigende grad en rolle i virksomheders indkøbsstrategi og –praksis. Især når det gælder om bruge bæredygtige indkøb til at minimere risici, der har potentiale til at bringe forretningen i knæ. Bæredygtighed dækker her over både miljømæssige, økonomiske og sociale risici. 

Som eksempel nævner Hemmingsen Lego, der for at undgå en skandale, der kunne true forretningen, i mange år har afdækket, hvorvidt der finder børnearbejde sted i legetøjskoncernens forsyningskæde.

”Ligeledes er Coca-Cola også nødt til at sikre sig, at der er nok rent vand, for ellers er der ingen forretning”, siger hun. Men det er stadig kun et fåtal af de danske virksomheder, der for alvor er kommet i gang med på struktureret vis at afdække risici i forsyningskæden, vurderer Hemmingsen.

<p>”… hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”. <br /> </p>

Alis S. Hemmingsen, Responsible Procurement Excellence

Bæredygtighed forbedrer konkurrenceevnen 
”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne. Men hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”, siger Alis S. Hemmingsen, og kommer med følgende opsang:

”Det er altså ikke længere nok bare at skrive på sin hjemmeside, at indkøbet lever op til FN’s ti Global Compact-principper for menneskerettigheder, miljø, arbejdskraft og anti-korruption. Det skal dokumenteres, at man rent faktisk har gjort noget”.

Bæredygtig innovation 
Også med hensyn til bæredygtig innovation er indkøbsfunktionen i færd med at udvikle sig. Hemmingsen hæfter sig blandt andet ved, at forskere på Syddansk Universitet er i gang med at afdække, hvilke værktøjer indkøb skal have til rådighed for at realisere innovationsindsatsen.

Læs også: 5 hurtige til Rikke Dreyer

Innovationen kommer blandt andet til udtryk ved, at flere virksomheder indgår bæredygtige partnerskaber med sine leverandører. Det sker for eksempel i kraft af ny teknologi og ved at investere i partnerens forretning og dermed opnå højere effektivitet og besparelser. Men igen, ifølge Hemmingsen halter det stadig med at omsætte de gode intentioner til praksis for de fleste indkøbsafdelinger.   

Bæredygtig innovation førte til store besparelser 
Ifølge Accenture-rapporten hjalp et globalt mineselskab en ny leverandør i Chile, der til gengæld samarbejdede med et lokalt universitet for at udvikle nye metoder, der tredoblede levetiden på de gigantiske dæk, som gravkøer og lastbiler bruger ved minedrift. Prisen på et enkelt dæk var 170.000 dollars, og de blev indkøbt i tusindvis hvert år. Besparelsen har derfor været stor for mineselskabets indkøbsafdeling. Samtidig fik den lokale dækleverandør mulighed for at tilbyde et internationalt konkurrencedygtigt produkt.

”Vi nyder godt af samarbejdet, men det udvikler samtidig leverandøren”, udtaler mineselskabets indkøbschef i rapporten.
Kilde: Accenture-rapporten ’ The Chief Procurement Officer’s Perspective’. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

21.03.2024CSR.dk

Nye værktøjer til SMV-virksomheders ESG-indsats

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online