Analyse: Krav til tekstilvirksomheder kan mindske borgernes affaldsregning og øge genbrug

Et udvidet producentansvar for tekstilbranchen kan både betyde besparelser hos danskerne, tøj i bedre kvalitet og øget genbrug – men også større socioøkonomiske omkostninger. Det viser en rapport udført af Deloitte for Miljøstyrelsen.

Ifølge rapporten vil et udvidet producentansvar for tekstilbranchen betyde tøj med længere levetid, mindre affald og bedre brug af materialer. Arkivfoto..

02.05.2023

CSR.dk

Forbruget af tøj og tekstil er steget eksplosivt over de seneste 20 år og medfører en belastning af klima og miljø under både produktion, brug og ved affaldshåndtering.

Men hvis tekstil- og modevirksomheder fremover selv skal stå for at håndtere deres affald, vil det føre til, at danskernes affaldsgebyr kan reduceres.

Det kan dog også betyde en betydelig stigning i samfundsøkonomiske omkostninger.

Det skriver Klimamonitor på baggrund af en analyse, Deloitte har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

Læs også: Analyse: Flere B2B’ere stiller krav om bæredygtighed

Rapporten kalder muligheden for udvidet producentansvar og er et tiltag, flere andre brancher allerede gør brug af – blandt andet bilproducenter, elektronik og emballage i den nærmeste fremtid.

Det går ud på, at, virksomheder også er ansvarlige for affaldshåndteringen af de produkter, de har sat på markedet. Det gør, at virksomhederne har et større økonomisk incitament til at levetidsforlænge tøjet, minimere affald generelt og udnytte materialer maksimalt.

”Ved at øge genbrug og genanvendelsen af tekstiler mindskes behovet for produktionen af nye tekstiler, hvilket giver et reduceret miljøaftryk globalt set, herunder reduktion i vand-, kemikalie-og energiforbrug ved produktion af nye tekstiler,” lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Læs også: Novo Nordisk og tre konkurrenter går sammen om at indsamle insulinpenne

Ifølge Deloitte kunne sådan et initiativ for tekstil- og modevirksomheder resultere i en reduktion i tekstilforbrug på omkring 1660 tons om året. Men også en besparelse på 165 millioner kroner for danskerne, fordi det bliver virksomhederne selv, der skal stå for omkostningerne for håndteringen af tekstilaffaldet.

Samtidig estimerer Deloitte dog, at den samfundsøkonomiske omkostning ved at implementere udvidet producentansvar for tekstiler er cirka 159 millioner kroner.

Det skyldes primært et fald i salg på baggrund af en pris- og substitutionseffekt grundet øget genbrug. Dermed vil der eksempelvis være færre momsindtægter for staten.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

02.10.2024CSR.dk

50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

01.10.2024CSR.dk

Grønne kompetencer: Efterspørgslen stiger i hele verden

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Kæmpe stigning i antallet af svanemærkede produkter – men forbrugerne ønsker endnu flere

30.09.2024Denteks A/S

Sponseret

Turister foretrækker bæredygtig overnatning

30.09.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan tæller skovbrug med i dit klimaregnskab?

27.09.2024CSR.dk

Danskerne skal have hjælp til at spise mere grønt.

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aalborg Kommune
Event
Aalborg 2024 - Vores Byer. Vores ansvar

1. til 3. oktober 2024 er Aalborg Kommune vært for den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund. Konferencen er i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens Kildeparken bliver fyldt med grønne aktiviteter for alle interesserede.

Dato

01.10.2024

Tid

10:00

Sted

Aalborg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 4. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K