”CSR-arbejde handler ikke kun om bedre bundlinje”

Danske virksomheder skal turde tale om, at deres CSR-arbejde og kampen for en bedre bundlinje indimellem strider mod hinanden, lyder det fra ph.d.-stipendiat Marie Mathiesen fra CBS’s Center for CSR. Hun mener, at det giver frustrerede og fastlåste medarbejdere, hvis man glemmer at diskutere dilemmaerne og paradokserne.

21.06.2010

CSR.dk

I dag er det blevet normalen, at danske virksomheder med en gennemarbejdet CSR-strategi argumenterer for, at både deres sociale og miljømæssige initiativer i sidste ende sikrer virksomheden et større overskud. Dét, at en virksomhed gør noget godt for samfundet og i processen forbedrer bundlinjen, er bredt anerkendt som god forretning og sund fornuft.

Men er den strømlinede CSR-strategi, hvor alle beslutninger giver mening og mere profit, i virkeligheden den mest hensigtsmæssige for virksomhedens organisation? Nej, mener Marie Mathiesen, som i øjeblikket skriver ph.d.-afhandling om paradokser og modsætninger i organisationer på CBS’s Center for CSR.

Hun er meget skeptisk overfor den meget udbredte brug af forretningsdrevne CSR-strategier, fordi hun mener, at de dræber de naturlige modsætninger, der ligger i at arbejde med CSR i en virksomhed.

”Jeg er imod den udvikling, vi ser i øjeblikket, hvor CSR-politikkerne er rigtige, bare fordi de gavner bundlinjen. Det gode ved CSR er jo netop, at det i sin grundform ikke er ren forretning, men også handler om etik og socialt ansvar. Jeg tror på, at mange af de mennesker, som arbejder med CSR i virksomhederne, gør det, fordi de oprigtigt gerne vil gøre noget godt – men desværre bliver de alt for ofte tvunget til at argumentere for, hvordan deres beslutninger giver mening i finansiel forstand. Det er i mine øjne uhensigtsmæssigt,” siger Marie Mathiesen.

Hun tror på, at det er mere produktivt for virksomhederne at anerkende, at CSR-arbejdet og arbejdet med at maksimere omsætningen indimellem strider imod hinanden.

”Paradokser og modsætninger i organisationen er i min optik en god ting, der skaber nogle produktive felter, hvor der kan ske noget i virksomheden. Men det kræver, at virksomhederne tør identificere modsætningerne.”

Tal åbent om dilemmaerne
Derfor ser Marie Mathiesen gerne, at flere virksomheder begynder at diskutere de dilemmaer, de står overfor mere åbent, i stedet for at bortforklare paradokserne i en forretningsdrevet CSR-strategi.

”Hvorfor ikke tale frit om dilemmaerne og sige: ’ja, vi skal som virksomhed være en god social aktør, der skaber en bedre verden – men vi skal også tjene penge, og det forurener altså, fordi vores produkter skal sendes med fly’. De to ting presser mod hinanden – det er et paradoks – men jeg tror, det kan være enormt befriende for medarbejderne at nå til den erkendelse i stedet for at ignorere det. Altså at erkende at man ikke kan begge dele samtidig og så komme videre derfra.”

Marie Mathiesen illustrerer sin pointe med et eksempel fra sin tid i et amerikansk konsulentfirma, der arbejder med strategiudvikling. Firmaet blev i 2006 hyret til at køre et stort møde i Silicon Vally for alle Ciscos 200 internationale mellemledere. Her oplevede hun, hvordan mellemlederne, efter en forkromet strategipræsentation fra vicepræsidenten, sad tilbage med en masse dilemmaer, som gav dem grå hår i hovedet.

”I løbet af mødet blev det klart, at mange af mellemlederne følte sig frustrerede og låst fast i deres arbejde, fordi de sad med nogle store dilemmaer, der var svære at løse. Hvad gør man eksempelvis, hvis man har fået besked på at øge sine indtægter med 20 procent, men samtidig har fået sit budget til uddannelse skåret ned og skal hive to udsendte medarbejdere hjem? Det er et problem, der kræver, at man kan snakke åbent om resurser og valg,” konstaterer Marie Mathiesen.

I løbet af mødet arbejdede konsulenterne derfor hårdt på at synliggøre dilemmaerne på store fysiske plakater, og dermed gøre det lettere at diskutere, at der altså ikke var resurser til det hele, og at det var nødvendigt at træffe nogle svære valg.

”Det gav en lettet stemning i rummet, at vi rent faktisk fik identificeret paradokserne og modsætningerne. Vi fixede på ingen måde deres problemer, men jeg tror, at lederne rejste gladere hjem, for de var blevet bedre udrustede til at træffe deres beslutninger, fordi de pludselig fik lov til at snakke åbent om de ”tradeoffs”, der skulle laves.”

Penge er ikke eneste motivation
Den mulighed mangler ifølge Marie Mathiesen i mange danske virksomheder, fordi den form for CSR, som de amerikanske business-guruer Michael Porter og Mark Kramer dikterer, har vundet kraftigt frem:

”Porter og Kramers artikler har været sindssygt indflydelsesrige i Danmark i forhold til udviklingen af CSR-politikker og også i forhold til praktikernes opfattelse af, hvad CSR kan. Jeg synes, det er et skræmmende billede af CSR-arbejdet, de tegner, som simpelthen siger: når det menneskelige, det sociale og det miljømæssige passer ind i et økonomisk rationale, så skal vi gøre det, ellers er vi ligeglade. Deres forskning beskæftiger sig ikke med de tilfælde, hvor en virksomhed kan tjene penge på at være slem, eller hvor det at være god ikke er noget, man tjener penge på på den korte bane og måske heller ikke på den lange. De tager skyklapper på i forhold til dilemmaer og paradokser,” understreger Marie Mathiesen og pointerer, at man som virksomhed kommer ud på et uproduktivt sidespor, hvis man glemmer at tale om de svære valg og grimme beslutninger, som man bliver nødt til at tage.

I forhold til medarbejdernes motivation, mener hun heller ikke at den bundlinjeorienterede CSR, som Porter og Kramer står for, er særlig gavnlig.

”Som mennesker arbejder vi jo ikke bare for at tjene penge til vores arbejdsgiver. Vi går også på arbejde, fordi vi gerne vil arbejde et rart sted, gøre noget godt eller udvikle et sejt produkt. Det bliver virksomhederne også nødt til at overveje, for det er ikke specielt motiverende at sige, ’nu tjener virksomheden mange penge’. Der er mange motiverende drivere i spil udover penge, og dem skal man som virksomhed ikke underkende.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

16.07.2025CSR.dk

Konsulenthus: Der kan hentes flere hundrede milliarder ved at samle ind og sortere

15.07.2025CSR.dk

Over 300 millioner kroner skal styrke SMV’ers grønne og digitale omstilling

14.07.2025CSR.dk

Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K