Affaldsvogne på biogas er godt for både arbejds- og bymiljø

Flere kommuner og regioner har taget biogasdrevne skraldebiler til sig og det har både resulteret i et bedre arbejdsmiljø for chaufførerne og en generelt grønnere kørsel.

I 2013 tog København de første fire biogaslastbiler i brug til indsamling af affald. I dag kører der 75 gaslastbiler på de københavnske veje, til gavn for både miljøet og chaufførerne. Foto: Scania.

15.06.2017

CSR.dk

Gasdrevne affaldskøretøjer vinder frem i både kommuner og regioner. Det blev tydeligt ved et nyligt event på Vestforbrændingen i Glostrup, hvor Frederikssund, Skive, København og Region Hovedstaden delte erfaringer med biogas i renovationskørsel og andre transporter, skriver Gas2move.dk.

Og der er mange fordele ved at gøre den tunge affaldstransport grønnere. Først og fremmest er biogassen bedre for miljøet, da den medfører en markant CO2-reduktion. Men der er også andre fordele, især for skraldearbejderne:

”Skraldemændene oplever, at der er en renere luft omkring bilerne. De fortæller os også, at de ikke er så trætte, når de kommer hjem om aftenen, formentlig fordi gasbilerne ikke støjer på samme måde som en dieselbil. Desuden giver gasbilerne mindre partikelforurening, og der er mindre lugt”, forklarer Kim L. Røgen fra Affald og Genbrug i Københavns Kommune.

Læs også: Volvo og Renova tester selvkørende skraldevogn

De forskellige kommuner, der har erfaring med de biogasdrevne skraldekøretøjer, lægger alle vægt på, at det er vigtigt at få overblik over, hvornår for renovationskørslen skal i udbud, så kommunen kan begynde planlægningen i god tid i samspil med de relevante aktører, fx tankstationerne.

For en tankstation, der servicerer renovationsbiler, tager planlægningen af omstillingen typisk et-to år. Og det er efter, politikerne har besluttet, at kommunen skal påbegynde de grønne omstilling af skraldetransporten.

Flere gasskraldebiler på vej(ene)
I Frederikssund Kommune gik der to år fra politikerne valgte at affaldsindsamlingen skulle foregå med gasbiler, til at bilerne kørte rundt på vejene.

Politikerne blive præsenteret for idéen i 2012 og der var fra starten bred opbakning til projektet. Derfor blev beslutningen også skrevet ind i kommunens affaldsplan samme år. I juni 2013 udsendte kommunen udbudsmateriale og den 1. maj 2014 kørte gasbilerne deres første skraldetur.

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Københavns Kommune var lidt tidligere på færde og fik allerede i efteråret 2013 de første fire gasdrevne renovationsbiler på vejene. Det var kun på forsøgsbasis, men blev hurtigt en succes. Derfor begyndte kommunen gradvist at sætte minimumskrav til antal gasbiler ind i udbuddene for affaldskørsel i de enkelte bydele.

Den gradvise stigning betød, at der i 2016 kørte 75 gasdrevne skraldebiler i København. Målet er at 60 procent af skraldebilerne skal køre på gas i 2017 og 80 procent i 2018.

Læs mere om kommunernes præsentationer og erfaringer fra eventet ”Biogas til renovationskørsel og andre transporter” her.

-CHM

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

6 gourmet stjerner i samspil med bæredygtighed

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric

Sponseret

09.12.2024KLS Grafisk Hus A/S

Sponseret

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

09.12.2024CSR.dk

Milliarderne fosser ind i skovbruget

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Event
Event: Sæt spot på klima og miljø i din ESG-rapportering

Kom og få 2 timers viden om og inspiration til, hvad E’et i ESG er og hvordan du kommer i gang med at kortlægge og forstå et klimaregnskab. Deltag på event den 11. december.

Dato

11.12.2024

Tid

07:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J