Arbejdere angriber H&M-fabrik i Myanmar

Ansatte på en H&M-fabrik i Myanmar har ødelagt produktionsudstyr og angrebet managers i en eskaleret konflikt om bedre løn- og arbejdsforhold. H&M er ”dybt bekymrede”.

Arbejdet har ligget stille på Hundred-Tex-fabrikken i over en måned. Arkivfoto..

15.03.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Kampen for bedre forhold for arbejderne i Myanmars omfattende tekstilindustri, hvor udfordringerne er mange, fortsætter. For nylig nåede uenighederne mellem fabriksejerne på den ene side og de ansatte på den anden så nye højder, da arbejdere på en kinesiskejet fabrik ødelagde udstyr i produktionslinjen og angreb ledere, beretter bl.a. Reuters.

Læs også: Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

Episoden skete i slutningen af sidste måned på tøjfabrikken Hangzhou Hundred-Tex Garment (Myanmar) Company som den foreløbige kulmination på en efterhånden månedlang konflikt, der har betydet, at arbejdet har ligget stille på fabrikken siden d. 9. februar. Overvågningsbilleder viser, hvordan hundredvis af arbejdere stormer fabrikken og smadrer tekstilmaskiner, computere og overvågningskameraer.

Hundred-Tex-fabrikken er ejet af svenske H&M som en af koncernens 40 leverandører i landet, og her følger man udviklingen tæt, ligesom man har meldt ud, at selskabets ”forretningsforhold med fabrikken er sat på hold for tiden”.

”Vi i H&M Group er selvfølgelig dybt bekymrede for den konflikt, der har fundet sted på en af de fabrikker i Myanmar, der leverer tøj til os. Som det også fremgår, er vores samarbejde med fabrikken i øjeblikket suspenderet, og vi følger situationen og er i tæt dialog med både lokale fagforeninger og leverandøren”, siger kommunikationsansvarlig for H&M i Danmark, Sara Juel Andersen, til CSR.dk, og uddyber:

”Vi tager situationer som denne meget alvorligt og vurderer i samråd med vores kollegaer i landet og vores globale og svenske samarbejdspartnere (IndustriALL og svenske IF Metall, red.), hvordan vi kan sætte ind både i forhold til den pågældende leverandør og i landet generelt for at undgå lignende situationer i fremtiden. Løn og arbejdsforhold i produktions- og udviklingslandene er et komplekst område, men det er vigtigt for os at understrege, at vi på trods af udfordringer undervejs fortsat vil arbejde for en bedre tekstilindustri i de pågældende lande,” siger hun.

Kan ikke hæve lønniveau alene, men udbetalinger bliver sikret
Hundred-Tex producerer ifølge Reuters eksklusivt for H&M og skiller sig på den måde ud fra de fleste af den svenske koncerns andre leverandørfabrikker i Sydøstasien, som man ofte deler med andre brands. På den baggrund har H&M også tidligere givet udtryk for, at man ikke kan hæve lønningerne alene, men at man har opfordret regeringerne i lande som Cambodia og Bangladesh til at sikre en fair løn til arbejderne.

For at forbedre forholdene omkring selve udbetalingen af lønningerne, er H&M for nylig gået med i den såkaldte Better Than Cash Alliance, der kort fortalt går ud på, at man vil digitalisere hele lønudbetalingsprocessen i sit omfattende produktionsapparat i netop Sydøstasien.

Fra H&M siger sustainability manager Gustav Lovén, at man er opsat på at rulle de digitale betalinger ud i forsyningskæden, fordi de kan være med til at forbedre de ansattes liv på effektiv vis.

”De tilbyder en hurtigere, sikrere og mere gennemsigtig måde for folk at få deres løn, øge finansiel inklusion og støtte kvinders økonomiske uafhængighed. For vores leverandører kan digital betaling generere besparelser, øge sikkerheden og give mere præcise data om lønninger”, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

H&M beskæftiger – via sine leverandører og underleverandører – omkring 1,6 mio. mennesker i sin forsyningskæde. Heraf er ca. 65 procent kvinder. Minimumslønnen i Myanmar er på 3.600 kyat (ca. 17,50 kr.) om dagen, hvilket med en seks dages arbejdsuge giver en månedsløn på ca. 440 kr.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.09.2024CSR.dk

Endnu bedre råd om den dobbelte væsentlighedsvurdering

20.09.2024CSR.dk

Støtte til cirkulære værdikæder - for virksomheder i hele Danmark

06.09.2024L'ORÉAL

Sponseret

Sådan skaber vi positiv forandring i Danmark

03.09.2024CSR.dk

Flere kvindelige købmænd går gennem skræddersyede løsninger

03.09.2024CSR.dk

Ny indsats mod mandsdomineret investor-miljø

28.08.2024CSR.dk

H&M fornyer global aftale for en million arbejdere

23.08.2024Red Barnet

Sponseret

Red Barnets nyeste forandringspartner Lidl støtter det vigtige arbejde for børn i udsatte positioner

21.08.2024CSR.dk

Plads til flere slags hjerner

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få styr på CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør

SUSTAINX ApS
Webinar
Intro til GAP-analysen

Næste skridt mod CSRD-compliance

Dato

26.09.2024

Tid

11:05

Sted

Online

Dansk Industri
Webinar
ESG i værdikæder - Samarbejde med strategiske underleverandører i værdikæden

Dette webinar stiller skarpt på samarbejde med strategiske underleverandører om ESG og bæredygtighed, og dykker ned i, hvordan virksomheder kan gribe opgaven an.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Miljømærkning Danmark
Webinar
Webinar: Hvordan arbejder de grønne frontløbere med indkøb i den grønne omstilling?

Kom til webinar og paneldebat og hør hvordan nogle af landets førende virksomheder inden for mere bæredygtige indkøb bruger deres indkøbsmuskel i arbejdet med den grønne omstilling.

Dato

30.09.2024

Tid

09:30