Bæredygtig omstilling får nyt forskningscenter

Klimaministeren, erhvervs-spidser og en toneangivende international ekspert er med, når en tværfaglig forskergruppe fredag indvier en af de hidtil største danske satsninger inden for bæredygtig omstilling.

11.01.2013

CSR.dk

Samfundets vækst og velfærd har bygget på en omfattende udnyttelse af naturressourcer og energi for at skabe basis for det aktuelle forbrug. Det kan ikke fortsætte på den måde, mener Ulrik Jørgensen, der er centerleder ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, København. .

45 forskere ved det nye Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling (DIST) på Aalborg Universitet København skal være med til at bane vej for en bæredygtig omstilling af samfundet i samarbejde med en række aktører.

Det nye forskningscenter vil blandt andet arbejde med design og innovation af produkter og processer, som fremmer målet om at skabe sociale, organisatoriske og tekniske forandringer, der kan modvirke truende klima- og miljøeffekter.

Omstillingen til et mere bæredygtigt samfund kræver, at virksomheder, kommuner og græsrødder i samfundet bliver i stand til at handle på nye måder. Forskerne i centret har derfor en vision om at udvikle forståelser og fremgangsmåder, som gør det muligt for de mange forskellige aktører at tilrettelægge omstillingen. En del af arbejdet er et forskningsbaseret uddannelsesprogram, hvor der undervises i bæredygtighed via en tværfaglig kombination af ingeniørvidenskab, design, humaniora og samfundsindsigt.

Behov for nye visioner
Ifølge centerlederen, professor Ulrik Jørgensen fra Institut for Planlægning, står der meget på spil:

”Samfundets vækst og velfærd har bygget på en omfattende udnyttelse af naturressourcer og energi for at skabe basis for det aktuelle forbrug. De seneste årtier er også den internationale arbejdsdeling med udflytning af arbejdspladser og miljøproblemer blevet en del at ’motoren’ bag væksten – en vækst, som ikke kan fortsætte på denne måde. Der er behov for nye visioner for at sikre samfundets videre udvikling. Vi kan som forskere være med til at give nogle svar på, hvad vi som samfund stiller op, nu hvor mekanismerne bag den hidtidige vækst har overlevet sig selv,” siger Ulrik Jørgensen.

Holdet bag centret er fagligt bredt sammensat med ingeniører, planlæggere, designere, etnologer, psykologer og økonomer. De kommer til at arbejde tæt sammen med eksterne samarbejdspartnere. F.eks. nogle af de kendte større danske virksomheder som Novozymes, Grundfos og Danfoss, men også en lang række mindre virksomheder samt kommuner og organisationer, der har arbejdet for en omstilling mod mere bæredygtig tilrettelæggelse af produktion, forbrug og transport.

-LA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle