7 barrierer for bæredygtigt forbrug

To tredjedele af danske forældre vil gerne købe bæredygtige produkter til deres børn, men butikkerne skubber kunderne fra sig, fordi de kommunikerer uklart. Det viser en ny analyse, som identificerer syv barrierer, der forhindrer bæredygtighed i at nå børneværelset.

08.11.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Der eksisterer et stort potentiale for at få de danske forbrugere til at købe bæredygtige produkter til deres børn. Men uklar kommunikation betyder, at potentialet er uforløst. Det viser den omfattende analyse ”Børn, forældre og bæredygtighed”, som innovationsnetværket Service Platform, står bag.

 ”Interessen for bæredygtige børneprodukter er stor og har potentiale for vækst. Men butikkerne får ikke sendt klare signaler til kunderne. Forbrugerne oplever det tværtimod som en jungle at finde bæredygtige produkter til børn. Derfor er det afgørende, at producenter og butikker bliver bedre til at kommunikere, for lige nu spadserer gode salgsmuligheder ud ad butiksdøren,” siger Betina Simonsen fra Innovationsnetværket Service Platform.

To kundetyper
Undersøgelsen fra Service Platform identificerer to kundetyper; idealisten og pragmatikeren. Idealisten køber altid bæredygtigt, hvorimod pragmatikeren fokuserer mest på kvalitet og pris og betragter bæredygtighed som en behagelig sidegevinst. Men ifølge undersøgelsen rammer butikkernes budskaber om bæredygtighed ikke rigtig nogen af de to typer.

”Det er svært at henvende sig til disse to forskellige typer, fordi butikkerne føler, at de skal balancere mellem at være bæredygtige uden at være for bæredygtige. Pragmatikeren kan nemlig forbinde bæredygtighed med høj pris, og for meget fokus på bæredygtighed kan skræmme den prisfølsomme forbruger væk,” forklarer Betina Simonsen og pointerer, at butikkerne skal få greb om kommunikationen til begge grupper.

”Bæredygtige budskaber stritter i alle retninger og det er tilfældigheder som råder, når det handler om afsætningen. Det rod skal vi gøre op med. Fremadrettet er det vigtigt i stedet at sætte sig grundigt ind i, hvad pragmatikeren og idealisten går op i – og så målrette kommunikationen præcis til dem,” siger Betina Simonsen.

Barrierer for bæredygtigt forbrug
Undersøgelsen definerer syv barrierer, som påvirker forældres præference for og køb af bæredygtige nonfood-produkter til børn:

1. Udbudsbarrierer: Et forholdsvist ringe kendskab til og viden om tilgængelige bæredygtige nonfood-produkter til børn, samt en manglende oplevet synlighed omkring det eksisterende udbud.

2. Informationsbarrierer: Oplevet mangel på information om bæredygtige børneprodukter, med det resultat at markedet opleves som uoverskueligt og uigennemskueligt.

3. Tillidsbarrierer: En mindre usikkerhed i forhold til troværdigheden af grønne og etiske mærkningsordninger samt bæredygtige budskaber.

4. Prisbarrierer: En forforståelse af, at bæredygtige nonfood-produkter til børn er dyrere end almindelige produkter, samt lille eller ingen villighed til at betale en merpris for bæredygtighed.

5. Designbarrierer: En forforståelse af, at særligt børnetøj og legetøj ikke er lige så smart, spændende og moderne som tøj og legetøj, der ikke er bæredygtigt.

6. Imagebarrierer: Det bæredygtige image forbindes i nogen grad med fanatisme. Man ønsker ikke at signalere et grønt og etisk livsprojekt gennem sine børn.

7. Relevansbarrierer: Hvad, der sker i ens nærmiljø, har større relevans og derfor er forældrene mere opmærksomme på det, end det, der foregår i deres fjernmiljø. Det betyder, at sundhed prioriteres over klima og miljø.

Analysen er baseret på svar fra 1001 respondenter samt en fokusgruppe og 15 kvalitative enkelt- og gruppeinterviews.

Læs analysen her.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

Root Cause Analysis (RCA) er et vigtigt værktøj, når vi taler om ledelsessystemer og risikostyring. Som navnet antyder, er det en systematisk tilgang til at analysere sig frem til roden af problemet, så du undgår at gentage de samme afvigelser igen og igen.

Dato

08.05.2025

Sted

Fredericia

MäRK
Workshop
Forandring starter indefra: En formiddag med Inner Development Goals

Kom til en inspirerende formiddag, hvor vi arbejder med Inner Development Goals og ser indad for at skabe en stærkere, kærligere og mere ansvarlig verden. Prøv det nye Inner Development Kit og mød svenske Icebug, der er aktuel med bogen: Inner Growth as a Team Sport.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

KLUB, Linnésgade 25, 1361 København K