Analyse: Krav til tekstilvirksomheder kan mindske borgernes affaldsregning og øge genbrug

Et udvidet producentansvar for tekstilbranchen kan både betyde besparelser hos danskerne, tøj i bedre kvalitet og øget genbrug – men også større socioøkonomiske omkostninger. Det viser en rapport udført af Deloitte for Miljøstyrelsen.

Ifølge rapporten vil et udvidet producentansvar for tekstilbranchen betyde tøj med længere levetid, mindre affald og bedre brug af materialer. Arkivfoto..

02.05.2023

CSR.dk

Forbruget af tøj og tekstil er steget eksplosivt over de seneste 20 år og medfører en belastning af klima og miljø under både produktion, brug og ved affaldshåndtering.

Men hvis tekstil- og modevirksomheder fremover selv skal stå for at håndtere deres affald, vil det føre til, at danskernes affaldsgebyr kan reduceres.

Det kan dog også betyde en betydelig stigning i samfundsøkonomiske omkostninger.

Det skriver Klimamonitor på baggrund af en analyse, Deloitte har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

Læs også: Analyse: Flere B2B’ere stiller krav om bæredygtighed

Rapporten kalder muligheden for udvidet producentansvar og er et tiltag, flere andre brancher allerede gør brug af – blandt andet bilproducenter, elektronik og emballage i den nærmeste fremtid.

Det går ud på, at, virksomheder også er ansvarlige for affaldshåndteringen af de produkter, de har sat på markedet. Det gør, at virksomhederne har et større økonomisk incitament til at levetidsforlænge tøjet, minimere affald generelt og udnytte materialer maksimalt.

”Ved at øge genbrug og genanvendelsen af tekstiler mindskes behovet for produktionen af nye tekstiler, hvilket giver et reduceret miljøaftryk globalt set, herunder reduktion i vand-, kemikalie-og energiforbrug ved produktion af nye tekstiler,” lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Læs også: Novo Nordisk og tre konkurrenter går sammen om at indsamle insulinpenne

Ifølge Deloitte kunne sådan et initiativ for tekstil- og modevirksomheder resultere i en reduktion i tekstilforbrug på omkring 1660 tons om året. Men også en besparelse på 165 millioner kroner for danskerne, fordi det bliver virksomhederne selv, der skal stå for omkostningerne for håndteringen af tekstilaffaldet.

Samtidig estimerer Deloitte dog, at den samfundsøkonomiske omkostning ved at implementere udvidet producentansvar for tekstiler er cirka 159 millioner kroner.

Det skyldes primært et fald i salg på baggrund af en pris- og substitutionseffekt grundet øget genbrug. Dermed vil der eksempelvis være færre momsindtægter for staten.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle