Bæredygtighed er noget man tjener penge på

I dag, d. 11. juni, præsenterer Mandag Morgens grønne tænketank Sustainia 100 eksempler på bæredygtige løsninger og produkter fra hele verden. Heriblandt seks danske virksomheder.

Laura Storm, administrerende direktør for Sustainia, ser mange muligheder for at lave forretning ud af bæredygtighed - også for danske virksomheder..

11.06.2015

CSR.dk

De seks danske Sustainia100-løsninger

  • Iso Paint Nordic, der har udviklet en spray on-tagbelægning, der både afkøler bygningen og bekæmper luftforurening. 
  • NoFlood Barriers, der producerer mobile vanddæmninger, særligt udviklet til at forhindre oversvømmelse i bynære områder. 
  • HOFOR, som har et klimasystem udviklet til industri- og erhvervsbyggeri, hvor afkølingen af vand sker via et rørsystem, der passerer gennem byens havneløb. 
  • Vigga.us, der tilbyder økologisk babytøj på abonnementsbasis i en cirkulær model. 
  • Gråsten Fjernvarme, som tilbyder sine kunder opvarmning baseret udelukkende på solenergi og biomasse. 
  • Tradeshift, der består af en digital platform som bl.a. kan bruges af indkøbere og leverandører til at finde hinanden og samarbejde om en ansvarlig værdikæde. 

De 100 bæredygtige løsninger er udvalgt blandt flere end 1.500 nominerede projekter, virksomheder og teknologier implementeret i 151 lande fordelt på seks kontinenter. Seks af de udvalgte løsninger er danske, og spænder vidt i både indhold, ejerskab og metode. (Se tekstboks)

Stort potentiale
Det er også hele de 1.500 løsninger, som udgør grundlaget for Sustainias analyse af mulighederne i bæredygtige forretninger. Og de er store. Større end nogensinde før.

I årets kortlægning – den såkaldte Sustainia100 – er der en helt klar tendens: at grønne virksomheder sagtens kan være good business. Over halvdelen af årets Sustainia100-løsninger er således ikke kun en succes ud fra traditionelle bæredygtighedskriterier, men er også konkurrencedygtige på pris og bekvemmelighed.

Læs også: Global jagt på krisens skjulte muligheder

Laura Storm, som er administrerende direktør i Sustainia, siger, at bæredygtige løsninger er blevet forretning i år – i langt højere grad end tidligere.

”Cirkulær økonomi-tænkningen driver udviklingen, og med den opstår der endelig en hard-core businessmodel, hvor det ikke kun handler om langsigtede investeringer og ansvarlighed, men også om markedsmuligheder og indtjening”, siger hun.

På samme måde kan man se, at de 1.500 løsninger, som Sustainias analyse er baseret på, ikke kun er nicheprodukter, men opererer i en bred vifte af sektorer og rettet med mange forskellige typer forbrug.

Også for danske virksomheder
Laura Storm håber, at mange flere danske virksomheder vil udnytte potentialet og se bæredygtighed som den mulighed, det er.

”Vi kan se at virksomheder, som har satset på cirkulære løsninger og tilbud til kunderne, er stærkt profitable. Inden for salg til det der hedder ’bunden af pyramiden’ – som udgør fire milliarder mennesker globalt – er der også meget forretning at hente. Og der er helt klart produkter og løsninger rundt omkring i de danske virksomheder som burde kunne geares til de markeder”, siger hun.

Læs også: København og New York deler grønne erfaringer

I kataloget med de 100 løsninger, der er udvalgt i 2015, kan man se, at man ikke behøver at være hverken stor, multinational eller placeret på en høj miljøhest for at gøre forretning inden for bæredygtighed.

Bare blandt de seks danske virksomheder er der eksempler på etablerede organisationer, som har vendt hele eller dele af deres forretning mod bæredygtige løsninger og forretninger, som er født ud af kompetencer inden for f.eks. IT, men som har fundet boomende efterspørgsel og indtjeningsmuligheder i løsninger, der hjælper virksomheder med ansvarlig virksomhedsdrift – og risikohåndtering.

Nyt momentum for klima
Sustainia100 er konkrete eksempler på, at kampen mod klimaforandringerne har nået eller nærmer sig et vendepunkt, eller et ’tipping point’, som innovationsfolk og trendsforskere ville kalde det.

”Der sker virkelig noget nu. Da vi lavede analyserne i år, fik jeg selv lyst til at blive iværksætter – der er simpelthen så mange eksempler på, at der er virkelig god forretning i de bæredygtige løsninger og modeller”, siger Laura Storm.

Denne udvikling bakkes op af international politik. Således blev verdens syv førende industrinationer – USA, Tyskland, Japan, Canada, Frankrig, Italien og Storbritannien – i mandags enige om, at udfase fossile brændstoffer med udgangen af dette århundrede.

Læs mere i Sustainia100-kortlægningen. Den kan downloades gratis på www.sustainia.me

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online