”CSR-arbejde handler ikke kun om bedre bundlinje”

Danske virksomheder skal turde tale om, at deres CSR-arbejde og kampen for en bedre bundlinje indimellem strider mod hinanden, lyder det fra ph.d.-stipendiat Marie Mathiesen fra CBS’s Center for CSR. Hun mener, at det giver frustrerede og fastlåste medarbejdere, hvis man glemmer at diskutere dilemmaerne og paradokserne.

21.06.2010

CSR.dk

I dag er det blevet normalen, at danske virksomheder med en gennemarbejdet CSR-strategi argumenterer for, at både deres sociale og miljømæssige initiativer i sidste ende sikrer virksomheden et større overskud. Dét, at en virksomhed gør noget godt for samfundet og i processen forbedrer bundlinjen, er bredt anerkendt som god forretning og sund fornuft.

Men er den strømlinede CSR-strategi, hvor alle beslutninger giver mening og mere profit, i virkeligheden den mest hensigtsmæssige for virksomhedens organisation? Nej, mener Marie Mathiesen, som i øjeblikket skriver ph.d.-afhandling om paradokser og modsætninger i organisationer på CBS’s Center for CSR.

Hun er meget skeptisk overfor den meget udbredte brug af forretningsdrevne CSR-strategier, fordi hun mener, at de dræber de naturlige modsætninger, der ligger i at arbejde med CSR i en virksomhed.

”Jeg er imod den udvikling, vi ser i øjeblikket, hvor CSR-politikkerne er rigtige, bare fordi de gavner bundlinjen. Det gode ved CSR er jo netop, at det i sin grundform ikke er ren forretning, men også handler om etik og socialt ansvar. Jeg tror på, at mange af de mennesker, som arbejder med CSR i virksomhederne, gør det, fordi de oprigtigt gerne vil gøre noget godt – men desværre bliver de alt for ofte tvunget til at argumentere for, hvordan deres beslutninger giver mening i finansiel forstand. Det er i mine øjne uhensigtsmæssigt,” siger Marie Mathiesen.

Hun tror på, at det er mere produktivt for virksomhederne at anerkende, at CSR-arbejdet og arbejdet med at maksimere omsætningen indimellem strider imod hinanden.

”Paradokser og modsætninger i organisationen er i min optik en god ting, der skaber nogle produktive felter, hvor der kan ske noget i virksomheden. Men det kræver, at virksomhederne tør identificere modsætningerne.”

Tal åbent om dilemmaerne
Derfor ser Marie Mathiesen gerne, at flere virksomheder begynder at diskutere de dilemmaer, de står overfor mere åbent, i stedet for at bortforklare paradokserne i en forretningsdrevet CSR-strategi.

”Hvorfor ikke tale frit om dilemmaerne og sige: ’ja, vi skal som virksomhed være en god social aktør, der skaber en bedre verden – men vi skal også tjene penge, og det forurener altså, fordi vores produkter skal sendes med fly’. De to ting presser mod hinanden – det er et paradoks – men jeg tror, det kan være enormt befriende for medarbejderne at nå til den erkendelse i stedet for at ignorere det. Altså at erkende at man ikke kan begge dele samtidig og så komme videre derfra.”

Marie Mathiesen illustrerer sin pointe med et eksempel fra sin tid i et amerikansk konsulentfirma, der arbejder med strategiudvikling. Firmaet blev i 2006 hyret til at køre et stort møde i Silicon Vally for alle Ciscos 200 internationale mellemledere. Her oplevede hun, hvordan mellemlederne, efter en forkromet strategipræsentation fra vicepræsidenten, sad tilbage med en masse dilemmaer, som gav dem grå hår i hovedet.

”I løbet af mødet blev det klart, at mange af mellemlederne følte sig frustrerede og låst fast i deres arbejde, fordi de sad med nogle store dilemmaer, der var svære at løse. Hvad gør man eksempelvis, hvis man har fået besked på at øge sine indtægter med 20 procent, men samtidig har fået sit budget til uddannelse skåret ned og skal hive to udsendte medarbejdere hjem? Det er et problem, der kræver, at man kan snakke åbent om resurser og valg,” konstaterer Marie Mathiesen.

I løbet af mødet arbejdede konsulenterne derfor hårdt på at synliggøre dilemmaerne på store fysiske plakater, og dermed gøre det lettere at diskutere, at der altså ikke var resurser til det hele, og at det var nødvendigt at træffe nogle svære valg.

”Det gav en lettet stemning i rummet, at vi rent faktisk fik identificeret paradokserne og modsætningerne. Vi fixede på ingen måde deres problemer, men jeg tror, at lederne rejste gladere hjem, for de var blevet bedre udrustede til at træffe deres beslutninger, fordi de pludselig fik lov til at snakke åbent om de ”tradeoffs”, der skulle laves.”

Penge er ikke eneste motivation
Den mulighed mangler ifølge Marie Mathiesen i mange danske virksomheder, fordi den form for CSR, som de amerikanske business-guruer Michael Porter og Mark Kramer dikterer, har vundet kraftigt frem:

”Porter og Kramers artikler har været sindssygt indflydelsesrige i Danmark i forhold til udviklingen af CSR-politikker og også i forhold til praktikernes opfattelse af, hvad CSR kan. Jeg synes, det er et skræmmende billede af CSR-arbejdet, de tegner, som simpelthen siger: når det menneskelige, det sociale og det miljømæssige passer ind i et økonomisk rationale, så skal vi gøre det, ellers er vi ligeglade. Deres forskning beskæftiger sig ikke med de tilfælde, hvor en virksomhed kan tjene penge på at være slem, eller hvor det at være god ikke er noget, man tjener penge på på den korte bane og måske heller ikke på den lange. De tager skyklapper på i forhold til dilemmaer og paradokser,” understreger Marie Mathiesen og pointerer, at man som virksomhed kommer ud på et uproduktivt sidespor, hvis man glemmer at tale om de svære valg og grimme beslutninger, som man bliver nødt til at tage.

I forhold til medarbejdernes motivation, mener hun heller ikke at den bundlinjeorienterede CSR, som Porter og Kramer står for, er særlig gavnlig.

”Som mennesker arbejder vi jo ikke bare for at tjene penge til vores arbejdsgiver. Vi går også på arbejde, fordi vi gerne vil arbejde et rart sted, gøre noget godt eller udvikle et sejt produkt. Det bliver virksomhederne også nødt til at overveje, for det er ikke specielt motiverende at sige, ’nu tjener virksomheden mange penge’. Der er mange motiverende drivere i spil udover penge, og dem skal man som virksomhed ikke underkende.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)