Vindmøller i modvind

Det går mildt sagt skidt med udbygningen af vindkraft i Danmark. For første gang siden 1977 er vores vindmøllekapacitet faldet. I EU-sammenhæng er vi de eneste, der kan præstere en negativ vækst på området. Tilmed giver det problemer at få opført de planlagte vindmøller.

19.02.2008

CSR.dk

I lande som Spanien, England og Tyskland projekteres og bygges nye vindmølleparker både på land og på havet. I Danmark ser det anderledes ud. Efter adskillige års stagnation går det nu direkte ned ad bakke. Faldet ligger på i alt 11 mW.

”Heldigvis” klarer andre sig betydeligt bedre, herunder Spanien som i 2007 udvidede sin kapacitet med 3.522 mW til i alt 15.000 mW. Til sammenligning ligger den samlede danske kapacitet på 3.100 mW. I Tyskland ligger 2007-stigningen på 1.500 mW, så man nu er oppe på 22.000 mW. I Danmark sker der ikke meget.

Brug for Danmark som reference
Hos den danske energiindustri giver Danmarks dårlige præstation anledning til bekymring. Til Information sagde Energi Industriens direktør, Anders Stouge for nylig, at man har brug for, at Danmark klarer sig godt.
”Danmark er en reference, og det er enormt vigtigt for producenterne, at Danmark fortsat fremstår som det sted, hvor udviklingen foregår, og den ny teknologi og viden skabes,” siger han.
Også han nævner, at forhandlingerne om en ny energipolitik ikke har ført til et resultat og mener, at situationen er så usikker, at det får investorerne til at holde sig tilbage.
De stillestående eller ikke-eksisterende forhandlinger om en energipolitik fik forleden en række organisationer til at sende en opfordring til politikerne.

Opfordring fra organisationer
Organisationerne, som repræsenterer både erhvervsliv og fagbevægelse har nu tabt tålmodigheden og har sendt en appel til regering og Folketing om snarest at nå et resultat, der kan leve op til de udfordringer, vi står over for. Brevets afsendere er Vindmølleindustrien, Dansk Metal, Landbrugsrådet, Dansk Energi, Det Økologiske Råd, Dansk Byggeri, Energi Industrien og 3F.

I brevet adresserer de den lange række af problemer, som savner en løsning, og de lægger vægt på, at der er behov for en bred politisk aftale. Og det er netop her det halter.

I appellen skriver organisationerne bl.a.:

” Skal Danmark kunne løfte sit ansvar og styrke sin position som førende på energiteknologi, er der behov for at de hjemlige forhandlinger bringer os på forkant med de spilleregler og forpligtigelser, som følger af den fælles europæiske regulering af CO2 og vedvarende energi. Danmark har derfor behov for, at de hjemlige forhandlinger snart afsluttes med en bred aftale, og at den aftale som indgås, tager fat på håndteringen af vores fremtidige forpligtigelser.”

Politisk uenighed
Et bredt samarbejde er dog ikke, hvad statsministeren med sin udmelding i Børsen den 21. februar lægger op til. Tværtimod taler han nu om et smalt forlig med Dansk Folkeparti.

”Nu begynder vi at nærme os et tidspunkt, hvor jeg som statsminister er nødt til at sige, at nu skal vi have en aftale. Vi har eksempler på, at der er vindmøller som ikke bliver sat i gang simpelt hen fordi man afventer en aftale. Det er helt uacceptabelt, at det skal blive ved med at trække ud, så nu er vi nødt til at skære igennem på den ene eller den anden måde,” lyder det skarpt fra Anders Fogh Rasmussen, som dermed giver oppositionen skylden for de langtrukne forhandlinger.

Oppositionen anklager regeringen for at føre pseudoforhandlinger. Især SF og radikale har været klare i deres udmeldinger.

”Det er den mest kaotiske forhandlingsform, jeg nogen sinde har været udsat for. Jeg kan ikke vurdere, om det er et spørgsmål om total uenighed i regeringen, eller om det er dårlig forhandlingsledelse. Men jeg kan konstatere, at det er afsindigt uprofessionelt. Vi har siddet og trampet rundt i de samme ting siden juni,” siger SF's Anne Grete Holmsgaard til Børsen, og Johs. Poulsen fra Det Radikale Venstre supplerer.

”Der er kun én, der har trukket denne sag i langdrag og det er regeringen. Vi sidder gang på gang ved møder og får præsenteret de samme ting. Vi har ikke oplevet en eneste form for indrømmelse,” siger Johs. Poulsen fra Det Radikale Venstre.

Befolkningen skal tages i ed
Vender vi tilbage til møllerne, indgår det i de eksisterende planer, at der skal opstilles 100 meget store møller på land. Møllerne, som er op til 150 meter høje, kan hvis de opstilles, betyde at vindenergi kan bidrage dobbelt så meget til Danmarks elforsyning. Det forudsætter dog, at 98 procent af møllerne opstilles i Vest- og Nordjylland, hvor det blæser mest, og økonomien derfor er bedst. Et alternativ er at opstille flere møller til havs, men strømmen fra havvindmøller er på grund af infrastruktur og udgifter til vedligehold dobbelt så dyr som strøm fra de landbaserede møller.

Vindmøllerne har imidlertid mødt modstand fra lokalbefolkningen, som helst er fri for dem. Flere kommuner har helt afvist, at der kan opstilles møller inden for deres kommunegrænser, og tvang er kontroversiel.

Der findes dog eksempler på, at folk er glade for eksisterende vindmøller, nemlig der hvor de selv er medejere og tjener penge på den energi, møllerne leverer. Ejerforhold og medindflydelse kunne derfor være et element i en fremtidig energipolitik, hvad angår vindmøller.

Netop den pointe fremhævede Lars Landberg, fra rådgivningsfirmaet Garrad Hassan, da han i december optrådte som månedens miljøminister i Miljø Horisont. Ifølge ham peger alt på, at uanset perspektiverne i vindmøllerparker til havs, så må man regne med, at 90% af kapaciteten vil blive opstillet på land.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)