Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Flere store amerikanske virksomheder vælger at trodse Donald Trumps holdninger til klimaændringer og investerer i stigende grad i vedvarende energi. Det gavner industriens mål om en CO2-reducering.

Ifølge det amerikanske medie St. Louis Post-Dispatch investerer flere store amerikanske virksomheder i vedvarende energi. Og det er godt for industrien. Arkivfoto..

26.06.2017

CSR.dk

I USA investerer store virksomheder i øjeblikket i vedvarende energi som aldrig før. Nogle af disse er Walmart og General Motors - og deres investeringer har betydning for industrien.

Læs også: Cirkulær økonomi skal redefinere vækst

Således skriver St. Louis Post-Dispatch, at virksomhederne er med til at drive væksten i en industri, der ses som nøglen til reducering af CO2-udslippet i USA.

Sidste år blev næsten 40 procent af de amerikanske vind-kontrakter underskrevet af virksomheder sammen med universitets- og militærkunder. Ifølge American Wind Energy Association var tallet på blot fem procent i 2013.

Vedvarende energikilder er konkurrencedygtige
En stigning som denne skyldes i høj grad lavere elregninger. Virksomheder som General Motors ser vedvarende energi som konkurrencedygtig, og så er prisen på disse ofte billigere end konventionelle energikilder.

Derfor har bilproducenten indgået aftaler med to vindmølleparker i Texas. Her skal energien bruges til et bredt omfang af virksomhedens faciliteter, herunder den selskabets amerikanske SUV-fabrik i Arlington.

Ifølge Rob Threlkeld, der er GM's globale direktø for vedvarende energi, har selskabet allerede sparet næsten 34 millioner kroner om året på verdensplan. Og skal man tro Rob Threlkeld, skyldes besparelsen, at vind- og solenergi er blevet billigt, skriver St. Louis Post-Dispatch.

Amerikanske virksomheder følger egen dagsorden
Den voksende efterspørgsel efter grøn energi kommer i kølvandet på den amerikanske præsident Donald Trumps besked om, at USA trækker sig fra Paris-aftalen. Ifølge St. Louis Post-Dispatch forfølger flere amerikanske virksomheder deres egne energidagsordener uafhængig af den politik, der bliver bestemt i Washington.

Læs også: Grønne vinde for fremtidens containerskibe

I løbet af de sidste fire år har virksomheder indgået kontrakter for cirka 7 gigawatt af vedvarende energi - det er nok til at få strøm i mere end én million boliger. Ifølge Edison Foundation Institute for Electric Innovation forventes tallet at stige til 60 GW i 2025.

Alene i år har Home Depot, T-Mobile, Goldman Sachs og General Mills annonceret store investeringer i vedvarende energi. Disse investeringer kaldes også PPA'er og er 10 til 20-årige kontrakter, hvor ejeren af et stort sol- eller vindprojekt sælger elektricitet til store kunder - ofte til lavere priser end dem, der opkræves af forsyningsvirksomheder.

Energikilder til attraktive priser
Med sådanne aftaler får brugerne blandt andet mulighed for at købe vedvarende energi til attraktive priser uden forudgående investering. Ifølge Mark Vanderhelm, der er energidirektør hos Walmart, er virksomheden halvvejs i kampen om at nå sit mål om at købe 50 procent af sin strøm fra vedvarende energikilder inden 2025.

Mens kæden har installeret solpaneler på hundredevis af butikker, har den også købt meget af sin grønne energi via to PPA'er:

Læs også: Virksomheder til EU: I skal fortsat være klimafrontløbere

"For at kunne nå koncernens mål, kan vi ikke nøjes med at gøre en indsats ude i butikkerne. Vi har simpelthen ikke nok tagareal", siger Mark Vanderhelm.

Ikea som undtagelse
Som en undtagelse findes Ikea, der foretrækker at eje de vedvarende energikilder, der anvendes i de amerikanske varehuse, herunder solcelleanlæg på taget og to vindmølleparker i Texas og Illinois.

Tilgangen er en del af det svenske selskabs langsigtede strategi, der går ud på at eje alle butikker, fabrikker og det land, de er bygget på.

Siden 2014 har næsten 100 store globale virksomheder forpligtet sig til at overgå til 100 procent vedvarende energi gennem et partnerskab med The Climate Group, der arbejder mod at reducere drivhusgasemissioner.

Mange virksomheder ser med fra sidelinjen
Men selvom to nye virksomheder om måneden tager del i indsatsen, er der stadig mange, der ser med fra sidelinjen, skriver St. Louis Post-Dispatch. Det skyldes blandt andet, at de mangler et overordnet internt bæredygtighedsmandat, eller fordi kontrakterne er for lange.

Læs også: "Ingen kan gøre det alene"

Derudover har mange små og mellemstore virksomheder også svært ved at drage fordel af den vedvarende energi. Det skyldes blandt andet, at mange mindre projekter har en tendens til at afhænge af de lokale incitamenter.

Alligevel forventer eksperter i industrien, at amerikanske virksomheder vil fortsætte deres ambitiøse offentlige forpligtelser til at øge vedvarende energi i fremtiden.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus