”CSR-arbejde handler ikke kun om bedre bundlinje”

Danske virksomheder skal turde tale om, at deres CSR-arbejde og kampen for en bedre bundlinje indimellem strider mod hinanden, lyder det fra ph.d.-stipendiat Marie Mathiesen fra CBS’s Center for CSR. Hun mener, at det giver frustrerede og fastlåste medarbejdere, hvis man glemmer at diskutere dilemmaerne og paradokserne.

21.06.2010

CSR.dk

I dag er det blevet normalen, at danske virksomheder med en gennemarbejdet CSR-strategi argumenterer for, at både deres sociale og miljømæssige initiativer i sidste ende sikrer virksomheden et større overskud. Dét, at en virksomhed gør noget godt for samfundet og i processen forbedrer bundlinjen, er bredt anerkendt som god forretning og sund fornuft.

Men er den strømlinede CSR-strategi, hvor alle beslutninger giver mening og mere profit, i virkeligheden den mest hensigtsmæssige for virksomhedens organisation? Nej, mener Marie Mathiesen, som i øjeblikket skriver ph.d.-afhandling om paradokser og modsætninger i organisationer på CBS’s Center for CSR.

Hun er meget skeptisk overfor den meget udbredte brug af forretningsdrevne CSR-strategier, fordi hun mener, at de dræber de naturlige modsætninger, der ligger i at arbejde med CSR i en virksomhed.

”Jeg er imod den udvikling, vi ser i øjeblikket, hvor CSR-politikkerne er rigtige, bare fordi de gavner bundlinjen. Det gode ved CSR er jo netop, at det i sin grundform ikke er ren forretning, men også handler om etik og socialt ansvar. Jeg tror på, at mange af de mennesker, som arbejder med CSR i virksomhederne, gør det, fordi de oprigtigt gerne vil gøre noget godt – men desværre bliver de alt for ofte tvunget til at argumentere for, hvordan deres beslutninger giver mening i finansiel forstand. Det er i mine øjne uhensigtsmæssigt,” siger Marie Mathiesen.

Hun tror på, at det er mere produktivt for virksomhederne at anerkende, at CSR-arbejdet og arbejdet med at maksimere omsætningen indimellem strider imod hinanden.

”Paradokser og modsætninger i organisationen er i min optik en god ting, der skaber nogle produktive felter, hvor der kan ske noget i virksomheden. Men det kræver, at virksomhederne tør identificere modsætningerne.”

Tal åbent om dilemmaerne
Derfor ser Marie Mathiesen gerne, at flere virksomheder begynder at diskutere de dilemmaer, de står overfor mere åbent, i stedet for at bortforklare paradokserne i en forretningsdrevet CSR-strategi.

”Hvorfor ikke tale frit om dilemmaerne og sige: ’ja, vi skal som virksomhed være en god social aktør, der skaber en bedre verden – men vi skal også tjene penge, og det forurener altså, fordi vores produkter skal sendes med fly’. De to ting presser mod hinanden – det er et paradoks – men jeg tror, det kan være enormt befriende for medarbejderne at nå til den erkendelse i stedet for at ignorere det. Altså at erkende at man ikke kan begge dele samtidig og så komme videre derfra.”

Marie Mathiesen illustrerer sin pointe med et eksempel fra sin tid i et amerikansk konsulentfirma, der arbejder med strategiudvikling. Firmaet blev i 2006 hyret til at køre et stort møde i Silicon Vally for alle Ciscos 200 internationale mellemledere. Her oplevede hun, hvordan mellemlederne, efter en forkromet strategipræsentation fra vicepræsidenten, sad tilbage med en masse dilemmaer, som gav dem grå hår i hovedet.

”I løbet af mødet blev det klart, at mange af mellemlederne følte sig frustrerede og låst fast i deres arbejde, fordi de sad med nogle store dilemmaer, der var svære at løse. Hvad gør man eksempelvis, hvis man har fået besked på at øge sine indtægter med 20 procent, men samtidig har fået sit budget til uddannelse skåret ned og skal hive to udsendte medarbejdere hjem? Det er et problem, der kræver, at man kan snakke åbent om resurser og valg,” konstaterer Marie Mathiesen.

I løbet af mødet arbejdede konsulenterne derfor hårdt på at synliggøre dilemmaerne på store fysiske plakater, og dermed gøre det lettere at diskutere, at der altså ikke var resurser til det hele, og at det var nødvendigt at træffe nogle svære valg.

”Det gav en lettet stemning i rummet, at vi rent faktisk fik identificeret paradokserne og modsætningerne. Vi fixede på ingen måde deres problemer, men jeg tror, at lederne rejste gladere hjem, for de var blevet bedre udrustede til at træffe deres beslutninger, fordi de pludselig fik lov til at snakke åbent om de ”tradeoffs”, der skulle laves.”

Penge er ikke eneste motivation
Den mulighed mangler ifølge Marie Mathiesen i mange danske virksomheder, fordi den form for CSR, som de amerikanske business-guruer Michael Porter og Mark Kramer dikterer, har vundet kraftigt frem:

”Porter og Kramers artikler har været sindssygt indflydelsesrige i Danmark i forhold til udviklingen af CSR-politikker og også i forhold til praktikernes opfattelse af, hvad CSR kan. Jeg synes, det er et skræmmende billede af CSR-arbejdet, de tegner, som simpelthen siger: når det menneskelige, det sociale og det miljømæssige passer ind i et økonomisk rationale, så skal vi gøre det, ellers er vi ligeglade. Deres forskning beskæftiger sig ikke med de tilfælde, hvor en virksomhed kan tjene penge på at være slem, eller hvor det at være god ikke er noget, man tjener penge på på den korte bane og måske heller ikke på den lange. De tager skyklapper på i forhold til dilemmaer og paradokser,” understreger Marie Mathiesen og pointerer, at man som virksomhed kommer ud på et uproduktivt sidespor, hvis man glemmer at tale om de svære valg og grimme beslutninger, som man bliver nødt til at tage.

I forhold til medarbejdernes motivation, mener hun heller ikke at den bundlinjeorienterede CSR, som Porter og Kramer står for, er særlig gavnlig.

”Som mennesker arbejder vi jo ikke bare for at tjene penge til vores arbejdsgiver. Vi går også på arbejde, fordi vi gerne vil arbejde et rart sted, gøre noget godt eller udvikle et sejt produkt. Det bliver virksomhederne også nødt til at overveje, for det er ikke specielt motiverende at sige, ’nu tjener virksomheden mange penge’. Der er mange motiverende drivere i spil udover penge, og dem skal man som virksomhed ikke underkende.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

BeWo introducerer deres automatiserede CO2- beregnings integration til Microsoft Dynamics 365 Business Central

22.07.2024BEWO ApS

Sponseret

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)