”CSR-arbejde handler ikke kun om bedre bundlinje”

Danske virksomheder skal turde tale om, at deres CSR-arbejde og kampen for en bedre bundlinje indimellem strider mod hinanden, lyder det fra ph.d.-stipendiat Marie Mathiesen fra CBS’s Center for CSR. Hun mener, at det giver frustrerede og fastlåste medarbejdere, hvis man glemmer at diskutere dilemmaerne og paradokserne.

21.06.2010

CSR.dk

I dag er det blevet normalen, at danske virksomheder med en gennemarbejdet CSR-strategi argumenterer for, at både deres sociale og miljømæssige initiativer i sidste ende sikrer virksomheden et større overskud. Dét, at en virksomhed gør noget godt for samfundet og i processen forbedrer bundlinjen, er bredt anerkendt som god forretning og sund fornuft.

Men er den strømlinede CSR-strategi, hvor alle beslutninger giver mening og mere profit, i virkeligheden den mest hensigtsmæssige for virksomhedens organisation? Nej, mener Marie Mathiesen, som i øjeblikket skriver ph.d.-afhandling om paradokser og modsætninger i organisationer på CBS’s Center for CSR.

Hun er meget skeptisk overfor den meget udbredte brug af forretningsdrevne CSR-strategier, fordi hun mener, at de dræber de naturlige modsætninger, der ligger i at arbejde med CSR i en virksomhed.

”Jeg er imod den udvikling, vi ser i øjeblikket, hvor CSR-politikkerne er rigtige, bare fordi de gavner bundlinjen. Det gode ved CSR er jo netop, at det i sin grundform ikke er ren forretning, men også handler om etik og socialt ansvar. Jeg tror på, at mange af de mennesker, som arbejder med CSR i virksomhederne, gør det, fordi de oprigtigt gerne vil gøre noget godt – men desværre bliver de alt for ofte tvunget til at argumentere for, hvordan deres beslutninger giver mening i finansiel forstand. Det er i mine øjne uhensigtsmæssigt,” siger Marie Mathiesen.

Hun tror på, at det er mere produktivt for virksomhederne at anerkende, at CSR-arbejdet og arbejdet med at maksimere omsætningen indimellem strider imod hinanden.

”Paradokser og modsætninger i organisationen er i min optik en god ting, der skaber nogle produktive felter, hvor der kan ske noget i virksomheden. Men det kræver, at virksomhederne tør identificere modsætningerne.”

Tal åbent om dilemmaerne
Derfor ser Marie Mathiesen gerne, at flere virksomheder begynder at diskutere de dilemmaer, de står overfor mere åbent, i stedet for at bortforklare paradokserne i en forretningsdrevet CSR-strategi.

”Hvorfor ikke tale frit om dilemmaerne og sige: ’ja, vi skal som virksomhed være en god social aktør, der skaber en bedre verden – men vi skal også tjene penge, og det forurener altså, fordi vores produkter skal sendes med fly’. De to ting presser mod hinanden – det er et paradoks – men jeg tror, det kan være enormt befriende for medarbejderne at nå til den erkendelse i stedet for at ignorere det. Altså at erkende at man ikke kan begge dele samtidig og så komme videre derfra.”

Marie Mathiesen illustrerer sin pointe med et eksempel fra sin tid i et amerikansk konsulentfirma, der arbejder med strategiudvikling. Firmaet blev i 2006 hyret til at køre et stort møde i Silicon Vally for alle Ciscos 200 internationale mellemledere. Her oplevede hun, hvordan mellemlederne, efter en forkromet strategipræsentation fra vicepræsidenten, sad tilbage med en masse dilemmaer, som gav dem grå hår i hovedet.

”I løbet af mødet blev det klart, at mange af mellemlederne følte sig frustrerede og låst fast i deres arbejde, fordi de sad med nogle store dilemmaer, der var svære at løse. Hvad gør man eksempelvis, hvis man har fået besked på at øge sine indtægter med 20 procent, men samtidig har fået sit budget til uddannelse skåret ned og skal hive to udsendte medarbejdere hjem? Det er et problem, der kræver, at man kan snakke åbent om resurser og valg,” konstaterer Marie Mathiesen.

I løbet af mødet arbejdede konsulenterne derfor hårdt på at synliggøre dilemmaerne på store fysiske plakater, og dermed gøre det lettere at diskutere, at der altså ikke var resurser til det hele, og at det var nødvendigt at træffe nogle svære valg.

”Det gav en lettet stemning i rummet, at vi rent faktisk fik identificeret paradokserne og modsætningerne. Vi fixede på ingen måde deres problemer, men jeg tror, at lederne rejste gladere hjem, for de var blevet bedre udrustede til at træffe deres beslutninger, fordi de pludselig fik lov til at snakke åbent om de ”tradeoffs”, der skulle laves.”

Penge er ikke eneste motivation
Den mulighed mangler ifølge Marie Mathiesen i mange danske virksomheder, fordi den form for CSR, som de amerikanske business-guruer Michael Porter og Mark Kramer dikterer, har vundet kraftigt frem:

”Porter og Kramers artikler har været sindssygt indflydelsesrige i Danmark i forhold til udviklingen af CSR-politikker og også i forhold til praktikernes opfattelse af, hvad CSR kan. Jeg synes, det er et skræmmende billede af CSR-arbejdet, de tegner, som simpelthen siger: når det menneskelige, det sociale og det miljømæssige passer ind i et økonomisk rationale, så skal vi gøre det, ellers er vi ligeglade. Deres forskning beskæftiger sig ikke med de tilfælde, hvor en virksomhed kan tjene penge på at være slem, eller hvor det at være god ikke er noget, man tjener penge på på den korte bane og måske heller ikke på den lange. De tager skyklapper på i forhold til dilemmaer og paradokser,” understreger Marie Mathiesen og pointerer, at man som virksomhed kommer ud på et uproduktivt sidespor, hvis man glemmer at tale om de svære valg og grimme beslutninger, som man bliver nødt til at tage.

I forhold til medarbejdernes motivation, mener hun heller ikke at den bundlinjeorienterede CSR, som Porter og Kramer står for, er særlig gavnlig.

”Som mennesker arbejder vi jo ikke bare for at tjene penge til vores arbejdsgiver. Vi går også på arbejde, fordi vi gerne vil arbejde et rart sted, gøre noget godt eller udvikle et sejt produkt. Det bliver virksomhederne også nødt til at overveje, for det er ikke specielt motiverende at sige, ’nu tjener virksomheden mange penge’. Der er mange motiverende drivere i spil udover penge, og dem skal man som virksomhed ikke underkende.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

Jobmarked

Se alle

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J