Østjyske virksomheder: Sådan forener vi bæredygtighed og forretning

En rundspørge blandt virksomheder i Østjylland har samlet eksempler på virksommhedernes arbejde med bæredygtighed.

Virksomheder i Østjylland har også fuld fart på arbejdet med bæredygitghed. .

08.01.2020

CSR.dk

Læs også: Større virksomheder ser forretningsmæssige fordele i verdensmålene

”De samlede data vil skabe et af verdens største datasæt på mejeriproduktion og skal give andelshaverne et overblik over, hvor og hvordan de kan optimere deres bedrifter, så de mindsker CO2-aftrykket mest muligt”, fortæller landedirektør Jakob B. Knudsen, Arla Danmark, til Jyllands-Posten.

Et af koncernens mål er en reduktion af landmændenes CO2-aftryk per liter mælk på 30 procent. Hele produktionskæden fra ko til køledisk skal være klimaneutral i 2050.

Klima og miljø fylder enormt meget hos forbrugeren og derfor også hos virksomheden, fortæller Jakob B. Knudsen:

”Det stiller krav til os om hele tiden at komme med nye initiativer, der gør vores mejeriproduktion mere bæredygtig i alle dele af værdikæden, og det stiller krav om at have vores dokumentation i orden, når vi kommunikerer om vores påvirkning, mål og rapportering på aktiviteter”.

Ole Nonbye A/S: Grøn omstilling er en nødvendighed
I 2005 indgik folieproducenten Ole Nonbye A/S et samarbejde med en stor legetøjsproducent og 3M. Her udviklede de en ny, bæredygtig og pvc-fri selvklæbende folie, som i dag selvsagt stadig er i høj kurs og anvendes i hele verden.

”Vi kan glæde os over, at flere og flere af vore kunder, men også konkurrenter, vælger at fokusere på den grønne vej. Der er masser af alternativer”, fortæller administrerende direktør Lars Nonbye til Jyllands-Posten.

Han har i sin egen virksomhed skåret kraftigt ned på de farlige stoffer.

”I 2019 udgjorde de bæredygtige og pvc-frie folier mere end 40 pct. af produktionen og naturligvis med miljørigtige farver på enten vand- eller uv-basis”.

Derudover er virksomhedens ISO 9001-certificering blevet suppleret med miljøcertifikatet 14001.

Virksomheden køber grøn strøm fra vindmøller og har installeret LED-belysning.

Lars Nonbye ser den grønne omstilling som en nødvendighed og en forretningsmulighed. Han håber, at Ole Nonbye A/S’ satsning på bæredygtighed og pres på samarbejdspartnere vil betyde, at virksomheden om fem år udelukkende producerer bæredygtige grafikker og skilte.

Troldtekt A/S: Eksplosion i efterspørgslen
Ifølge administrerende direktør i Troldtekt A/S, Peer Leth, er der tale om et regulært paradigmeskifte. Virksomheden, der producerer akustikplader i træbeton, oplever en eksplosion i efterspørgslen på klimavenlige produkter. De har derfor også investeret massivt i produktionen.

For fem år siden skiftede virksomhedens elektricitet til 100 pct. vedvarende energi, og samtidig forsøger Troldtekt at afsætte sit produktionsaffald, så det kan blive en råvare for andre producenter.

”Udviklingen og efterspørgsel efter dokumenterede bæredygtige grønne løsninger er nærmest eksploderet gennem 2018 og 2019. Samtidig har vi en stor eksport til Holland, som er længere fremme end Danmark i forhold til cradle to cradle og valg af cirkulære byggematerialer”, fortæller Peer Leth til Jyllands-Posten.

”Det bekræfter, at vores strategiske beslutning om at tænke cirkulære principper ind i vores forretningsmodel allerede i 2009 var rigtig og har været en medvirkende faktor i vores store vækst og succes det senest årti”, fastslår han.

Re Beds A/S: Det mest bæredygtige valg er fravalget
Re Beds A/S har valgt at holde det simpelt. Vi skader miljøet mindst, når vi sover, og derfor skaber de senge uden forstyrrende elementer som for eksempel elevationsbunde eller integrerede mobilopladere.

”Når vi fremstiller senge, handler det mere om, hvad vi undlader at gøre end det, vi rent faktisk gør. Vi lader sengen være et sted, der er fredet til søvnen. Det betyder, at vi fravælger de funktioner, som sengebranchen i dag er så optaget af”, fortæller co-CEO Alexander Brunsø til Jyllands-Posten.

Selve virksomheden gør også meget for at holde klimaaftrykket nede. Blandt andet drives fabrikken på CO2-neutral strøm, de arbejder med certificerede naturmaterialer og har fået puder og madrasser svanemærket.

Virksomheden ser et fokus på bæredygtighed som en mulighed og en udfordring og mener, at der er særligt én ting, som andre virksomheder glemmer i den grønne omstilling:

”Et fravalg er oftest det mest bæredygtige, derfor forholder vi os hele tiden til, om de produkter, vi sætter i verden, er nødvendige. Vi kommer til at udvikle nyt, men slet ikke i samme tempo, som vi ser det i dagens forbrugskultur”, siger co-CEO Oliver Brunsø.

Aart Architechts A/S: Team skal dokumentere grønne effekter
Bæredygtighed har i mange år været på dagsordenen, men i 2019 blev der for alvor skruet op for tempoet, mener Torben Skovbjerg, stiftende partner og administrerende direktør hos Aart Architects:

”Rådgivning om bæredygtigt og cirkulært byggeri er gået fra at være noget, som få kunder efterspørger, og noget, vi bare leger, til at være et generelt krav i stort set alle opgaver. Og det er heldigvis kommet for at blive”, siger han.

Virksomheden har løbende investeret i at udvikle sin rådgivning og organisation. I 2019 etablerede virksomheden et dokumentationsteam, som har til formål at genbesøge de færdige bygninger, når de er taget i brug, og sammen med universiteter og private aktører at dokumentere arkitekturens sociale, økonomiske og grønne effekter.

Aart Architects har selv investeret 7 procent af virksomhedens omsætning i dokumentation, certificeringer, erhvervs-ph.d.er og grøn innovation i virksomhedens mange udviklingsprojekter.

Pressalit A/S: Man vil gerne gøre noget
Hos Pressalit A/S I Ry begyndte kunderne i 2019 at stille nye og større krav.

I Norge kunne en byggekæde pludselig ikke acceptere emballage, der ikke er genanvendelig. En offentlig indkøber af hjælpemidler begyndte at spørge ind til, hvad det miljømæssige aftryk er på de toiletsæder, Pressalit gerne vil sælge.

”Det samme sker i Sverige, og det ligger også medarbejderne meget på sinde. Der bliver diskuteret grønne initiativer i virksomhedens samarbejdsudvalg. Og som noget helt konkret har medarbejderne selv ønsket, at plastickopper bliver afskaffet i hele virksomheden. I sig selv et lille offer, men dog et tegn på den bevågenhed, det har fået: Man vil gerne gøre noget”, fortæller administrerende direktør Kim Boyter.

Læs også: Grøn omstilling har banet vej for internationalt vækstpotentiale

I øjeblikket overvejer virksomheden at fremstille et grønt toiletsæde, der ikke efterlader noget klimaaftryk.

- SMP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Empowering the Workforce: Employee Engagement Strategies

14.06.2024NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram får besparelser med solcelleanlæg

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15