Palsgaard vil være CO2-neutral i 2020

CSR er for alvor slået igennem hos ledelsen af den fondsejede Juelsminde-virksomhed Palsgaard, der nu arbejder målrettet mod CO2-neutralitet i 2020. Et ambitiøst mål for en energikrævende virksomhed.

Al rumopvarmning hos Palsgaard kommer fra virksomhedens eget halmfyr. Foto: iStock. .

23.04.2014

Jesper With , CSR.dk

”Jeg tør ikke tænke på, hvor vi stod konkurrencemæssigt, hvis ikke vi var begyndt at arbejdet målrettet med CSR”, siger Palsgaards administrerende direktør Jakob Thøisen..

Stigende kundekrav har betydet meget for fondsejede Palsgaards beslutning om at lade virksomheden satse hårdt på strategisk CSR. 

”Flere og flere kunder er begyndt at stille indgående spørgsmål til CSR, og selv om de fleste endnu ikke stiller direkte krav til dokumentation til os om bæredygtig produktion, arbejdsmiljø og sociale hensyn, er det en tydelig tendens. Så vi er ikke i tvivl om, hvor det ender, og vi vil være blandt de første i branchen, der når derhen. Derfor har vi også sat os en ambitiøs målsætning om at blive CO2-neutrale i 2020”, siger Jakob Thøisen, administrerende direktør i Palsgaard. 

Palsgaard producerer emulgatorer og ingredienser til levnedsmiddelindustrien, og netop her, vurderer Jakob Thøisen, er kravene om en stærk klima- miljø- og ressourceprofil ekstra skrappe, fordi det i fødevarebranchen handler om det, folk putter i munden.

Læs også: CSR bliver afgørende for virksomheders succes

Der er ret meget usikkerhed omkring det ude hos forbrugerne, og derfor kan en stærk CSR-rapport bidrage til at skabe mere tryghed hos forbrugerne. Det hjælper samtidig virksomheden til at blive foretrukket frem for konkurrenter, der ikke kan levere dokumentationen. 

”Så vores CSR-profil styrker i bund og grund vores konkurrenceevne og dermed også muligheden for at forblive en sund virksomhed med gode arbejdspladser. Derfor tør jeg også godt sige, at alle medarbejdere hos Palsgaard spiller med i arbejdet for at skabe energi- og ressourceoptimeringer”, siger Jakob Thøisen. 

Palsgaards vej mod CO2-neutralitet

Virksomheden har foretaget energiscreening og på den baggrund gennemført en række tiltag. Det, der har rykket mest på bundlinjen, var at skifte fra heavy fuel til naturgas.

Det sparer penge og knap 2.000 tons CO2 årligt. Man har også etableret Danmarks største privatejede halmfyr til opvarmning af virksomhed og boliger.

”Vi arbejder meget målrettet mod at nå målet om CO2-neutralitet i 2020, så vi får elimineret den resterende mængde CO2-udledning på cirka 6.800 tons per år”, siger Jakob Thøisen.

Større gennemsigtighed
Han ser den største gevinst ved CSR-arbejdet i, at man nu har fået systematiseret og dokumenteret den indsats, virksomheden har foretaget allerede før begrebet CSR blev almindeligt kendt. CSR-loven fra 2009 var startskuddet til at få samlet det hele og i at få opstillet mål, så ledelsen kan følge fremdriften i arbejdet. 

”Rapporteringen har skabt større gennemsigtighed og givet os sikkerhed for, at vi bevæger os i den rigtige retning. Det har gjort os bedre i stand til at måle og leve op til de krav, vi stiller til os selv. For eksempel er vores mål om at være CO2-neutral i 2020 et ambitiøst mål for en virk¬somhed, som har meget energikrævende produktionsprocesser”, siger Jakob Thøisen.

Den skarpe CSR profil passer samtidig fint med firmaets historie. Grundlæggerne af Palsgaard har ifølge Thøisen altid haft et stærkt socialt engagement i lokalmiljøet omkring Juelsminde. Timingen var også rigtig, for da man for alvor satte fart på CSR-arbejdet i 2010, var virksomheden vokset til en størrelse, hvor især europæiske kunder i stigende grad efterspurgte CSR-politikker og mere dokumentation for CSR-indsatsen.

Læs også: Social business og CSR - same, same but different?

Den første CSR-rapport udkom i 2011 (dækkende 2010), og man valgte at lade rapporterne blive eksternt revideret af Deloitte for at styrke troværdigheden. 

Har strammet skruen over for leverandører
”Et bevis på at vi gør det godt, fik vi i 2010, hvor vi blandt flere tusinde leverandører blev udpeget til modtager af prisen som ”Årets leverandør” af verdens største industrielle bageri, mexicanske Bimbo. Vi fik den på baggrund af flere parametre, men det fremgik klart, at vores CSR-profil talte højt, herunder specielt miljøhensyn og social ansvarlighed”, siger Jakob Thøisen.

Palsgaard ligger som et led mellem egne leverandører og producenter, der leverer direkte til fødevarebutikkerne. Derfor mærker man kun indirekte slutkundernes krav om bæredygtige produkter og mærkning, men kravene flyder direkte gennem producenterne til Juelsminde-virksomheden.

”Vi er de sidste par år for alvor begyndt at stille krav til vores egne leverandører. Det er jo nok en proces, vi aldrig når helt i mål med, men vi er nået langt”, siger han. Palsgaard har valgt ikke at smide leverandører på porten, der ikke umiddelbart kan levere den nødvendige dokumentation. 

Læs også: Tre virksomheder – tre forskellige CSR-udfordringer

”Jeg ser det som ånden i CSR at lægge et pres, så virksomhederne flytter sig i den rigtige retning og får mulighed for at dokumentere, at de lever op til de krav, vi stiller til dem. Det foregår i henhold til FN´s Global Compact, som vi arbejder under”, siger Jakob Thøisen. Han tror på, at man ved at tage fat i leverandørkæden bidrager til at skabe værdi for slutkunderne. 

<p>”Jeg ser det som ånden i CSR at lægge et pres, så virksomhederne flytter sig i den rigtige retning …” </p>

Jakob Thøisen, administrerende direktør i Palsgaard

EU-Kommissionen har i efteråret 2013 meldt ud, at man gennem et nyt regnskabsdirektiv vil indføre fælles EU-regler for fast CSR-rapportering. Forslaget gælder alle virksomheder med mere end 500 medarbejdere, og formålet er at øge virksomhedernes gennemsigtighed. Selv om det ikke rammer Palsgaard direkte i første omgang, da man har under 500 ansatte, er det ikke noget Jakob Thøisen er tilhænger af. 

”Jeg tror ikke, skærpede lovkrav vil gavne. Der bør være noget fleksibilitet, så virksomhederne kan vælge deres egen måde at gøre det på. De skal have lov at fokusere på de dele af CSR, der giver mest mening for dem, men selvfølgelig ikke sådan, at man kan skjule de ømme punkter”, siger han. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C