Virksomhederne glemmer miljøparametre som vand og affald i deres iver efter at reducere CO2

En ny undersøgelse viser, hvorvidt virksomhederne formår at skabe større økonomisk vækst, uden at den miljømæssige belastning stiger tilsvarende hurtigt. Her er konklusionen tydelig: Mange virksomheder fokuserer ensidigt på CO2.

03.03.2022

CSR.dk

En ny undersøgelse beskriver koblingen mellem fem forskellige miljøparametre (ressourceforbrug, vandforbrug, energiforbrug, affaldsgenerering og CO2-udledning) og den økonomiske vækst i produktionsvirksomheder. Med andre ord hvorvidt virksomhederne formår at skabe større økonomisk vækst, uden at den miljømæssige belastning stiger tilsvarende hurtigt.

Undersøgelsen er foretaget med data fra Danmarks Statistik, mens udregningerne er lavet af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Industriens Fond står ligeledes bag undersøgelsen.

Læs også: Klimamål er blevet et konkurrenceparameter for advokater

Rapporten viser, at det kun er energiforbrug og CO2-udledning de danske industrivirksomheder i dag kan afholde fra at stige, når der er økonomisk vækst. Det får Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond til at hejse det røde flag:

“Fokus har i mange år været på CO2 og energi. Det skal naturligvis fortsætte, men vi skal også begynde at fokusere på bæredygtighed i bredere forstand. De andre perspektiver er stadig ikke i fokus. Det er uholdbart, og det skal der sættes en stopper for. Det er vigtigt at brede fokus ud, og det er kun blevet endnu vigtigere, fordi der er gået årtier uden fokus på de områder. Det handler også om konkurrenceevne, der skal sikres. Lige nu oplever virksomhederne, at CO2-reduktioner bliver efterspurgt af kunderne. Det drives af kundernes rapporteringskrav og de store virksomheders egne mål om nulemission.Fremover risikerer de danske virksomheder at blive fravalgt – også på andre parametre end CO2. Med den megatrend, der er omkring bæredygtighed i dag, vil kravene også sprede sig til andet end CO2. Hvis vi kan skubbe på, så danske virksomheder kommer foran, er der arbejdspladser og vækst i dette her," siger han.

Også i konsulentverdenen kan man nikke genkendende til problematikken. Sven Beyersdorff, der er administrerende partner i rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability oplever en tydelig tendens til at virksomhederne fokuserer på CO2-reduktion og i mindre omfang de andre områder, som undersøgelsen har lavet beregninger på. Han peger desuden på biodiversitet som værende et af de mest presserende emner at arbejde med for virksomhederne - et emne han finder yderst mangelfuldt i undersøgelsen.

“På biodiversitetsområdet gør virksomhederne i dag ikke nær så meget som de kunne, og det bliver en helt afgørende krise at adressere de kommende år,” siger afslutter han.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online