Virksomheder undgår straf for manglende ligestilling

Mange virksomheder forsømmer deres forpligtelse til at lave en politik for, hvordan flere kvinder kommer til at sidde på topposterne. Alligevel straffes virksomhederne ikke.

Både politikker og mål for kvinder i ledelse halter hos virksomhederne. .

03.05.2016

CSR.dk

Store danske virksomheder er gennem lovgivningen forpligtiget til at udforme måltal og en politik for, hvordan de får flere kvinder på de øverste ledelsesniveauer. Alligevel har 21 procent af de største virksomheder ikke opsat måltal, mens 49 procent ikke har udformet en politik på området. Det viser en analyse fra Institut for Menneskerettigheder (IMR), skriver magisterbladet.dk.

Læs også: Flere og flere kvinder får chefstillinger i statens departementer

Ifølge lovgivningen er der mulighed for at sanktionere disse virksomheder med en bødestraf. Men Erhvervsstyrelsen, der har bemyndigelse til at udskrive bøder, har endnu ikke straffet en eneste virksomhed til trods for, at loven trådte i kraft i 2013.

”Der er endnu ikke givet bøder til de virksomheder, der ikke har overholdt reglerne, men styrelsen har tidligere givet påbud om at give de pågældende manglende oplysninger", skriver kontorchef i Erhvervsstyrelsen Camilla Hesselby til Magisterbladet.

I hendes skriftlige svar til Magisterbladet skriver hun desuden, at styrelsen har lagt vægt på at give virksomhederne tilstrækkelig tid til at tilpasse sig til de nye forpligtelser, som følger med loven fra 2013. 

Benchmarking er vejen frem
IMR’s teamleder Ask Hesby Krogh mener heller ikke, at det er selve ordlyden i lovgivningen, der er problemet. Det er implementeringen af den, der halter.

Derfor forslår IMR, at loven fremover bliver understøttet med en benchmarking, hvor det offentliggøres, hvordan den enkelte virksomhed efterlever måltal og politik på området. Her er håbet nemlig, at det kan få flere virksomheder til at øge indsatsten for at rekruttere kvinder til deres topposter.

Læs også: Det halter stadig med ligestilling i Danmark

IMR har fremlagt ideen om benchmarking for Ligestillingsudvalget, og meldingen fra udvalgets næstformand, Yildiz Akdogan (S) , er, at benchmarking er en rigtig interessant idé.

Formålet med 'Loven om fremme af ligelig kønsmæssig fordeling i statslige institutioner og private virksomheder' er, som lovens navn antyder, at sikre en mere ligelig fordeling af kvinder i private og offentlige virksomheders ledelse og bestyrelse. 

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle