Ansvarlig ledelse skal få os væk fra afgrunden

Hvad vil vi have: Ansvarlig ledelse med store ambitioner, åbenhed og samarbejde! Hvornår vil vi have det: Nu! Hvornår får vi det: Der er lige lidt, vi skal finde ud af først.

Den gamle børssal på Børsen danner ramme om de 300 deltageres oplevelse af debatter og præsentationer af CSR-problematikker nu og her. Foto: Carsten Lundager..

26.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Går man til den årlige CSR-konference arrangeret af FSR – danske revisorer, Dansk Erhverv og Erhvervsstyrelsen er man ret sikker på at komme i godt selskab. I år var ingen undtagelse, da årsfesten i CSR-familien mødtes på Børsen d. 26. oktober 2017.

Der var finansministeren, den nye generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, direktører og strateger fra store og mellemstore virksomheder, investorer fra pensionskasser og chefer fra arrangørernes organisationer. De skulle diskutere i paneldebatter og holde oplæg. Som journalist ville det have været sjovere, hvis nogle af dem var mægtigt uenige. Det er de bare ikke.

Enige om det meste
Skal man kort sammenfatte, hvad man er enige om, kan det fortælles sådan her:

Der er en historisk uden sammenligning stor tillidskrise mellem samfunds ledelser og borgere/kunder/forbrugere. Det er ikke så mærkeligt, for samfundets ledelser har i nogen grad glemt at få alle med, og der har været for mange afsløringer af anløben praksis politisk og i virksomheder. Det, der kan redde os, er samarbejde og åbenhed – i nye mere forpligtende partnerskaber. Det skal drives af ansvarlige ledelser, som har modet til at tænke og agere langsigtet. I høj grad også virksomhedsledelser, selvom de bliver målt på kortsigtede præstationer.

Det, der er brug for
Vi ved altså godt, hvad der skal til. Det er bare ikke altid det, der foregår i virkeligheden.

Tag nu åbenhed. Den er essentiel, både fordi det så bliver sværere med ikke-ansvarlig ledelse, og fordi åbenhed er den bedste måde at sikre sig mod kritik. Men den synes at være svært at praktisere, fordi frygten for at ende i en malstrøm af dårlig omtale er stor og ikke uberettiget. Som Morten Lehmann, CSR-chef i Dansk Erhverv sagde det:

”Hvis man spørger mig, er det største problem i dansk CSR ikke greenwashing, men green-bashing.”

Et udsagn, som Christian Friis-Bach, der i næste uge tiltræder som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, bakkede op om:

”Alle fejl er tilsyneladende rimelige at hive frem og kritisere virksomheder og organisationer for. Det er også derfor vi skal blive bedre til at dele risikoen i samarbejder.”

Eller kig på behovet for en ny slags partnerskaber, hvor man deler risikoen på nye måder, så det bliver umuligt at stikke af fra en fejltagelse, men også umuligt ikke at bidrage konstruktivt, fordi der er mere på spil for alle parter. Dem skal der laves mange flere af. Men hvor er de gode eksempler på helt nye partnerskabsmodeller? Det ved vi ikke helt endnu.

Hvem fortjener at lede?
Som Dirch Passer sang i ABC-revyen i 1955: Oven over alting stråler moder sol. I dag er det så ikke solen, men verdensmålene, som lægger så fint et lys ud over det hele. At finansminister Kristian Jensen står klippefast bag målene, har han længe givet udtryk for. I sit åbningsindlæg forklarede han, hvordan de og tillidskrisen leder til samme konklusion:

”Tillidskrisen gør, at både politikere og erhvervslederes store spørgsmål i dag er, hvordan gør vi os fortjent til at lede? Samtidig skal vi alle huske, at det jo ikke er FN’s verdensmål. Det er mine, dine, vores og jeres mål. Kun med ærlighed, ydmyghed og en vision for hvad man vil og kan bidrage med i verden gøre man sig fortjent. Det er CSR – ikke bare i den klassiske forstand, men bredt set: hvad kan vi i vores virksomhed bidrage med?”

Hvordan spiller kort sigt – langt sigt sammen?
Pelle Pedersen som er arbejder med ansvarlige investeringer i PKA, lagde sig i samme spor som Kristian Jensen, men bragte en anden af konferencens hovedtemaer ind i debatten:

”Det handler om ledelse – om at forsvare sine langsigtede beslutninger mens og selvom man måles på kortsigtede præstationer. Om at turde at holde fast i det, man ved er det rigtige på langt sigt, selvom man presses på det korte,” sagde han.

Til gengæld mente over 80 procent af tilhørerne ikke, at det er et problem at være hurtig til at tilpasse sig og tænke langsigtet på samme tid. Der var panelet enige: Det handlede om at have stærke værdier og en solid strategi at læne sig op ad.

”Hvis man har levet en langtidsholdbar strategi så kan man bruge den til at tage både store og små beslutninger. Man må jo gå efter at være med i rigtig lang tid og derfor også have ambitioner på langt sigt, ellers er det jo ikke interessant at være med overhovedet,” sagde Martin Nørholm Baltser, direktør i Middelfart Sparekasse.  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)